Si eu as schimba totul. Dupa ce ca avem 6-7 ore pe zi (in cazul meu), profesorii se mai asteapta si sa le stim materiile pe derost si daca cumva nu ne-am facut tema, 2 in catalog. Alte tari se bazeaza pe pasiunile elevilor, exact cum ai zis si tu. Ai posibilitatea sa alegi ce materii vrei, si normal ca alegand materiile care iti plac, inveti mai eficient. Aici iti baga cate 12-13 materii si se asteapta sa stii totul. Profii vin, predau, pleaca. Daca tot predau, ar putea macar sa predea practic, sa intelegi si tu mai bine. Niciodata nu am inteles de ce sistemul nostru este asa greu. Multi spun ca fiind mai greu, suntem mai buni ca elevii din alte tari, dar nu mi se pare asa. Mai bine mai usor si sa intelegi ceva, decat mai greu si nu intelegi nimic (eu spre exemplu nu inteleg nimic din clasa, trebuie sa ma duc acasa si sa ma uit iar peste caiet de 1000 de ori, ca doar imi trebuie, ca doar dau test). Alte tari pot, noi nu. Se mira toata tara ca picam asa multi bacul si ca e vina adolescentului ca nu invata, dar daca scoala ar fi mai interesanta si ar stii cum sa capteze atentia unui elev, nu ar mai fi asa.
Sunt prea multe lucruri care ar trebui schimbate. Sunt multe persoane care nici nu ştiu de Constituţia României. Nu merită să citeşti aşa ceva pentru că nu-i aşa e mai uşor să ignori lucrurile cu adevărat importante. Românii nu ştiu ce drepturi şi ce îndatoriri au. Ar trebui să ne educăm singuri? Ar putea fi o soluţie care ar necesita un efort prea mare din partea cetăţenilor acestei ţări. Dacă vrei să ştii mai multe despre istorie, geografie, geologie, astronomie poţi să accesezi câteva site-uri sau poţi la fel de bine să te duci să cauţi cărţi. Ce aş schimba? Aş vrea ca românii să nu mai aibă încredere în astrologie, în jurnaliştii de mâna a 14-a care nu au idee ce reprezintă deontologie, în profesorii care nu sunt la curent cu ceea ce îi interesează pe elevi/studenţi. Cam asta aş face la început. Putem la fel de bine să îi abordăm pe profesioniştii care au plecat din ţară şi să aflăm cum se întâmplă lucrurile pe alte meleaguri. Nu consider că este atât de greu să faci educaţie.
Adevarat! Dar, daca ai cu cine... De exemplu, mai sunt unii oameni care spun că e vina generației noastre (a celei tinere) ca dispar unele meserii, tot noi suntem prosti, hiperactivi si asa mai departe..Trist e ca unii nu inteleg ca totul e in continua schimbare, ca mai si evoluează unele lucruri, doar nu stagnează pe vecie..Eu tot sper ca se va putea schimba ceva...Dar nu stiu cand.
O să ne schimbăm şi noi peste vreo 30-40 de ani. Noi preluăm informaţiile fără să le analizăm. Le folosim şi după aceea gata. Aplicăm o formulă de succes şi constatăm că nu e tocmai bună pentru noi. De fapt nu există o formulă numită,, Cum să ai o ţară democratică şi prosperă." Trebuie să acceptăm că suntem leneşi, cretini, dobitoci, naivi dar şi curajoşi, inteligenţi. Noi nu ştim cine suntem.