anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Importanta animalelor salbatice in Romania! Funda

15 răspunsuri:
| LoOvE a răspuns:

Nu putini stiu adevarata situatie a animalelor salbatice pe cale de disparitie din
tara noastra, insa putini sunt cei carora le pasa. Exista un numar uimitor de specii de mamifere si pasari socotite pe cale de disparitie sau ocrotite de lege, in realitate insa, situatia este alta. La prima vedere, sintagma – ocrotit de lege – ar trebui sa insemne ca nimeni nu ar trebuie sa perturbe viata acestor animale, insa chiar legea care le-a denumit strict ocrotite (legea 103-1996) este cea care da definitia vanatorii : – ART. 24 (1) Prin vanatoare, ca actiune, se intelege cautarea, starnirea, urmarirea, haituirea, ranirea, uciderea sau capturarea vanatului sau orice alta activitate care are ca scop dobandirea acestuia. -.
Aceeasi lege face anumite specificatii asupra conditiilor in care pot fi vanate speciile ce ar trebui protejate : – ART. 29 (1) Mistretii si vulpile care produc pagube, dupa caz, culturilor agricole, silvice, animalelor domestice sau altor specii de vanat se pot vana la panda si in afara perioadei legale de vanatoare, pe baza aprobarii autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura.
(2) Ursii, rasii, lupii, vidrele, nurcile si hamsterii se pot vana numai cu aprobarea si in conditiile stabilite de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, in conformitate cu prevederile conventiilor internationale la care Romania este parte. -Din aceste aspecte, trebuie inteles ca desi noi suntem cei care le calcam teritoriul, tot noi suntem cei care avem dreptul sa le omoram. Dar situatia aceasta nu este noua si cu totii o stim.
Lupul a fost probabil cel mai afectat dintre aceste specii, rolul sau in reglarea functiilor ecosistemelor fiind aflat abia cand acesta a devenit extinct ecologic. Campaniile anti-lup, purtate cu brutalitate sunt emblematice pentru ura cu care poate ucide omul, in numele unor enunturi care nu au fost documentate si care se bazeaza pe pure fantezii. Acum, dupa sute de ani de crime, lupul a devenit unul din cele mai simpatice animale. Din pacate prea tarziu pentru el.In Romania dovezile privind tratamentul "de combatere" se gasesc in Revista Padurilor anilor 50-65, dar din fericire numarul lupilor a fost suficient de mare pentru a asigura un nucleu de refacere, astfel ca azi, in Romania se gasesc jumatate din efectivele Europei.
Ursul a fost animalul tinta preferat pentru vanatori, numarul de exemplare din Romania fiind influentat de apetitul politicienilor pentru vanatoare. Astfel in anii 50 numarul de ursi a scazut pana aproape de extinctie, pentru ca apoi, odata cu venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu sa se reduca drastic vanatoarea, cu exceptia celei organizate pentru el. A aparut o alta problema, a suprapopularii. Circa 8000 de ursi, cat se estimau in anii 80, erau prea multi pentru padurile noastre, rezultatul fiind atacurile asupra satelor si animalelelor. Azi efectivele au scazut, dar se pare ca sunt la cote mult mai mari decat o indica statisticile. Astfel se vehiculeaza ca numarul ursilor din Romania reprezinta 40-50% din populatia europeana.
Rasul a beneficiat de faptul ca este un animal timid, care evita sa intre in contact cu oamenii, de nevazut si neauzit. Din pacate reducerea suprafetei ocupate de paduri a determinat reducerea numarului de rasi. Totusi in Romania traiesc circa 70-75% din populatia europeana de rasi.
Aceste cifre nu ar trebui sa ne incante, deoarece arata doar procente si nu un numar concret de exemplare pentru a putea constientiza situatia clara a acestor specii. Faptul ca fiecare specie amintita reprezinta mai mult de 50% din populatia europeana nu este o veste imbucuratoare daca tinem cont de faptul ca in foarte multe tari aceste animale nu mai exista deloc. Intr-adevar, cele mai multe sunt in padurile noastre, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt pe cale de disparitie si ca ar trebui vanate pentru a evita suprapopularea padurii. Efectivele ce se pot – recolta – intr-un sezon de vanatoare se realizeaza in functie de cate exemplare se nasc intr-un an fata de celalalt. Se pare ca doar prin aceasta metoda este posibila in tara noastra pastrarea in limite normale a acestor specii. Spre exemplu, in sezonul de vanatoare 2006-2007, efectivele ce puteau fi vanate erau urmatoarele :· urs – 300 de exemplare (in 2008-2009 numarul a urcat la 357)· lup – 500 de exemplare (2008-2009 – 505)· ras – 120 de exemplare (2008-2009 – 132)· pisica salbatica – 500 de exemplare.(208-2009 – 453)
Poate ca ar trebui sa ne gandim si la o alternativa si in loc sa vanam animalele care fac unice padurile noastre in acest moment, sa ajutam alte tari sa le populeze pe ale lor. Pirineii si Alpii au fiecare mai putin de 20 exemplare de urs brun, iar tari ca Ungaria, Elvetia, Cehia si Germania mai au intre 3-14 exemplare de lup. Rasul a mai fost reintrodus in Europa pana acum si inca se gasesc zone in care nu sunt mai mult de 20 exemplare. Pentru cei ce doresc oprirea vanatorii pe teritoriul tarii, un prim pas poate fi considerat semnarea petitiei de mai jos :www.petitieonline.ro

Succes!:-*

| zuzualina a răspuns:

Aici nu se fac teme!


Start---Internet explorer/google chrome/mozilla/ce browser ai tu---in bara de adrese scrii www. google.ro----search

pa

| mat31new a răspuns (pentru LoOvE):

Atat.

| vladvlad23 a răspuns:

Deci un link mai bun nu e ca asta http://lmgtfy.com/? q=importanta+animalelor+salbatice+in+Romania. Acuma serios, chiar va e lene Nu va inteleg

| LoOvE a răspuns (pentru mat31new):

Ce "atat"?

la ce te referi?

| LoOvE a răspuns (pentru mat31new):

Ce "atat"?

la ce te referi?

| mat31new a răspuns (pentru LoOvE):

Ai dat raspuns perfect, nu mai e nevoie sa adaug nimic, atat.

| EuphoricEyes a răspuns (pentru zuzualina):

Tin sa te informez ca nu e tema! Ma interesa pe mine, pentru ca am vazut undeva despre animale salbatice si facem un proiect in echipa! Aveam nevoie de mai multe informatii! Nu orice intrebare e tema!

| EuphoricEyes a răspuns (pentru vladvlad23):

Am cautat si eu pe net si pur si simplu nu prea am gasit materiale! Vroiam sa vad si parerea celor de aici.Nu aveam neaparat nevoie de un referat! Daca nu stiti, mai bine intrebati si pe urma criticati! Credeai ca daca gaseam mai intrebam aici? Tin sa te anunt ca am cautat, dar am gasit mai multe despre ocrotire nu despre importanta.

| LoOvE a răspuns (pentru EuphoricEyes):

Te-a ajutat raspunsul meu?

| EuphoricEyes a răspuns (pentru LoOvE):

E Ok,dar scrie despre animalele pe cale de disparitie, nu de ce sunt ele importante! Oricum iti dau funda, pentru ca macar ai incercat sa ma ajutiwinking

| zuzualina a răspuns (pentru EuphoricEyes):

Pai cauta si tu prin manuale mai vechi

tot pe net gasesti

| EuphoricEyes a răspuns (pentru zuzualina):

E logic ca, daca gaseam materiale, intrebarea asta nu mai exista.winking

| AlexandruExTreMe a răspuns (pentru EuphoricEyes):

laughing)))ataaatlaughing

| MikyThaa a răspuns (pentru zuzualina):

Coreeeect!

Întrebări similare