Cititul (din carti) are mai multe scopuri:
1 - distractie
2 - ocuparea timpului liber
3 - dezvoltarea vocabularului
4 - invatarea gramaticii corecte
5 - inatarea de notiuni noi
6 - dezvoltarea inteligentei
- etc.
Din pacate, prin social media, majoritatea celor de mai sus se pierde in neant (mai ales cele de dupa punctul 2).
Ce au LoTR sau HP?
Nimic, sunt foarte lungi
Chiar nu aveați alte activități, hai ca în anii 80 nu prea era mancare prin magazine, erau raționalizari dar restaurante erau și pe vremea comunismului, teatru era, activități sportive erau! Și ce carti erau mai exact, mai erau și de prin Occident?
Nu sunt chiar asa batran... cat am prins din comunism nu stiam inca sa citesc
Erau activitati, dar nu mergeai toata ziua la activitati... seara mai citeai o carte ce sa faci
Si la fost la fel din acelasi mootiv
citam oriune, oricat si aproape orice.Tin minte ca tata m-a tarat cu forta la tv sa vad fata care canta la piansi semana cu mine.
din ziare citem,, mica publicitate'', dar eram obligati sa conspectam din realizarile tovarasului
E ADEVARAT ca se citeste mai putin, dar sunt destui care inca o fac.
Citeau mai mult si din cauza lipsei de ocupatie, pe vremea aceea chiar nu aveai ce sa faci constructiv cu timpul tau, daca erai elev spre exemplu, mergeai la scoala, veneai, invatai, terminai de invatat, citeai si te uitai la cele 2 ore de televizor, cel putin asta faceau bunicii mei cand erau tineri
Filmele nu îți dau totul pe tavă. Nu toate filmele sunt fidele cu modelele lor, cărțile. În funcție de viziunea regizorului, sunt filme care adaugă personaje care nu sunt prezente în carte sau prezintă un final diferit. Cărțile sunt de regulă reinterpretate și ajustate potrivit „așteptărilor" societății actuale. Unele scene sunt diminuate, altele accentuate. Sunt diferențe majore între o carte și un film. Nu poți reda prea multe informații și emoții în două ore cât ține un film...
Oricum, cititul unei cărți necesită timp și răbdare, dar odată ce descoperi firul poveștii, e greu să mai lași cartea din mână. Oamenii citeau mai mult pe vremuri, pentru că aveau și timp și dorință de cunoaștere. Acum e așa cum ai spus și tu – primim totul pe tavă, nu mai e nimic de descoperit!
Tot ce putem face e să ne autoeducăm să redescoperim ceea ce făceau părinții noștri.