E cea mai potrivita, pentru ca e derivata din means to an end sau cum e la noi scopul scuza mijloacele.
E vorba sa nu tratezi oamenii ca pe mijloace, obiecte pentru scopurile tale egoiste.
Oamenii trebuie interpretati ca persoane, fiinte omenesti.
Suna banal, dar exista oameni cu probleme psihice care nu percep oamenii din jur tot ca pe indivizi.
Parcă nu sună chiar româneşte: să tratezi o persoană ca pe un scop.
Dar de ce sa nu sune? Ce conteaza? E vorba de semantica mai mult.
Cu alte cuvinte, oamenii nu trebuie obiectificati. Asa cum ti-am zis, chiar sunt unii care o fac. Psihopatii, de exemplu.
Eu ştiu că oamenii nu trebuie trataţi ca nişte obiecte (sau obiectivicaţi, cum ai spus tu), ştiu asta foarte bine. Despre cuvântul "scop" am vrut să spun că nu mi se pare potrivit. O persoană ar trebui tratată cu respect, ca pe ceva de valoare, ca pe o fiinţă umană... oricum, dar nu ca scop. Am zis că poate trebuia găsit alt cuvânt decât scop. În fine, am înţeles ce a vrut să transmită Kant prin acest proverb şi asta e important până la urmă.
Da, pai tot asta ziceam.
Formularile sunt variate. Esenta o intelegi tu.
Am si cunoscut personal oameni care chiar m-au obiectificat (dupa o lunga perioada de analiza, desigur, dupa aia sa o termin cu ei).
Si stii ce inseamna asta? Ca nu era ceva personal. Adica ei ar obiectifica orice fiinta umana...care exista doar ca sa serveasca scopurilor sale (oricare ar fi). Aparent, la inceput pot parea oameni normali. Dureaza o vreme sa vezi ca prietenia / relatia pe care o aveai cu ei nu era una in limite normale/sanatoase. Ei nu-i considera pe ceilalti ca fiind oameni, ci obiecte (nu literalmente, e vorba ca tu reprezinti un accesoriu pentru nevoile lor).
CatGirl întreabă:
Dianna12 întreabă:
Biancaaa2000 întreabă: