Pai
In Dativ substantivul raspunde la intrebarea cui de ex. I`a explicat mamei. Cui i`a explicat? Mamei., substantivul e determinat de un verb. In vocativ nu are nicio functie sintactica, nu raspunde la nicio intrebare. Exemplu:
-Andrei, scrie!
Exprima o strigare, o porunca, si mereu are la sfarsit semnul exclamarii. Si mereu sa pui linia de dialog inainte
Poi in dativ e asemenea mamei, sau sa fie cu asemenea in orice caz, si vocativ, cand e dialog : - Mama, tunde iarba! ^^ Funda?
Nu ma pricep asa bine la limba romana, dar uite ce am gasit pe wikipedia.
Cazul vocativ:
Este caracterizat prin intonație suplimentară, topică mobilă și virgulă sau semnul exclamării.
de exemplu:
-Ionele!
-Radu, vino!(Radu este substantivul in vocativ)
-Prietena mea, Ioana, este frumoasa.(Ioana este in vocativ)
*cand un substantiv e despartit de virgule, acesta este in vocativ.
La dativ nu as vrea sa explic pentru ca nu am mai facut de ceva timp cazurile si nu as vrea sa gresesc.
Sper ca ti-am fost de ajutor .
Pai in vocativ e atunci cand se termina in le(!)cu semnul exclamrii exemplu boule si in dativ este atunci cand raspunde la intrebarea cui?
Fara suparare dar la vocativ nu-i asa si in plus n-am inteles nimic
Dupa f.s.; dativul are in special C.I. care raspunde la intrebarea "cui" fara al,a, ale, ai etc.Si Vocativ e atunci cand exprima o strigare.
ex dativ:I-am dat COLEGULUI guma.
CUI am dat guma? colegului-subst in dativ;
ex vocativ:Frate, vino in camera! Frate-frate-subst in vocativ
Stii cum? simplu : pui mana pe carte si inveti... baa fratilor spune clar si concis, cand va faceti contul ca nu ai voie sa vii aici sa iti facem noi temele!
Nu`i nimic, asa cvredeam, urasc romana ma refer la scoala materia.
Bună! :*
Păi haide să luăm substantivul „ușă" pentru cazul Dativ.
Avem propoziția „Eu mă uitam înapoia ușii". Înapoia CUI? Înapoia UȘII. Cazul Dativ răspunde la întrebarea „cui?" și să nu îl confunzi cu cazul Genitiv care răspunde la întrebarea „ale/ai cui?".
Sunt prepoziții care cer:
Cazul dativ (în fața substantivului se pune „aidoma, asemenea, mulțumită, grație, datorită, înaintea, înapoia, deasupra, dedesubtul").
Cazul Vocativ este o exclamare, o poruncă, o chemare.
Exemple : „Maria, haide la masă!"
„Taci!"
Iar acest caz, cazul Vocativ nu are funcție sintactică.
Sper să te fi ajutat și multă baftă la școală! :*
Dementor imi cer scuze de aceasta intrebare dar chiar nu este nici o tema.
Eu pur si simplu nu am inteles si cand ne-a dat doamna tema am relizat ca nu am inteles dativu si vocativul ( nici nu la predat dar in fine) si nu cred ca am zis cum se face exercitiu sau cum. nu am zis cum imi dau seama de dativ si vocativ pentru a rezolva un exercitiu. Nu e absolut nici o tema
Substantivul in cazul dativ raspunde la intrebarea "cui?" iar substantivul in cazul vocativ nu raspunde la nicio intrebare. Doar exprima un strigat.
Cazul vocativ
*nu are functii sintactice
*arata o strigare, o chemare, un indemn
*se desparte de restul propozitiilor prin '','' sau ''!''
Cazul D raspunde la intrebarea,, Cui"
ex : Ii desenez - Mariei - o floare.
Cazul,, Vocativ" - cazul adresarii directe
Nu are functie sintactica!
Ex: Andrei, vin-o!
Am fost scurta da sper ca ai intels :3
papucicu întreabă: