Https://www.quora.com/......e-language
Uite cateva explicatii mult mai pertinente decat ce o sa gasesti pe aici, scrise de profesionisti.
Afirmatia "58% din vocabularul limbii engleze este de origine latină și doar 26% este germanic" e falsa, asa cum o sa vezi in graficul de pe linkul de mai sus. Chiar daca sunt foarte multe cuvinte latine, majoritatea sus totusi de origine germanica.
Pentru ca pana prin numaistiuce secol a fost o limba real germanica, adica se inrudea cu germana mai mult decat latina
https://www.google.com/search?q=why+is+english+a+germanic+language
Da, e adevărat! Dar acum nu mai e germanică; e latină! Acum 2000 de ani, strămoșii noștri vorbeau o limbă traco-ilirică; acum vorbim una latină! Limba engleză nu mai poate fi numită numită germanică de acum aproape 1000 de ani! De ce lumea nu acceptă asta?
Compara cat au stat romanii in Britania (adica in decurs de cat timp s-a putut face romanizarea/latinizarea acolo) cu cat au stat in celelalte teritorii unde avem azi state cu limbi latine (Romania, Franta, Spania, Portugalia si mai ales Italia) si vei intelege de ce engleza nu poate fi socotita o limba latina.
E o limba cat se poate de germanica (daca ai sti macar putina germana ai vedea cat de mult se aseamana engleza cu aceasta si de ce germanii pot invata engleza cu multa usurinta, la fel si englezii germana).
Împăratul roman Claudius (n. 10 Î.Hr. - 54 d.Hr.) a condus o expediție de ocupare a Angliei. Britonii (triburi celtice care au ajuns în Anglia prin anii 500 Î.Hr.) în anul 43. Britonii s-au opus la început, dar apoi s-au lăsat romanizați. Așa că, până în 410, Anglia a fost o colonie romană timp de 367 de ani! Apoi, după ce romanii s-au retras din Anglia, au venit anglo-saxonii.
Oricum, "latinizarea" limbii engleze a început din 1066, când ducele de Normandia a uzurpat tronul englez iar franceza a devenit limbă oficială în Anglia.
Engleza este o limbă anglo-frizonă. Popoare vorbitoare de limbi germanice din nord-vestul Germaniei (angli și saxoni) și din Iutlanda (iuți) au invadat ceea ce astăzi este partea de est a Angliei, în jurul secolului V d. Hr. Încă se dezbate dacă vechea engleză s-a răspândit prin dispersarea vechii populații sau dacă celții nativi au adoptat gradual limba și cultura clasei dominante, nefiind exclusă nicio combinație a acestor două procese.
Știam asta, dar am întrebat de ce engleza mai e considerată o limbă germanică, dacă acum 60% din vocabular este latin (plus că engleza medievală suna mai mult ca un dialect francez).
La origini era germanica, in timp limbile se imbogatesc, se transforma. mie nu mmi s epare ca seamana cu franceza, si le stiu perfect pe ambele.
"engleza medievală suna mai mult ca un dialect francez"
anglo - saxoni
din cate stiu eu saxonii se trag din gali care au fost triburi germanice care au trait in Franta actuala si care au invadat Anglia dupa retragerea romanilor din Anglia si Franta actuala
Asta e adevărat! Și româna a trecut prin sute de transformări înainte de a ajunge unde-i azi! Dar româna este în principal latină! Doar 20% din vocabularul românesc este slav (deci româna nu e o limbă slavonă, cum zic unii). Dar cu engleza e cu totul altă treabă; dacă vocabularul românesc ar fi 60% slavon, deja nu s-ar mai putea vorbi de o limbă latină! Așa și cu engleza: a fost germanică, recunosc, dar acum numai este! Fix asta întreb eu, de ce oamenii nu acceptă că lumea s-a schimbat și engleza nu mai e ce a fost?
Anglo-saxonii sunt (sau, mai bine zis, erau) niște neamuri germanice! După 1066 engleza a trecut de la o limbă germanică la una latină
Intre secolele 5 si 7 o data cu incheierea dominatiei romane, a aparut invazia popoarelor migratoare. Cronicele anglo-saxone, relateaza ca in anul 449, regele Britonilor Vortigern, a invitat "Angle King", pentru a-l ajuta in invazia terenului Picts. Prin acest ajutor acesta urma sa primeasca terenuri situate in sud-estul Insulei Britanice. Aceasta actiune a dus la aparitia unor valuri imense de colonisti, ce au stabilit mai tarziu cele 7 regate ale Insulei Britanice.
Majoritatea popoarelor invadatoare faceau parte din grupul popoarelor germanice.