| andreea567890123 a întrebat:

Hei TPU,

Am inteles ca acum multi ani au fost, prin 2000 si ceva, salarii foarte mici in Romania fata de acum? Adică am inteles ca un asistent medical atunci avea 1200 lei si acum are vreo 3000 si ceva lei? Cand au inceput si salariile in Romania sa creasca? Va rog?

Si e adevarat ca anumiți bani pe care poti sa iei in strainatate, ii poti lua si aici in tara? Ca imi zicea mama ca e un asistent din Ro care a plecat în Germania pe 1200 euro si acum ii pare rau ca a plecat ca putea sa castige atât si aici. Asa este?

Va rog, mai multe detalii despre perioada asta.

Si am inteles ca salariul in Romania e mult mai mic decât în afara, dar acolo chestii tot costa mai mult decât aici?

Răspuns Câştigător
| CataCatalin994 a răspuns:

Depinde de profesie. Lucrurile astea le poti vedea si pe net, ai google, poti vedea toate tarile clasate dupa index de calitate a vietii, putere de cumparare, si ce vrei tu.

Ca idee, da, asistentii medicali au salarii ok in Romania acum, dar nu se compara cu ce e in afara. De exemplu in Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Germania, Franta, Spania, Austria, Elvetia, Olanda, si mai sunt, salariile sunt mult mai mari aici decat in Romania.

Hai sa luam exemplul de asistent medical, ca l-ai mentionat, in Romania un asistent medical castiga, in medie, 6.300 euro/an, in timp ce in Germania castiga 34.000 euro/an. Preturile sunt mai mari acolo da, dar nici pe departe atat de mari incat sa justifice diferenta enorma de salariu.

Nu exista salariu de 1200 euro pe luna ca asistent medical in Germania, cele mai mici sunt de 1800-2000, iar asta daca mergi acolo fara experienta, studii slabe etc.

Singura meserie pentru care merita sa ramai in Romania daca chiar nu vrei sa pleci, e cea de programator, in rest salariile sunt mizerabile.

Daca ai o facultate terminata, limba tarii in care vrei sa pleci invatata, si esti pusa pe munca si facut o cariera, tai-o si nu te uita inapoi. Romania e ok doar ca vacanta o data la 2-3 ani, la Sibiu sau Mamaia, dar si atunci mai bine mergi in Grecia sau Spania.

15 răspunsuri:
| Pantagruel a răspuns:

Unii rabini spun da, alti rabini spun nu.

| Alverto a răspuns:

Existau medici acum 2000 de ani? Odată cu dezvoltarea unei țări cresc salariile, dar la fel și taxele laughing
Depinde ce faci tu in tara și cu ce te ocupi

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nu ai inteles absolut nimic. Totul se reduce la puterea de cumparare si conditiile de creditare. In strainatate cu doua salarii de 1200 EUR poti sa faci rata la casa, masina, sa cresti doi copii, sa puneti un ban deoparte si sa mai mergeti si in concedii. Fa tu asta in Romania...

| sabin89 a răspuns (pentru Alverto):

"...prin 2000 şi ceva" - adică în urmă cu vreo douăzeci de ani.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru CataCatalin994):

"Singura meserie pentru care merita sa ramai in Romania daca chiar nu vrei sa pleci, e cea de programator, in rest salariile sunt mizerabile." Medic, instalator, electrician, arhitect, bucatar, mecanic auto, tinichigiu, si tot inainte. Daca esti bun si serios poti sa faci bani frumusei si aici. Nu prea mai sunt salariile musai o problema cit modul in care se indreapta catre nimic tara asta.

| CataCatalin994 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Daca vrei putem sta 15-20 minute pe discord sau ce preferi sa facem o analiza a salariilor/costurilor si a altor statistici din Bucuresti/Cluj comparativ cu nordul si vestul Europei. O sa vezi diferente enorme atat in putere de cumparare cat si in oportunitati de munca.

Iti poti face o cariera si in Romania, dar trebuie sa fi 'varf', iar daca esti varf, de ce ai prefera sa fi varf in Romania cand poti fi varf in Danemarca cu putere de cumparare mai mare si servicii/infrastuctura etc mai buna?

Sunt inca o mare problema salariile, salariul minim de de 280 de euro pe luna, iar salariul mediu de 680. Si problema e ca lucrurile nu se indreapta spre mai bine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hmm, ce ştiu eu de perioada aceea, 2000-2004, e că salariul minim era de 300 de lei pe lună dar acei bănuţi ajungeau celor care nu aveau mari pretenţii de la un salariu, datorită faptului că produsele, facturiile, ratele şi alte cele erau mult mai ieftine decât în zilele noastre.
Cu 50 de lei, de exemplu, puteai să-ţi cumperi cele trebuincioase pentru şcoală sau pentru bucătărie.

| Alverto a răspuns (pentru sabin89):

Cred că a editat întrebarea fiindcă sunt sigur că scria acum 2000 de ani

| Elelei a răspuns:

Da. In 2000 salariile erau mai mici. De cand cresc? De prin 1991. Au crescut mereu in procente diferite. Saltul mare s-a facut in sanatate, danduli-se cresterea cu cativa ani in avans fata de celelalte ramuri ale economiei. Chiar au fost multe discutii atunci pe tema asta.
Da, salariile in Romania sunt mai mici decat in afara. Dar sunt domenii unde salariile sunt aproape egale.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru CataCatalin994):

De acord ca se duc toate la vale, insa legat de virfuri, nu e nevoie sa fii super-virf. E nevoie sa fii serios. Efectiv nu mai gasesti un instalator sau un electrician decent. Eu cand am de pus un robinet ceva mi-l pun singur ca mi s-a aplecat de astia. A, ce, un robinet? Nu mai fac eu de-astea. Eventual iti cere 100 RON pentru 10 minute de munca la montat un robinet de 30-40 RON, asa ca il montez eu in vreo 30 de minute cu injuraturile de rigoare si rezultatul tot ala e, doar ca ramin cu banii in buzunar. La noi avem economie subterana la greu, coruptie, toti "se descurca" pe linga salariu draq stie cum... P.S. Oportunitati oarecum mai sunt, buba e modul nesanatos in care economia se bazeaza pe consum si imprumuturi. O sa fie distractiva iarna asta...

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Si am inteles ca salariul in Romania e mult mai mic decât în afara, dar acolo chestii tot costa mai mult decât aici?
Dau funda!
Da, așa este, dar depinde unde afară. Și invers. multe chestii din România costă la fel ca afară, dar salariile noastre sunt tot mici.

| sabin89 a răspuns (pentru CataCatalin994):

"Singura meserie pentru care merita sa ramai in Romania... e cea de programator,"
Mai e una: cioclu

| andreea567890123 explică (pentru Alverto):

Nu am editat nimic, ai citit tu prost happy

| andreea567890123 explică (pentru Alverto):

Citeste, draga, intrebarea bine din nou. Nu am editat nimic, poti folosi niste ochelari.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In domeniu medical de exemplu, prin 2017-2018 s-au dublat toate salariile prin lege de la stat.
similar, in IT si in constructii, deoarece nu mai platesti la fel de multe taxe si impozite conform unor legi, tot de prin 2018, ai practic salariile duble. (iei aproape tot brutul in mana)