NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

În limba română şi nu numai, atunci când se vorbeşte despre un grup, în care există minim un mascul, se face referire la acel grup la masculin. De exemplu: "Au venit Elena şi Vlad. Amândoi au..." sau "Eu, Ramona, restul amazoanelor şi Dorin. Noi toţi am...". De ce nu "amândouă", sau "noi toate", sau nişte cuvinte neutre? Chiar nu se puteau inventa?
După părerea voastră, există o explicaţie logică, una care să justifice sexismul acestui fenomen sau avem de a face cu o banală desconsiderare şi discriminare, pe care ne-au lăsat-o ca o moştenire lingvistică strămoşii?

Răspuns Câştigător
| Leocerba a răspuns:

Partea buna in chestiunea asta stii care este, draga mea? ( da, e si o parte buna). Daca formam pluralul din exemplele tale cu Amândoi au_ respectiv Noi toţi am_ economisim cateva litere, ceea ce inseamna timp si energie. Spunand Amândouă au_ respectiv Noi toate am_ ar trebui sa mai punem dintr-un foc cate o litera in plus, ceea ce nu-i de ici de colo, uneori o secunda economisita alaturi de un strop de energie te pot face sa vezi partea plina a paharului.

97 răspunsuri:
NOname
| NOname explică (pentru Steaua10):

Bravo, ai dreptate.

Ştiam eu că trebuie să fie ceva cu "filo". laughing

| Steaua10 a răspuns (pentru NOname):

Iată încă ceva interesant
http://curentul.md/......istru.html

NOname
| NOname explică (pentru Steaua10):

Într-adevăr, un articol interesant, mersi.

| Florin_Chiba_1988 a răspuns:

Ştiţi genurile gramaticale?
Un - Doi - Masculin
O - Două - Feminin
Un - Două - Neutru
Ei bine şi mai sunt acordurile gramaticale, contextul, şi având în vedere că e limba română, din ceea ce cunosc are reguli stricte în ceea ce priveşte fonetica, gramatica şi sintaxa propoziţiilor. În plus te "zgârâie" pe urechi dezacordurile între cuvinte! Chiar şi aşa sunt nenumărate greşelile!

| Steaua10 a răspuns:

Cred că am dat de regula buclucașă.

Acordul în gen și în număr între un subiect multiplu și numele predicativ și între atributul adjectival și determinatul său se realizează astfel după cum e scris în pagina următoare, la punctul 10.6.3.1.

http://publications.europa.eu/code/ro/ro-4100600.htm

NOname
| NOname explică (pentru Steaua10):

Bingo!

Mi-a plăcut faza: nume de fiinţe şi de lucruri - acordul se face la genul numelui de fiinţă - DAR...nu şi dacă acea fiinţă e femeie. laughing

În limba română femeile sunt nu doar mai prejos decât bărbaţii, dar şi decât lucrurile neînsufleţite. Mirific. laughing

| Cristi1Cristi1IdlibParty a răspuns:

Lasă, ca se compensează prin faptul ca majoritatea substantivelor sunt de genul feminin. Parerea mea este ca regulile ce țin de gen in gramatica au fost stabilite pe criterii mai degrabă conventionale/arbitrare, decat pe criterii de misandrie sau misoginism...