Salut! Nu pare neapărat ideala structura ta. Tine minte ca la bac nu se mai dă comentariu ca pe timpuri, ci eseu. Da, ma rog, seamănă dar nu e chiar la fel.
Motivul pentru care zic ca nu e ideal este fiindcă nu se potrivește neapărat cu baremul. Decât sa scrii puțin la fiecare și în plus, mai bine scrii bine și mai puțin dar exact ce se cere. La proză sunt 3 subiecte posibile: Particularitățile textului (fie el nuvela, basm, roman, povestire), particularități de construcție al unui personaj din respectiva operă sau relația dintre doua personaje.
Îți recomand să cauți pe net, în variante, în subiectele de anii trecuți sau în testele de antrenament, caută baremele și vezi ce se puncteaza la fiecare tip de eseu. Profesorii sunt obligați sa respecte cu strictețe baremul (unii sunt mai pretențioși dar tot după barem trebuie sa se orienteze, degeaba ai scris tu frumos dacă nu ai îndeplinit cerințele din barem). La română nu este vorba numai de învățat pe de rost, trebuie sa știi și cum sa te exprimi și sa ai un șir logic de idei. Poți sa scrii în plus dar sa ai grija sa pui accentul pe ce se cere (sa analizezi cât mai bine cele două secvente alese etc.)
Sper ca te-am ajutat. Și eu am făcut aceeași greșeală ca și tine, sa scriu din toate dar aparent nu așa se cere.
Pentru început trebuie sa scrii câte puțin din ce au zis ei, apoi încerci sa scrii tot ce IRIS duci aminte, sa vadă ca ai dcris... de exemplu aveam "tema și viziunea despre lumea", dar eu am scris tot ce am știut de la poezia respectiva și am văzut ca am luat un punctaj destul de bun pe 3p(trebuie sa bati câmpii la acest subiect) bafta! Și sa mi ți fie frica, doar învață și ai sa vezi ce simplu e de luat
La basm nu avem si temă si viziunea despre lume sau modul în care se reflecta o temă?
Eseul se numește „particularitățile unui basm cult", dar trebuie să vorbești și despre temă și viziune.