Păi dacă tu, la acel aşa -zis liceu, înveţi să fii măcelar sau ospătar, ai vrea să te duci la facultatea de arhitectură sau cea de medicină?
Vezi tu, aici e marele rău care s-a perpetuat în învăţămîntul românesc, după cel din anii 65 - 90.
Aceste aşa -zise licee tehnice nu au dat ca absolvenţi nici nişte meseriaşi pricepuţi şi nici nişte oameni cu învă ţătură de carte de cultură generală.
Cel mai corect ar fi de a se reveni la şcolile profesionale de 3 ani, în care se învaţă numai meserie.
Cel ce termină ajunge muncitor: tinichigiu, strungar, electrician, mecanic auto, croitor, cizmar, tîmplar, cioplitor în lemn, ( sau în piatră), depanator radio -tv. etc.
În continuare, dacă vrea şi dacă poate (dacă îl duce mintea), dă admiterea şi intră la un liceu seral şi apoi vede el ce mai face.
De aceea acum nu sînt nici buni muncitori iar de absolvenţi de facultăţi, mai exact de cei care au diplome (date pe bani buni de profesorii de prin facultăţi) este o suprasaturaţie gene rală.
Nu sînt locuri de muncă pentru toţi aceşti absolvenţi. Practic degeaba au muncit 3 ani cu facultatea, 2 ani un masterat, alţi vreo 3 cu doctorate şi, cînd stăm să tragem linie şi să anali -zăm, ţara asta se duce de rîpă de atîţia oameni care ...NU MUNCESC.
Sau, se mulţumesc aceştia, cu atîta învăţătură de carte,
să ocupe nişte locuri de muncă cu mult sub nivelul ce li-l conferă diploma obţinută.
Eu am cunoscut, de curînd un depanator calculatoare ( şcolit la faţa locului într-o firmă de gen, aşa de azi pe mîine) dar isteţ tipul şi priceput. Din discuţie mi-a spus că el de fapt este inginer electrotehnic. Nu a găsit altă muncă şi e mulţumit şi cu asta.
Hey... imi place putin meseria de ospatar, deci nu mai fac facultatea? sunt putin speriat