| Dragosdoar a întrebat:

Ma oameni buni, eu tot stau si ma gandesc cu amariciune de cate ori vine ziua asta de 24 ianuarie. Ce or fi avut astia cu A.I Cuza de l-au fortat sa abdice? De ce oare reforma lui agrara nu a resit sa treaca mai departe? Asta a fost ce mai importanta, e mare semn de intrebare aici.
Si daca era multa coruptia la vremea aia sub domnia lui in tara... de ce au dorit astia musai sa aduca monarhie de origine straina vestica la noi, in tara noastra, in Romania? Nu ca am ceva cu ei(cu strainii), da nu puteau si ei (conservatorii si liberalii) sa puna un alt roman la domnie? Pai la ce ne trebuia monarhie straina in Romania? Noi nu aveam treaba cu monarhia. Ne era asa rau oare cu domnia? Ce daca marile puteri l-au vrut doar 7 ani la guvernare? De ce trebuie sa facem mereu cum ne dicteaza "aia mai mari"?

9 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Ca asa e romanul csf...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cuza a pornit reforme pentru popor și "oamenii buni" au început să se simtă în primejdie. Recomand să citești "Cuvânt după un sfert de veac (1955)" de Camil Petrescu. Acolo scrie și ce jafuri de proporții dădeau țării nenorociții ăștia, asta atât înainte de război, deci pe vremea lui Carol I, în timpul războiului, Ferdinand la conducere, cât si în perioada interbelică, pe vremea lui Carol al II-lea. Pe scurt, au adus rege străin ca să-l poată juca pe la spate cum voiau.

| romeo78 a răspuns:

Reforma agrară nu a reușit în totalitate, deoarece țăranul împroprietărit trebuie să plătească taxe. De asemenea, multe sate care aparțineau de p moșie boierească au trebuit să se gospodărească singuri, să plătească taxe, să susțină dezvoltarea locului respectiv.
Referitor la aducerea unui domn străin, s-a dorit aducerea unei persoane neutre de boierii acestei țări. Fiecare familie boierească a dat de-a lungul timpului cel puțin un conducător.
Plus, pentru a continua mica unire realizată de A. I. Cuza era nevoie de o persoană neutră care putea domni în ambele teritorii românești.
Oricum, pe atunci nu exista lupta anticorupție, darea, primirea de diverse bunuri, bani era o normalitate.
Statistic, însă, domnia Regelui Carol I, a însemnat ieșirea României din evul mediu și aducerea sa în epoca modernă.

Răspuns utilizator avertizat
| TheGentleman a răspuns:

Conform celor două divanuri, mandatul lui Cuza era provizoriu, până la găsirea unui prinț străin dintr-o dinastie europeană dispus să preia destinele tinerei națiuni, fiind totodată și singura soluție la momentul respectiv de a recunoaște unirea celor două țări românești de către marile puteri.

Cu timpul însă, Cuza a încercat să-și sporească puterea, ceea ce contravenea înțelegerii inițiale. (Cam ce făcea Trump în ultima perioadă a mandatului).

| Dragosdoar explică (pentru TheGentleman):

Cum a încercat Trump sa si sporeasca puterea? Ma lamuresti si pe mine?
Nu înteleg ce doresti sa spui

| GabiDumitrescu a răspuns:

S-a pus rau cu ghiserica, remember?

| Zuzu1991 a răspuns:

Etete scartz, EVIDENT pentru cascaval, pentru ce altceva?
intreaba-i pe pesedisti, ar saliva sa ii poata face asta presedintelui actual, chiar in dimineata asta daca ar putea

| TheGentleman a răspuns (pentru Dragosdoar):

Acuze de fraude, nu voia să recunoască înfrângerea și să plece de la Casa Albă