Sau, consideri că la o mână și 5 degete, fiecare deget este un băț sau o bară. Deci, unind pe diagonală degetul mic cu degetul policar, singular, al mâinii, eventual obții V. Iar dacă pui palma deschisă sub cealaltă palmă, obții X.
"Iar dacă pui palma deschisă sub cealaltă palmă, obții X."
mi se pare plauzibilă varianta asta
Habar nu am, dar pot sa fac o speculatie. Se practica si acum numararea prin bare oblice, care apoi se bareaza. Iar la numere mari, dupa noua bare, a zecea le bareaza invers, ca sa poti numara zecile usor. Sistemul asta era folosit si de romani. Daca pentru simplificare, inlocuiesti cele noua bare oblice cu una, iar apoi o barezi, obtii X.
Decem.
A devenit o simplificare pentru barele/bețele respective, acelea de I (1).
La numărul 5 erau cinci bare, dar avea o ieșire, ca la o creangă. Adică o bară normală, verticală, dreaptă, dar pe la mijloc ieșea o altă bară mică pe diagonală, si devenea un fel de Y. Cu timpul, lumea se grăbea și scria mai ușor, deci a devenit V, la repezeală.
iar la X, a fost o bară normală verticală dreapta, și intersectată cu o bară oblică, completă. La fel, din repezeală și a fi mai ușor, a devenit X, și numind-ul "Decem".
Sau, consideri că la o mână ai 5 degete, și fiecare deget este un băț sau o bară*
(M-am corectat. )
Vezi sistemul de numeratie romana si te lamuresti
https://www.referatele.com/......le-com.php