TE AJUT CU CEA MAI MARE PLACERE crede-ma!
Deci, si eu maine dau la romana, dar eu dau teza tot cls a 7a
Deci diatezele sunt de 3 feluri : activa, pasiva si reflexiva
Diateza activa : Exemple : cant, citesc, citeam, mergeam, merg, etc.
Diateza pasiva: trebuie sa aiba OBLIGATORIU verbul '' a fi '' auxiliar + participiu ( verbele la participiu sunt verbele care se termina in ''t'' sau ''s'' De Exemplu: era plecat; sunt mancat; eram urcat etc...
Diateza reflexiva : Exemplu : se spala, ma mananca ( spatele )
Trebuie sa aiba : ma, te, se, ne, va.
Adica exemplu : Ma mananca spatele.
ma ( pe mine )
Sper ca te-am ajutat si sper sa primesc o funda
Eu am invatat ca se analizeaza asa verbul: (exemplu) merge=verb, persoana a |||-a, nr. singular, timpul prezent.
Bafta!
Aici gasesti cam tot ce iti trebuie pentru verb:D http://www.referatele.com/......le-com.php
Verbul se analizeaza asa: (exemplu) merge=verb, persoana a III-a, nr.
singular, timpul prezent
Diateza pasiva. Această diateză arată că acţiunea, efectuată de un autor neprecizat sau de un complement de agent, este suferită de subiectul gramatical. Pot fi puse la diateza pasivă verbele active tranzitive fără pronume reflexiv, complementul direct de la diateza activă devenind subiect, iar subiectul – complement de agent: Eu am cumpărat cartea. → Cartea a fost cumpărată de mine. Excepţii sunt unele verbe ca a binevoi, a comporta, a durea etc.
Această diateză arată că acţiunea este efectuată de subiectul gramatical, atunci când există un asemenea subiect, adică în următoarele cazuri:
la verbele personale:
tranzitive: Am cumpărat o carte.
intranzitive: Plec acasă.
reflexive obiective (fără sens pasiv): El se spală., Ea îşi aminteşte.[2]
reciproce: Ei se ceartă., Ele îşi dau palme.
eventive: El se îmbogăţise.
dinamice: El se gândea.[3]
la verbele impersonale:
cu pronume reflexiv, fără sens pasiv: Se doarme bine.
fără pronume reflexiv: Ninge., Se înserează.[4]
Diateza reflexiva actiune este produsa si suportata de subiect, acestei diateza apartin numai verbele insotite de pron reflexiva, aceste pron stau in fata vb dar si dupa (gerunziu : gandindu-ma). Ele se analizeaza cu vb si pot fi in Ac sau D
El s-a bucurat de venirea ta s-a bucurat : Pv a vb pred, personal, conj I, Dr, indicativ, prezen, perfect compus, pers III, sg afiramtiv
Mod
Moduri personale
În limba română există cinci moduri personale.Aceste moduri personale au rol numai de predicat.
Indicativ
Prezent: Învăț, înveți, învață, învățăm, învățați, învață
Trecut
Perfect compus - exprimă un proces trecut și încheiat dar neprecizat în timp
Am învățat, ai, a, am, ați, au învățat
Imperfect - exprimă un process trecut dar neterminat în momentul vorbirii
Învățam, învățai, învăța, învățam, învățați, învățau
Mai mult ca perfect - exprimă un process trecut și încheiat înaintea altui process trecut și încheiat
Învățasem, învățaseși, învățase, învățaserăm, învățaserăți, învățaseră
Perfect simplu - exprimă un process trecut și încheiat momentan sau într-un interval de timp delimitat
Învățai, învățași, învăță, învățarăm, învățarăți, învățară
Viitor: Voi învăța, vei va, vom, veți, vor învăța
Condițional Optativ
Prezent:
Aceste scânduri ar fi cam greu de ridicat.
M-aș duce dar n-am chef.
Chestiile astea nu v-ar ajuta cu nimic.
Ți-aș da-o dar am pierdut-o.
Perfect:
Aceste scânduri ar fi fost cam greu de ridicat.
M-aș fi dus dar n-aveam chef.
Chestiile astea nu v-ar fi ajutat cu nimic.
Ți-aș fi dat-o dar am pierdut-o.
Imperativ
Pleacă!
Scoală-te!
Urmărește-i!
Povestiți-ne!
Conjunctiv
Prezent:
Mi-aș dori să pot.
Vrem ca tu să ne arăți.
*Majoritatea copiilor nu vor decât să se joace.
Perfect:
Mi-aș dori să fi putut.
Voiam ca tu să ne fi arătat.
Mai bine ar fi fost să ne fi dus altundeva.
Prezumtiv
Crezi că o fi acolo?
Ne-or vedea dacă-l facem aici?
S-or duce fără noi?
L-o fi mâncat deja?
[modifică] Forme verbale impersonale
Formele verbale impersonale sunt uneori considerate moduri împreună cu cele personale, dar, din cauza unor diferențe fundamentale în de natură semantică, morfologică și sintactică, în gramatica modernă sunt luate separat. În limba română există patru forme verbale impersonale.Acestea nu au rol de predicat.
Infinitiv
Ți-am dat-o pentru a te ghida.
A se păstra în loc răcoros și uscat.
A învăța bine o limbă străină poate dura ani.
Au luat-o fără a ști ce să facă cu ea.
Participiu
Pariul a fost mărit.
Căsătoria ne va fi binecuvântată.
Hoții erau înconjurați.
Cămășile au fost șifonate.
Gerunziu
M-am încălțat în grabă, uitând să mă leg la șireturi.
I-a enervat pe toți, netăcând din gură.
M-am trezit, nemaiputând dormi.
Ne-am dus la piață gândindu-ne la ce să cumpărăm.
Supinul este o formă impersonală și nepredicativă a verbului având în general trăsături substantivale:
Mersul pe jos este sănătos.
Nu mă deranjează lătratul câinilor.
A răcit după atâta așteptat în ploaie.
Frigul nu mai este de suportat
n limba română verbele se clasifică în funcție de terminația la modul infinitiv în cinci grupe:
Verbe terminate în "a" — ex. a lucra, a cânta, a dansa, a fotografia, a vâna, a căra
Verbe terminate în "e" — ex. a face, a crede, a cere, a merge, a scrie, a duce
Verbe terminate în "ea" — ex. a avea, a vedea, a cădea, a veghea
Verbe terminate în "i" — ex. a citi, a fugi, a dormi
Verbe terminate în "î" — ex. a pârî, a urî
sa zicem ca ai de analizat verbul am citit=verb predicativ, mod indicativ, timp perfect compus, forma afirmativa, pers 1, nr.sg.,verb tranzitiv, functia sintactica de predicat verbal.
În clasa a 7-a ar trebui să ştii toate astea.
Verbul este partea de vorbire flexibilă care exprimă acţiunea, starea sau existenţa. Cu definiţia asta, îţi poţi da seama, şi poţi lua 10 doar dacă îţi dă doar din verb.
Stiu doar atat
Verbul este partea de vorbire flexibila care arata starea, existenta.
Mod de analiza(categorii gramaticale)
verb(orice verb)=ce fel de verb e (predicativ, copulativ), conjugarea(I, II, III, IV), diateza(activa, reflexiva, pasiva)modul, timpul, persoana, nr si functia sintactica (logic Predicat VERBAL PV)
exemplu:
Din contextul: Eu m-am intalnit cu un vechi coleg in parc.
(m)-am intalnit=verb predicativ, conjugarea a IV (deoarece se pune vb la infinitiv), diateza activa, mod ind, timp perfect compus, persoana 1, nr sg, functia PV
Tiam dat doar un model de analiza. daca vrei alte raspunsuri contacteazama si o sa-ti dau
Aici ai tot ce te intereseaza despre verb http://www.referat.ro/referate/Verbul_-_nucleul_comunicarii_6966.html
Pai de ce ai caiet ca sa invetii e imposibil ca in caiet sa ai modele de exercitii... uitate in caiet la exercitile pe care le-ai rezolvat in clasa si o sa vezi...
Ieri am mers la scoala
am mers = verb predicativ, mod indicativ, timp perfect-compus, persoana 1, nr singular, diateza activa, conjugarea a 3a
Pai uite iti dau analizarea unui verb:
De ex "Eu nu intelegeam"
Intelegeam- verb predicativ, conjugarea a -III-a, Modul indicativ, timpul imperfect, Nr. singular
Acum probabil te intrebi de ce?
Sunt trei feluri de conjugari :I II II IV, Conjugarea intai- verbele care se termina in a
Conjugarea a doua, verbele care se termina in ea.
Conjugarea a treia verbele care se termina in e si a patra verbele care se termina in i sau i si cum Verbul intelegeam are cuvantul de baza a intelege, se termina in e deci este conjugarea aIII-a
Modul indicativ are mai multe timpuri : prezent imperfect perfectul simplu. compus, Viitor Viitor anterior.
Modul indicativ exprima o actiune considerata de vorbitor reala (pe cand modul conjunctiv exprima o actiune posibila ex: sa scriu)
Timpul este imperfect pentru ca exprima o actiune trecuta si neterminata. ( eu eram tu erai el era, noi eram s. a.) Intelegeam este la inperfect (eu intelegeam, tu intelegeai s. a.)
Numarul -singular(cred ca asta stii si tu...) Daca era nOi nu intelegeam atunci era plural fiind ca se referea la mai multe persoane, dar fiind ca se refera doar la o persoana este singular...
Pai bine sper ca te-am ajutat...
Macar 50%
Papa si succes la lucrare...
Poate nu mai dati
Totusi trebuie sa inveti timpurile si modurile
Nu te mira ca nu sti la ce fata bou ai profa iti pune zece ca sa pleci odata din clasa
Merge= verb predicativ mod indicativ timp prezent persoana a-III-a nr sg/pl diateza
Verbul-este partea de vorbire flexibila ca re arata actiunea, starea sau existenta.
Un verb se analizeaza astfel: predicat(nomina sau verbal) exprimat prin verb(predicativ copulativ) modul, timp, persoana si numar si diateza.
Diatezele verbului sunt: Diateza activa, reflexiva si pasiva.
Diateza activa-cand sta langa un comlement direct
Diateza reflexiva-cand sta langa un pronume reflexiv
Diateza pasiva-cand sta langa un complement de agent
Alyboy întreabă:
anonim_4396 întreabă:
alexcatalin13 întreabă: