Studiul literaturii e un fel de lecții de viață sau in căutarea adevărului varianta mai rudimentară
Mă rog,cel puțin așa se dorește
Dar nu mai are vreun rost, copiii sunt mai deștepți acum, mai experimentați, mai depresivi de la viața asta dura
In mai nicio țară nu poți trăi doar din scris, așa că eu aș lăsa arta scrisului ca un hobby și nu ca ceva principal, părerea mea
Fiecare materie de baza are rostul ei si nu doar pentru ce faci mai departe in viata ci uneori si pentru tine ca individ, totusi daca ta faci bucatar nici matematica de liceu nu iti este tocmai de folos, geometria este? nu in acest caz.
Problema este ca scoala romaneaca ca sa dea de mancare la multi profesori de nimic, a inventat zeci de materii, si astfel unele sunt chiar degeaba...
Nu avem un sistem bine pus la punct in care liceul sa te pregateasca cu adevarat pentru ce alegi mai departe, esti la mate info sa nu faci sport neaparat, esti la sportiv sa faci sport intens, esti la eu stiu limbi straine nu iti trebuie eu stiu chimie etc
Nu avem un sistem complex si corect precum cel din US, noi studiem zeci de materii degeaba!
Am terminat un liceu tehnic unde tot pe tehnica au bagat vreo 8 module care nu erau toate ce trebuie! Pe langa acele 8 module tehnice mai aveam o multime de materii!
Asta studiem in Romania de parca ne pregatim pentru ce?
Cum ziceam, sa le dea paine la o multime de profesori, de ingineri profesori etc asta face statul roman, ca si invatamant tinde spre zero lucruri concrete si corecte, a se vedea toti ministrii educatiei de pana acum, care mai de care mai terminat sau mai incompetent!
Dacă pentru tine studiul literaturii are valoare doar prin virtutea faptului că există posibilitatea unei cariere bine-plătite în scriitorie, ai ratat complet scopul educației.
Dacă are sau nu rost, decizi tu după ce (încerci să) citești asta de ex
https://www.tpu.ro/......ina-2.html
Doamne, fix lb. Română ai găsit-o nefolositoare în programa școlară? Româna și Matematica sunt cele, dar cele mai importante materii, fără ele nu poți face nimic. Parcă mai importantă e româna, chiar și față de matematică. Hai să-ți explic de ce ai nevoie de astea 2 în viață:
(1) Te faci constructor și trebuie să construiești o casă. Nu trebuie să afli și tu volumul locului unde o faci și cât o faci? Dacă tu nu știi volumul, atunci cum o mai faci? Iar matematica este uzuală în viața de zi cu zi, în orice te lovești de matematică.
(2) Pff...româna...este singura chestie pe care o folosim în viața de zi cu zi, nu trebuie să te faci scriitor ca să fii nevoit să înveți româna.
Română ajută la:
-Toate meseriile astea din țară nu le poți face fără română. La meseriile mai puțin bune, îți trebuie româna ca să ști să vorbești, iar la cele mai importante (profesor, doctor, inginer, avocat/judecător/procuror, polițist, manager, etc, etc,) îți trebuie româna ca și materie. Păi dacă nu știi româna, ca și materie, nu ajungi nimic bun în viață, chiar nici ceva rău, nu ajungi.
Mai pe scurt, ..mai bine să se scoată alte materii, nu româna.
Nu ma refeream la romana ci la multele cărți pe care copiii nu mai vor sa le citească și care sunt în programa. Ar trebui sa se facă mai mult gramatica.
Ai dreptate! Eu sunt pe un profil tehnologic (comert) si efectiv noi efectiv la M4 avem o materie inutilă grav. Te învață care sunt fructele cu samburi, cu coajă tare, etc sau că unele alimente vin împachetate in cutii de carton sau de lemn. Mai avem o materie ce ne învață despre anumite uleiuri esențiale. Spune mi tu mie ce nevoie am eu să știu ca uleiu x te calmează si ca uleiul y îți provoacă erectii și pe langa asta o sticluță mică e vreo 250-500 de lei.
Aaa. Măi...nu știu ce să zic, sunt importante și ele. Atât literatura, cât și gramatica, au partea lor de importanță.
Da dar cati mai apreciaza cultura generala? Oamenii din ziua de azi vor doar sa faca bani
Si sa faci bani tot iti trebuie cultura. De ex. in afaceri trebuie sa stii totul despre cel cu care vei negocia contractele, sa poti sa-l atingi la corzile sensibile, sa nu dai cu mucii in fasole mai pe romaneste.
Probabil in USA si in tarile din Vestul Europei, dar e greu sa ajungi sa fii un scriitor de succes.Chiar si scriitoarea care a scris Harry Potter s-a chinuit foarte mult pana sa ajunga sa celebra.
Ca scriitor poti avea succes daca una din cartile tale o sa fie ecranizata ca film/animatie sau daca cartea ta se cumpara ca painea calda.
Dar cum lumea nu prea citeste in ziua de azi sansele ca sa traiesti doar din scris carti sunt foarte mici.
În primul rând, literatura are o valoare uriașă pentru toată lumea, nu doar pentru cei care vor să se facă scriitori. Civilizația umană nu ar fi putut exista fără literatură. Iar oamenii inteligenți care vor să-și lărgească orizonturile și să trăiască o viață mai bogată intelectual, citesc. Nu se uită la imbecili pe Tiktok până când li se atrofiază creierul.
În al doilea rând, de unde știi tu că "nimeni nu vrea să se facă scriitor"? Dacă nimeni nu vrea să se facă scriitor, de ce se publică zeci de mii de titluri noi în fiecare an, de ce există cărți pe hârtie, cărți electronice, ebook readere, de ce se fac ecranizări ale unor cărți, de ce când scriitorii fac grevă toată industria divertismentului este în blocaj?
Ma refeream la România? Nu am auzit de nimeni care vrea sa se facă scriitor în România?
Si despre ce ai vrea sa ti se predea la ora romana? Despre fotbal? E de bun simt si cat se poate de logic sa existe lectura multa, altfel nu se prinde nicio teorie si nici nu iti inveti propria limba, indeosebi vocabularul.