Multe materii cu informatii 80 % inutile! Fara aplicare practica in viața obisnuita! Apoi accentul se PUNE pe memorare ca " papagalu " nu pe cercetare si documentare!
Nu este promovata munca in echipa 2-3 sau 4 copii sa lucreze la un proiect / lectie sa documenteze si sa stranga singuri informatii pentru acel proiect!
Proporția ar trebui sa fie 60 % teorie 40 % activitati practice *( fizica, chimie, biologie, atelier )!
Este la noi mentalitatea ca scoala profesionala este pentu cei " slabi "!
Totul este despre competiție, toată viata trebuie sa ai performante bună, sa mergi la concursuri, la olimpiade și sa faci și activități extrașcolare! Când se mai joaca sau își mai trăiești copilăria copilul acela
Exemplu : Limba Latină in clasa a-8-a! Ocupa spatiu aiurea complet! Cine are chef de Latină eventual la liceu ca opțională pentru aia care merg la drept *( unde sunt multe chestii si citate din latină ), medicina sau biologie la fel unde sunt multe chestii si denumiri latine in rest ce ROST isi are in programa?
O.da! Sunt părinți " crizati " dupa asa ceva! Bine sunt si copii cu deschidere si drag de carte care fac asta fara stres sau impinsi de la spate! Vor ei asta si isi asuma lipsa de joaca si copilărie!
Macar o activitate extra trebuie încercată sa isi mai scoată ochii din tablete si telefoane! Ceva artistic sau sportiv!
Dar la modul relaxant nu de performanta! Daca el este atras si vrea performanta este altceva!
Natie de garboviti *( cocosati ) cu 7-8 kile de ghiozdan in spate si sute de copii la kineto terapeuti cu coloana strămbată de purtat ghiozdane aiurea! E " bine "! Involuam incet dar sigur!
Bună! Nu mi se pare deloc aiurea să ai 12 clase ca să fii croitor sau lucrător în comerț. Pe lângă meserie vei fi părinte; ești om, trebuie să ai și tu habar de ceva! Sunt unii care habar nu au să scrie; uită-te ce "tindichele" găsim pe net! Nu vreau să mai zic de: comportament, relații cu părinții și societatea, cum și ce mănâncă, cum trăiesc acasă etc. Lasă școala acolo, cândva te va ajuta cu ceva (o promovare, o ridicare-n clasă etc.), apoi vezi cum este societatea; mai aiurea ca niciodată; ne facem de râs în lume... Nu strică deloc să mai pui mâna pe o carte, să mai înveți ceva nou, să lucreze capul, altfel lucrează Alzheimer-ul, vine depresia, frustrarea etc. Vei avea ce povesti peste ani copiilor tăi și vor râde de tine fiindcă nu ai habar cum să mânuiești noua tehnologie care e din ce în ce mai grea și mai complexă! Numai bine!
Mi se pare foarte aiurea că înveți multe lucruri care nu te ajută cu nimic și forte puține care te ajută. Ar trebui obligatoriu să avem și materii care ne vor ajuta 100% pe viitor, ca de exemplu: cum să oferi primul ajutor, cum să economisești bani și să-i gestionezi etc
De acord. De exemplu am urat istoria in scoala generala, efectiv aveam o profesoara care pentru un test ne dadea cate 10 pagini de invatat, le invatam ca papagalul, iar dupa ce dadea testul uitam tot. Era si materia grea si niste informatii care efectiv nu te ajutau cu nimic.
Acelasi lucru se intampla la alte materii. Profesorii pun accent doar pe note si sa tocesti ora de ora, dar pe partea de practica nu le pasa deloc. Pentru ei conteaza doar sa le reprezinti scoala cu note de 10, dar ce faci mai incolo cu toata informatia nu conteaza. Vorbeste una de la care profesoarele aveau asteptari mari si daca gresea ceva era foarte criticata apoi.
Pai este " politica de stat " cu invatamantul asta antic! Keep them stupid! Pai daca lumea este educată financiar băncile si IFN-urile crapă! Ei nu vor! Pentru politicieni si companii o populație slab educată este " mină de aur "! Manipularea functioneaza perfect la asemenea oameni!
Un OM educat financiar nu mai face rate pentru Iphone de 1.000 € la care sa vadă maimutareli pe TikTok, sau pentru vacante!
Sloganul lor : timpul " trece, leafa merge in scârba muncim!
70 % se refugiază in invatamant din lipsa de provocări si frica de competitie la privat!
La privat trebuie sa aduci rezultate! Vânzări, clienti, bani in firma dar esti si răsplătit *( agenți vânzări, manageri de proiect... so on )!
Problema nu consta in cati ani de scoala faci. Ci consta in calitatea si tipul de materie care este destinat scolilor. In general, scoala te face sa fi mai responsabil, mai disciplinat si mai inteligent. Insa in Romania, e exceptie. Pentru ca materiile predate in liceu sunt prea multe, unele din ele fiind inutile in filierele de specializare. Problema cea mai mare fiind ca profesorii fiind bugetari in Romania, sunt bagati exclusiv prin pile si spagi. Multi dintre ei habar nu au ce au de facut. Ei au invatat mecanic toata materia la care s-au specializat, dar nu au invatat de loc cum sa predea. Degeaba esti doxa in matematica, daca tu scrii 50 de minute pe tabla formule si ecuatii, cand tu nu stii sa-i explici elevului cum anume sa le rezolve pe intelesul lui.
Nici nu mai zic de sistemul de calificari pe licee. Cele comuniste erau mai bune decat cele actuale la capitolul asta, pentru ca imediat dupa terminarea studiilor, stiai exact unde anume sa te duci si aveai un loc de munca asigurat depinzand de liceul pe care il terminai. Ce a fost stricat atunci ca si acum, e in continuare angajatul profesorilor pe pile si spagi si modalitatea de predare a materiei. Noi am schimbat sistemul filier care era bun, si am pastrat taman ceea ce era si este toxic pentru elev in general.
Din păcate așa e, un om prost și fără educație e ușor de manipulat și păcălit.
TudorFox întreabă: