Verbul "a trebui" nu are decat forma impersonala, mereu are ca subiect o intreaga propozitie.
Ai dreptate. E vina parintilor ca nu m-au dat la scoala. Dar niciodata nu e prea tarziu. O sa ma duc. Mersi de sfat.
Verbul "a trebui" este impersonal tot timpul pentru ca NU poti spune:
Indicativ: Eu trebuie
Conjunctiv: Sa trebuie
Conditional-optativ: As trebui
Imperativ: Trebuiti!
Aceste exemple nu au sens!
Iti admir reactia! Jos palaria, sau macar bentita mea portocalie. Trebuie este doar impersonal, oricat imi storc creierii nu gasesc alta forma, macar o formula.
Would you do me a favor, please? Saptamana viitoare cand mergi la scoala, intreaba, te rog, pe profesoara de romana despre chestiunea care am discutat-o aici. Eu nu sunt profesor, sunt un simplu amator, dar sunt tare curios sa stiu raspunsul corect. Am vaga banuiala ca in exemplul ala pe care l-am dat eu cu "Lucrurile..." verbul nu e impersonal. As vrea sa stiu ce spune profesoara. Multumesc dinainte.
Verbul trebuie este mereu impersonal, sa stii.
Un mic sfat:cauta o carte de romana, pentru a afla mai multe informati despre anumite lucruri!
Am rasfoit o carte de romana, sa stii, la capitolul "verb". Nu am gasit decat ceva tangential, o fraza care, referindu-se la verbul asta, spunea cam asa: Cand nu este impersonal, ci se construieste cu subiect, are forme si pentru pers. a III-a pl. Dar nu dadea exemple. Am inteles totusi ca nu este intotdeauna impersonal;-) O sa ma uit din nou mai cu atentie, poate era totusi un exemplu si nu l-am vazut eu. Mersi oricum.
Eu asa am invatat, cum ti-am scris.
Exista mai multe tipuri de manuale