@43v3r, problema ar putea fi destul de complicata daca s-ar tine cont si de refractia luminii,dar dupa datele problemei nu pare a se cere acest lucru.
Pina la urma se reduce la o pb. simpla de matematica (folosind doar proiectia geometrica)
Sa socotim triunghiul dreptunghic AOB format din axul discului AO,din raza acestuia r (OB) si din generatoarea conului,AB;
avem si triunghiul dreptunghic AO*C,asemenea cu primul, format de axul discului umbrei AO*, raza acestuia R (O*C) si din generatoarea AC.
3, 1416 r** /3, 1416 R** = 1/9 rezulta R=3r=30cm
AO/AO* =r/R = 1/3 rezulta AO*= 6 m
in cazul acesta, rezulta ca distanta dintre discul opac si ecran este de 4 m
Intrebare pentru tine 43v3r, aceasta distanta ar trebui sa fie usor mai mare sau usor mai mica daca s-ar tine cont de difractia luminii?
PS- M-ar bucura nespus un raspuns(cu explicatiile de rigoare) de la "Legiuitoarea", care se ocupa cu "politica acestui site", deoarece ultima intrebare nu prea intra in categoria "probleme scoala".
Bună.
Conform politicii acestui site, nu se rezolvă teme/probleme/exerciții de școală!
Pa, pa.
Bună din nou.
Intră în această categorie, este o problemă care trebuie rezolvată pentru școală/meditație, @georgesur!
Știu ce scriu, nu am nimic cu nimeni dar îmi displac cei/cele care fac astfel de "jocuri„!
Lectură plăcută, http://www.tpu.ro/intrebari-frecvente
Pa, pa.
@Legiuitoarea,intrebarea mea era clara,necesita un strop de logica dar si de cunostinte,nu o gasesti in nici un manual/culegere de scoala:"aceasta distanta ar trebui sa fie usor mai mare sau usor mai mica daca s-ar tine cont de difractia luminii?"
Daca ai fi dat un raspuns competent(la intrebarea mea care nu e "de scoala",ci mai mult de logica+cunostinte),sau daca ai fi recunoscut ca nu stii,apartinind unui domeniu pe care nu-l stapinesti/nu te intereseaza, as fi crezut in sinceritatea principiilor tale! Asa nu dai dovada decit de IPOCRIZIE!
In consecinta: Pa, pa