| AdrianaL30 a întrebat:

Hello TPU! Daca vreau sa fac facultatea de muzica trebuie sa fac neaparat si un liceu de muzica, sau nu e obligatoriu?

Răspuns Câştigător
| corolav a răspuns:

Pentru admiterea în Conservator, la orice facultate muzicală, se dau următoarele două probe:
2) O probă de teorie muzicală și solfegii.
1) Proba instrumentală ( care este eliminatorie).
Pentru fiecare instrument în parte se alocă un număr limitat de locuri.
E foarte probabil ca pentru primul an să se aloce maximum 70 - 80 de locuri. Asta însemnînd 7 - 8 locuri la canto ( 3 băieți și 5 fete), 1 - 2 locuri la pian, 1 - 2 locuri la percuție, 20 - 25 la suflători, 10 - 15 la corzi.
Și poate vreo 10 - 15 la pedagogie.
Restul la dirijat, muzicologie, compoziție.
Cam astea ar fi.
Probele eliminatorii sînt foarte dificile. Adică la instrumente.
Pentru canto instrumentul înseamnă vocea.
Dar, dacă nu ai urmat un liceu de muzică cred că ai foarte puține șanse să intri. Asta pentru că, cei care se prezintă la concurs sînt, în proporție de peste 90 %, foști elevi ai liceelor de muzică, avînd deci în urmă cel puțin 12 ani de teorie și solfegii plus și instrumente ( cel puțin la vioară și pian, instrumente care se fac din clasa I-a).
Așa că, dacă știi, sincer, că nu ai la bază aceste calități și pregătire, este puțin probabil să reușești.
Cunosc bine situațiile în cauză și nu-ți vorbesc doar așa pentru a mă afla în treabă.
Conservatoare de Artă sînt la Iași, București, Cluj și Timișoara. Nu cred că și în alte orașe universitare.
Dar, există și o altă variantă.
Urmezi o școală populară de artă, preț de trei ani de zile, te costă cam 4 - 500 de lei pe an. Se face treabă bună și serioasă în aceste școli ( cel puțin acelea pe care le cunosc eu). Și, după această perioadă de pregătire, teorie, solfegii și instrument, poți încerca să dai la Conservator. Dacă ești bun și ai ceva talent nu este exclus să reușești.
Dar, chiar și așa, deci dacă intri și reușești să termini, activitatea în domeniul muzicii nu e presărată cu trandafiri.
Locuri disponibile sînt foarte puține, candidați sînt foarte mulți și, e foarte probabil să nu găsești locuri de muncă. Plus că, în acest domeniu al muzicii, pentru a reuși în profesie trebuie să fii și foarte bun și, mai presus de asta, să fii un dur. Pentru a reuși în artă „nu ai mamă, nu ai tată".
„Aut Caesar aut nihil".
Adică, ori cel mai bun ori...deloc.
Cam asta e!
Vorba cîntecului: Mai stai o clipă/ Nu te grăbi / Mai gîndește-te, mai!
Dar...baftă!

7 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu este obligatoriu dar trebuie sa cunosti materiile necesare admiterii, sa ai voce si ureche muzicala.

| neutrino a răspuns:

Nu este obligatoriu, diploma de bac sa fie. La ce facultate de muzica te-ai gandit?

| AdrianaL30 explică (pentru neutrino):

Nu stiu inca, mai am mult timp pana atunci...dar stiu sigur ca asta vreau sa fac big grin

| neutrino a răspuns (pentru AdrianaL30):

Dar exista o astfel de facultate?

| AdrianaL30 explică (pentru corolav):

La scoala populara de arta pot intra dupa ce am terminat liceul, sau cand?happy

| corolav a răspuns:

Cred că se primesc copii chiar și de la clasa întîia.

| AdrianaL30 explică (pentru corolav):

Ok,mersi multhappyAm dat si funda raspunsului tauhappy