Cred că forma corectă este sunt. Cel puțin așa am învățat în școală. De introdus în dex nu știu ce să zic, probabil ca regionalism?
Dilema Veche folosește ortografia comunistă, de-aia ei "sînt", iar nu "sunt".
Forma cu "â" este cea organică, care a apărut natural. Cu timpul, "u"-l din latinescul "sunt" a devenit "ă" (ca în "săm"), ulterior "â".
Când limba română a adoptat prima ei ortografie, în 1871, ortografie de sorginte etimologică, ei au recunosc forma cu "â" ca fiind cea corectă, ergo ei scriau "sûnt". Forma aceasta le-a supraviețuit reformelor din 1899 și 1901, pentru a fi înlocuită în 1904 cu "sunt".
Forma corecta e cea veche "sunt".
Pe vremea comunismului s-a folosit exprimarea "sînt". Asa era corect si asa se invata in scoala in acei ani. Dupa revolutie s-a revenit la forma "sunt".
Forma cu â nu s-a folosit niciodata. Litera â se folosea doar la cuvintele România, român.
Forma asta "gresita" este forma in vechea ortografie. Si era corecta. Si sa stii ca Academia Romana le accepta pe ambele. Dar in scoli se invata numai forma noua "sunt". NU e vorba de dialect. Dialect inseamna cu totul altceva.
Corect e sînt. Sunt e noul corect, o forma arhaica de care nu aveam nevoie, dar s-au gindit inaptii de la academie sa o schimbe ca sa isi justifice salariile, pentru ca multi linvisti seriosi s-au opus schimbarilor astora, absolut lipsite de sens si necesitate.
Https://www.facebook.com/......100156602/
https://scriecorect.ro/sunt-sau-sant-cum-se-scrie-corect/
Nu, nu cred ca forma gresita va fi acceptata/introdusa in dex pe viitor.
"Sînt" se mai foloseste uneori in limba vorbita. Din cate stiu, mai demult era corect. Acum, corect este doar "sunt" (cel putin asa ne-a invatat la scoala).
anaadiaconu întreabă: