Partea buna in chestiunea asta stii care este, draga mea? ( da, e si o parte buna). Daca formam pluralul din exemplele tale cu Amândoi au_ respectiv Noi toţi am_ economisim cateva litere, ceea ce inseamna timp si energie. Spunand Amândouă au_ respectiv Noi toate am_ ar trebui sa mai punem dintr-un foc cate o litera in plus, ceea ce nu-i de ici de colo, uneori o secunda economisita alaturi de un strop de energie te pot face sa vezi partea plina a paharului.
Pai in limba romana exista " DOAR" masculin? Daca iei acel exemplu in parte, normal ca ceea ce este la masculin este la masculin, dar exista lucruri care sunt de asemenea doar la feminin si lucruri care sunt neutre.
Dar in alta ordine de idei, as vrea sa te intreb daca consideri ca barbatul este egal femeii (si invers, desi este acelasi lucru)?
Daca raspunsul tau este "da", atunci, ce conteaza daca este sau nu la feminin sau la masculin, caci oricum femeile sunt egale cu barbati.
Dar daca doresti sa afli daca "După părerea voastră, există o explicaţie logică, una care să justifice sexismul acestui fenomen sau avem de a face cu o banală desconsiderare şi discriminare, pe care ne-au lăsat-o ca o moştenire lingvistică strămoşii?"
Atunci raspunsul este simplu dar oarecum complex. In trecut femeiea era considerata slaba, nu inferioara, dar nu la acelasi nivel cu barbatul. Acest lucru are o explicatie foarte de inteles, aceea ca femeia biologic este mai slaba ca barbatul iar in acele vremuri mancarea(materia prima), hainele, casa, apararea (impotriva hotilor, care daca furau nu ii mai prindea nici dracu ca nu exista tehnica necesara), munca, etc. erau facute de barbat, dar nu privi acest lucru ca pe o "dominare" a femeii fiindca si atuncea ca femeie puteai face lucruri marete, o demonstreaza multe femei din istorie (un exemplu este "Boudica"), dar de obicei femeia din trecut accepta fiindca avea pe cineva sa faca traba care ea putea sa o faca foarte greu, dar din nou zic, au existat si femeie care se descurcau minunat.
Stii, am un citat in sensul asta: "I've never benn weak with men. That's why I don't need ti blame men. Only weak women have to blame men for everyehing", cu sens propiu tu nu ai dat cina pe nici un barbat, dar spunanad ca de ce e la masculin... ne duce la al doilea aliniat.
Si sa intrem in arta de a ne intreba. Ce face un cuvant sa fie "la masculin"? Raspuns: doar o numaratoare (ex: un barbat, doi barbati - masculin; o femeie, doua femei - feminin; un bec, doua becuri - neutru)
Fraza ta "pledez pentru egalitate" ma face curios rau, sincer acuma te intreb pentru mine (asa ca un oracol de pe TPU):
1. Ce parere ai de "numai o fata poate sa dea intr-un baiat"/ chiar daca fata a dat, baiatul trebuie sa accepte?
2. Este corect ca un copil rom sa intre untr-un liceu (unde ceilalti copii intra cu media 8 de admitere ) cu media de admitere 5?
3. Consideri ca barbatul alb, heterosexual, crestin este de vina pentru toate in lume?
4. Esti feminista? (desi intrebarea sunt ca si cand a acuza, sa stii ca nu o fac)
5. Stii ce este feminismul si in cate categorii se imparte? (adica te-ai uitat pe wiki)
6. Daca la angajare se prezinta un barbat si o femeie, cu dosarul perfect identic, vecini, aceiasi culoare de par, etc. si este angajat barbatul este discriminare? dar daca ar fi angajata femeia?
7. Ce parere ai despre "circumcizierea feminina" si ceea ce se numeste fara ghilimele circumciziere (adica la barbat), tinand cont ca se face la dorinta parintilor, fiindca copilul este de vreo cateva zile nascut cand se face si este demonstrat stintifica ca sufera ingrozitor, numai nu poate sa o zica...
8. Cu ce te simti discriminata de limba romana, are vreun efect fizic sau poate este totul doar psihic si aicea ia putea tu sa privesti dintr-o perspectiva nu tocmai logica?
Sincer si eu ma tot uit la "din astea" pe internet si sincer mi-ar placea sa iti aflu opinia si cine stie poate sa mai discutam pe tema asta .
P.S. Ce parere ai de raspunsul lui Brigaela?
Si ce parere ai de intrebarea ta pusa in primul loc, dupa citirea raspunsurilor, fara sa imi raspunzi mie sau orgoliului.
Chiar astept un raspuns.
As completa cu cateva stiri actualizate.Intr-un Grup de femei, deci nici un barbat, se numeste tot grup. (masculin), dar Nu am auzit sa se zica Grupul Jihadist, desi se pare ca barbatii sunt majoritari (sau nu?), aici feminitatea a castigat pariul cu Dumnezeu(sau Allah). Se zice Gruparea Jihadista si nu Grupul Jihadist!
Ce sa mai inteleg stimata experta in lingvistica mondiala?
Este o evolutie in Bine, pentru femei.Vestea mai trista este ca va mai dura ceva pana se va constata ca in armate (cu exceptia sfintei-vrajitoare Jeanne DÁrc si Ecaterina Teodoroiu ), munceau numai barbati. Femeia acasa crestea copiii si-si facea fiziologic si indreptatit 'de cap'", barbatii la razboi!
Acum sunt Zori Noi, tehnologia este suficient de dezvoltata, incat femeile pot conduce si un F22(stealth), se pot multiplica si in vitro. E vremea voastra. Au aparut si I-Pad-urile, nu mai e nevoie de efort fizic nici de gandire. Papii s-au ramolit si au uitat total menirea, lumea este a femeilor. Atept un decret de la Angela Merchel in care sa fie numita Cancelara si nu Cancelar, caci si Cancelaria este fata, dupa cum constatam si in care la Casa Alba sa vina o femeie, inlocuind negrii.
Ai vazut filmul Sex Tape?
Acolo sunt sintetizate toate oportunitatile pentru o lume in SCHIMBARE.Personal, sper sa nu o apuc, dar voi tinerii va veti descurca!
De ex., un grup de oameni, stol de pasari, multime de oameni, multime de probleme e de genul netru – substantive colective.
in ex „un grup de elevi din curtea scolii asteapta sa se afiseze notele la bac" sau „o multime de elevi s-au adunat in curtea scolii asteptand se se afiseze notele de la bac".
R: Da, se face referire la acel grup sau multime, si nu la persoane.
Nu conteaza cine se afla in acea adunare de oameni (femei sau barbati). Am vorbit de grup la masculin si multime la feminin ca sa nu fie „discriminare’’.
O justificare este ca intr-o adunare de oameni (grup sau multime) nu ar trebui sa se vorbeasca de sexism. Sexismul tine de o discriminare la nivel individual (tu esti femeie, eu sunt barbat), iar grupul este colectiv.
In Romania se discrimineaza atunci cand nu trebuie. pentru ca notiunea de sexism in mintea romanilor este prea larga.
Nu poti pune egal intre gramatica limbilor latine din europa cu discrimiarea sexuala.
Wow! Imi place cum gandesti! Sunt barbat dar totusi sunt de acord cu ceea ce spui despre mentalitate, barbati insa sa fim seriosi ca nici unele femei nu sunt prea departe de acei barbati care gandesc in felul mentionat mai sus de tine. Daca observi se incearca mereu schimbarea mentalitatii in tot felul de chestii: filme, imagini, exemple etc insa mai e pana cand persoanele cu o mentalitate deschisa si cu un IQ destul de mare incat sa inteleaga mai mult decat sa critice vor fi mai multe decat aceia care sunt niste incuiati si care stiu numai sa critice, sa fie egoisti (in modul negativ) etc Anyway, nu te framanta cu asta, o sa-ti aduca riduri ) societatea se va schimba cu timpul (asa cred)
Pentru ca atunci cand in grup este cel putin un mascul se face referire la membrii grupului, nu la membrele grupului ca in cazul unui grup alcatuit doar din femei.
dar hai sa ne referim la un grup de produse.ex. "trebuie sa utilez bucataria. am de cumparat aragaz, frigider, cuptor, storcator etc. Acestea (produse utilitare) le gasesc la cel mai bun pret bla bla bla"
in fine, ai prins ideea.
La stramosi nu prea le pasa de asta. Si in plus, cand sunt mai multe fete si un singur baiat, adesea se foloseste "ele si cu el".
Îmi cer scuze, probabil nu am reuşit să mă fac înţeleasă şi vina este a mea că nu am primit răspunsuri mai pertinente şi coerente. Îmi asum responsabilitatea.
Nu era o invitaţie la un duel între sexe sau la un set de sofisme, ci la o discuţie relaxată şi civilizată despre ciudăţeniile unor limbi, printre care şi româna cu particularităţile ei.
Mie una, chiar mi se pare straniu că atunci când enumerăm persoane, printre care se întâmplă să fie cineva de sex masculin, ulterioara referire la ele automat se face la gen masculin. Da' na, poate eu sunt mai ciudată. În fine.
Bun raspuns."Au venit Marian, Anca si Mihaela.Sunt asa frumosi!". Anunta ca e si un substantiv masculin in grup. NU are nicio treaba discriminarea aici.
Discriminarea ar fi exact invers, sa exlami "sunt asa frumoase". Deci ar insemna ca fata sau baiatul care a exclamat, nu e interesata de substantivul de gen masculin.
Să înţeleg că invers e ok?
"Au venit Marian, Anca şi Mihai. Sunt aşa frumoşi!"
