Imaginea personajului central din nuvela intitulata ''Budulea Taichi'' de I. Slavici, se constituie din acumularea unei amintiri si se incadreaza in trecutul fericit si definitiv pierdut al tineretii autorului. Din aceasta cauza, figura lui Hutu este privita cu multa duiosie.
"Asezat, retras si intotdeauna intelept", Hutu devine, inca de la inceput, un adevarat model pentru povestitor (copil si el pe atunci): " Stiam, afara de aceasta, ca si eu trebuie sa ma fac odata ca Hutu, si pentru aceea ii prindeam apucaturile si, inainte de toate, din copil neastamparat ce eram, ma facui un baiat asezat si intelept ca dansul".
La randul lui, Fiul cimpoiesului din Cocorastiisi ia ca modele pe dascalii sai, avand un ideal bine concurat in slujba caruia isi pune toate calitatile: perseverenta, inteligenta, taria de a infrunta greutatile, munca neobosita. Cel care este capabil sa invete la lumina unei lumanari, sa doarma pe jos si sa presteze diverse munci pentru a-si economisi banii, se dovedeste a fi un caracter puternic (eroii preferati ai autorului fiind oamenii tari, in stare sa darame si muntii). Neclintit in hotararile luate si mereu egal cu el insusi, feciorul cimpoiesului din Cocorasti ar putea fi caracterizat printr-o desprindere specifica: ''indata ce sosea acasa, el se dezbraca, isi curata hainele, le impatura cu multa bagare de seama si le punea in lada, apoi lua cartea si invata lectia''.
Aceasta ordine pe care si-o pune in viata, pasul mereu masurat si atitudinea mereu rezervata dovedesc un mare echilibru interior. Capabil de sentimente alese (iubirea fata de parinti, dragostea pentru Livia Claita), Hutu pune insa mai presus ratiunea si isi urmeaza drumul neclintit.
Da am multumesc mult si nu-i tema e pentru un concurs si am mare nevoie ca nu prea ma pricep la din astea si nu pot sa-i zic nimic profesoarei
Bună! Nu strică să citești și povestirea pe scurt a nuvelei "Budulea taichii"!
http://www.lecturirecenzate.ro/2011/02/03/lecturi-budulea-taichii-1-2/
AndraAlexaLove întreabă: