Nu stiu exact daca e adevarat, dar sper sa fie adevarat. in contextul in care faci facultatea in tara, apoi sa te cari in alta sa castigi, cu tot respectul dar nu e corect.
Daca faci facultatea in alta tara, dupa parerea mea nu te obliga nimic, nici macar sa-i intrebi cat e ora.
Dar daca profiti de invatamant in Romania, eu personal as face la fel. Inveti si profesezi in Romania, sau valea. Libera alegere.
Era o propunere a minunatilor nostri alesi.Fiind in contradictie cu drepturile omului momentan a fost lasat in pace, nu apare legea prea curand.
Ideea era ca nu te-ar fi lasat sa pleci la facultate in alta tara, nu ca ne caram asa de colo pana colo ca ne vine noua.
faci facultatea in Romania, stai in Romania, cand este vorba de medicina. mai ales ca termenii sunt complicati si nu poti jongla cu ei in zece mii de limbi.
ideea era urmatoarea: sunt liceeana in Romania, dar vreau sa ajung studenta la medicina in alta tara. intr-o anumita vreme exista ideea ca nu se va mai putea datorita unei legi.
oricine orientat pe alt domeniu in afara de medicina putea pleca in strainatate la facultate, numai cei cu orientatie spre medicina nu. cam asa suna de fapt "legea". imi cer scuze daca nu m-am exprimat bine de la bun inceput. poate nici acum nu am facut-o, dar nici mie nu mi-a fost clar explicata la momentul in care am aflat despre aceasta curiozitate.
Sincer, sper sa nu apara deloc. Este o limitare atat ilegala cand si inumana fata de viitorii studenti. Suntem in secolul 21 si ei inca se gandesc ca pot lua decizii de acest ordin pentru ei. Tot ce vor reusi sa faca, in cazul ipotetic in care legea ar exista intr-adevar (desi, sper, din rasputeri, sa nu fie cazul), va fi sa distruga visele tinerilor. Atat.
In fond, cine alege medicina nu neaparat ca sa castige bani o face...alegerea.
ci pentru ca are in el dorinta de-a salva vieti, asa suna si juramantul de fapt.
sau...cumva ma insel? nu? pai atunci ce e rau in Romania? nu sunt destule vieti de salvat?
student la medicina in alta tara poti fi. problema nu e in lege. ci in cei care au inteles-o gresit, si va pune sa semnati inainte sa ajungeti la facultate. ei considera ca daca aspirati spre facultatea cutare deja trebuie sa semnati. dar raspunsul tau ar putea fi "fie la medicina fie la alta facultate, ma voi hotari in utlima clipa. pentru ca e dreptul meu" asa ca nu semnezi nimic, si cand ajungi in faza de facultate, aplici unde vrei in alta tara, fara ca tu sa ai vreo semnatura.
Ai inteles gresit, era vorba despre faptul ca statul roman scolarizeaza si apoi proaspatul devenit doctor pleaca sa profeseze in alta tara.Au vrut sa dea o lege ceva prin care sa oblige studentul la a plati taxele de scolarizare daca pleaca sau sa lucreze o anumita perioada inainte de a putea pleca. Dupa ce au primit destule bobarnace la (tampita)idee, s-au hotarat sa mareasca salariile medicilor.Sunt curios ce-or mai inventa cand or sa vada ca nici asta nu aduce mari rezultate(in nici un caz cele scontate de ei)
Urmatoarea inventie este desfintarea scolarizarii in mod gratuit, si desfintarea asigurarii de sanatate.
mergeti in alta tara sa va reparati maseaua.
Toata stima si aprecierea mea, pentru medicii care raman si se chinuie sa salveze vieti in tara in care s-au nascut. ei merita acest respect. restul, sunt doar avari. nu am circumstante atenuante pentru ultima varianta...
Sau poate doar s-au saturat sa fie bataia de joc a unor jegosi in costume si de ce sa ma chinui daca in alta parte nu trebuie, de ce sa lucrez in mizerie cand stiu ca bani folositi pentru palatul lui Danutz si celelalte cladiri asemenea puteau fi folositi pentru a reabilita unitatile care chiar iti sunt de folos cu ceva, adica in adevaratul sens al cuvantului...S-a ''trezit'' patriotul din noi
Am inteles acum. Multumesc ca m-ati ajutat cu informatii corecte!
Multumesc mult ca mi-ati oferit informatii corecte!
Eu daca vreau sa dau si la o facultate in strainatate (care e pe stiinta) si la medicina in Bucuresti, nu am voie sa fac asta?
Hai sa privim putin lucrurile si in alt fel. inainte sa incercati sa respingeti ideea, lasati-o sa va circule prin minte. si sa incepem. statul, este in definitiv un aparat, o masinarie care trebuie sa functioneze. el, statul, functioneaza cu ajutorul si prin oameni. in concluzie, are nevoie de oameni. privind prin aceasta prisma, omul nu e privit la nivel de individ. ci la nivel cantitativ. mai pe scurt, are nevoie de cifre ale populatiei, dar nu neaparat de X, Y, Z. are nevoie de platitori de taxe, dar este mai putin irelevant ca e gheorghe, ana sau maria. tu eu sau vecinu. totodata, membrii acestei populatii, practic sunt ca niste piese de puzzle, pinioane, roti sau piese. in fond, statul nu si-ar dori ca x, y, z sa moara. pentru ca a asteptat sa creasca, sa invete, si are o perioada relativ scurta de "platitor" comparativ cu (copilaria+batranetea). mai incearca sa-i repare, dar nu tot timpul merita reparatia. si-atunci, apare nevoia de mesteri, care sa repare un X, Y sau Z. ei poarta numele de Medic. probabil de la medicamente. probabil nici nu este important. cu certitudine, statul nu priveste munca acestora ca fiind extraordinar de importanta. este incercarea de-a repara un individ, dar nu absolutul. moare ala, care-i problema se naste altul. avand in vedere ca medicul este platit de stat, pentru aportul si importanta mai sus amintita, este platit cu X bani. bani care nu pot reflecta o meserie extraordinara. in definitiv, in ocean sunt pesti sanitari. este asemanatoare cu munca de vitanjor, salubritate... ma rog, reparator de "platitori".
practic, daca nu-ti comvine nu te faci medic. in functie de tari, pot sa-si permita sa plateasca mai mult sau mai putin pe recuperarea de piese defecte. Romania atat isi permite, dar sa nu uitam ca face o investitie. invata prostul sa devina medic.
unde mai pui ca reparatorul, mai vrea bani si de la "platitori" pai...nu prea e corect.
e adevarat ca "platitorul" isi pretuieste viata, medicul stie asta, dar nu ar trebui sa fie o relatie intre ei doi. medicul ar trebui sa-si faca munca pentru care statul l-a angajat. daca nu-i comvine, in loc de medic, sa-si aleaga o alta functie in mecanismul statului.
PS: nu-mi pasa de cei care nu inteleg ce-am zis. pentru ceilalti, care inteleg, ai rog sa gandeasca la rece, si nu din prisma omului din ei. ci din punct de vedere tehnic. pentru ca statul nu gandeste tehnic, iar medicul este direct angajat de Stat nu de Om. nu va lasati pacaliti de taxele de sanatate. nu ar acoperii nici 10%.