Femeile e ok să fie ignorate, ca un loc gol, parcă nici n-ar exista?
Dacă mergi pe respectiva logică în cazul bărbaţilor şi când se rătăceşte unul, trebuie să-i anunţi prezenţa, de ce n-ai binevoi să anunţi şi prezenţa femeii, când e cazul?
Foloseşti dublu standard, observi?
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dublu_standard
Asta e, cu cine sa ne certam de fapt? Un grup e de fapt la genul neutru.Cum pot spune sunt frumosi/frumoase la gen neutru? Posibil e ceva de cand femeia era inferioara.Acum sunteti egale si cred ca e ok. No?
Nu cred ca se ajunge la o intelegere in acest text,un cavant in care sa includa ambele sexe. Hai sa fim creativi si sa gasim unul. Repet, nu cred ca e discriminare ci e doar ceva intre cuvinte. Genul neutru suna cam asa: Un, doua. Un fiind cuvant ce reprezinta genul masculin, posibil de aceea se baga frumosi in ceea ce ne da bataie de cap. Ma mai gandesc ca daca genul neutru in acest context ar fi „o, doua" posibil sa zicem i textul nostru ca cutaretii sunt frumoase.
Păi, asta e, varianta optimă, care să satisfacă şi capra, şi varza, nu există, nu s-a inventat, când se punea fundamentul lingvistic. Iar acum, probabil, e prea târziu ca să se mai schimbe ceva, mai ales ceva atât de major.
Dar măcar pot să-mi exprim nemulţumirea. Cred că am cel puţin acest drept.
Buna!
Cuvantul "toti" din propozitia "noi toti" se refera la noi ca si oameni/indivizi iar aceste cuvinte sunt la genul masculin.
Nu e o parcularitate doar a limbii române. "Anomalia" respectivă mai poate fi întâlnită și în [multe] alte limbi.
Dar ia-o mai ușurel. "Au venit Elena şi Vlad. Amândoi au..."
De ce amândoi? De la "oameni". Ei, amândoi ["oameni"], au făcut ce-au avut de făcut...
Numai nu-mi băga pe aici cuvântul "persoane". Tu în 100% din cazuri ești "om", în vreo 99% din cazuri ești "femeie" (sau femelă) și abia într-un anumit număr de cazuri, considerabil mai mic, ești "persoană"; deoarece persoanele nu fac parte din regnul Animalia. Cuvântul persoane are o conotație mai mult formală, oficială, fără un uz larg în domenii științifice de bază ca antropologia și anatomia. Posibil a pătruns mai târziu în patrimoniul limbii române. Cuvântul "om" primează; și așa că, tu, dumitale, cu persoana ta, împreună cu NOname și cu vreo prietenă imaginară de a ta, voi TOȚI, amânDOI / tustrei / tuspatru, sau câți ați mai fi acolo, o să vă liniștiți și n-o să vă complicați viața cu probleme de ordin filosofico-lingvistic.
Să zicem că ai dreptate. La prima vedere pare un răspuns relativ logic şi destul de satisfăcător. Însă raţionamentul tău nu se aplică în toate cazurile.
Exemplu: "Lupul, vulpea, iepurele, Zâna Pădurilor, Luna, Catwoman, Pinocchio şi ursul au trecut râul. Niciunul nu s-a înecat." sau "...Toţi au rămas teferi."
În astfel de cazuri nu mai putem vorbi despre "om", nu se mai aplică această scuză. Aici avem de a face cu un amestec de..."înlocuitori" (vietăţi/animale/făpturi, planete/sateliţi, personaje/fiinţe/creaturi magice/imaginare) şi chiar dacă toate ar fi la masculin (minim unul dintre sinonime), trebuie să recunoaştem că e deja ceva dubios, nesigur, interpretabil şi nu putem folosi varianta ta (şi a lui Lary94) ca argument.
Dar, oricum, bună încercare. Felicitări.
Gramatica sau nu... exista un proverb "In spatele unui barbat de succes, se afla o femeie puternica". Deci practic daca n-ar exista femeia, barbatul ar fi un nimic.Barbatul e prea mandru sa recunoasca ceva, pe cand femeia nu.
Sincer, pe mine nu ma deranjeaza, nu vad de ce te-ar deranja pe tine... dar in fine, eu consider ca este decat o coincidenta.
Buna intrebare, din cate am auzit si am intrebat se spune ca nu e discriminare ci ca stramosii nostri nu au stiut sa dezvolte aceasta mostenire (cum spui tu) de la stramosii lor, se spune ca fiecare generatie dezvolta ceva nou in vocabular, asa ca poate generatia noastra va face ceva in legatura cu asta...
Hai sa pun si eu o intrebare daca tot s-a vorbit de feminism si misoginism. Stie careva care e antonimul cuvantului misoginism/misogin?
Curiosul999 întreabă: