Având în vedere reacția ta este una înlocuire sau de substituție.O să încerc să le explic pe toate
1)Reacție de combinare:Aici 2 sau mai multe substanțe se combină formând o substanța nou.Aceasta este forma A+B=AB, ca și exemplu concret pot să-ți dau reacția dintre sulf și oxigen obținându-se dioxitul de sulf:S+O2=SO2,dar mai poate pica ceva de genu H2+O2=H20(adică apa) aici trebuie să aplici legea conservări nr.-lui de atomi:2H2+O2=2H20(această lege spune că nr de atomi intrați în lecție este egal cu nr de atomi rezultați din reacție. Dacă de întrebi cum stabilești formula o faci pe baza valențelor.Adică valența lui A este indicele lui B și la fer valența lui B este indicele lui A( de exemplu Varență A=x și Varență B=Y, formula chimică AB se fa scrie AyBx)Ți-am spus în caz că nu știai.Alte reacții mai sunt cea de descompunere unde dintr-o substanță compusă se obțin 2 sau mai multe substanțe.AB=A+B, ca și exemplu conclet își pot dau reacția de descompunere a carbonatului de calciu: CaCO3=Cao + CO2(gaz).Aici nu trebuie aplicată legea conservări numărului de atomi pentru că este deja îndeplinită. Mai este și reacția de substituție sau de înlocuire. Unde un atom poate înlocui atomul altui element.A+BC= B + AC.Ca exemplu pot da reacția avută de tine CuSO4 +Fe=FeSO4 și Cu. După cum poți vedea fierul a înlocuit cuprul scoțându-l afară din substanță și intrând el în loc.Dar nu toate elementele pot scoate afară pe fiecare element.Aici de exemplu fierul poate scoate cuprul din reacție dar nu și invers. Ultima reacție e cea de schimb sau de dublă-substituție.Aici atomii a 2 substanțe diferite pot să facă schimb între ei și să rezulte 2 substanțe noi. AB+CD=CB + AD. Ca exemplu concret pot da reacția dintre acidul sulfuric și hidroxidul de sodiu:H2SO4 + 2NaOH = Na2SO4 + 2H2O, aici reacția e egalată punându-se deja coeficienții. Sper că te-am ajutat, spor să iei un 10!
Buna. Acestea se numesc reactii chimice si sunt 4 categorii:
1. Reactii de combinare[A+B----->C]
ex: 2Mg + O2------->2Mg O
deci, din doi reactantii trebuie sa faci unul!
2.Reactii de descompunere{A------>B+C] adica avem un singur reactant {A] si 2 produsi de reatie {B+C}
ex: Mg Co3------->Mg O + Co2
3. Reactii de substitutie sau de inlocuire{ A+BC-----> Ac+B}
ex: Zn + 2H cl -----> Zn Cl2+H2
4. Reactii de schimb sau dubla inlocuire{ AB+CD-----> CB+AD}
ex: Ag No3+ Na Cl ----> Na No3 +Ag Cl
Sper ca te-am ajutat!
Pai si cum fac cu cifrele alea? Nu stiu unde/care/cum vin! Asta ma incurca pe mine!
Pai si cum fac cu cifrele alea? Nu stiu unde/care/cum vin, adica la dubla inlocuire cand muti substantele dintr-o parte in alta cum pun cifrele alea? Cand se pun paranteze rotunde?! Asta ma incurca pe mine!
Cifrele și-am explicat, ele sunt date de valența celui de-al doilea element. Exemplu avem hidrogenul de valență 1 și oxigenul de valență 2 : formula se va scrie H2O, iar parantezele se pun atunci când avem o grupare de exemplu OH, iar aceasta are indici 2 sau mai mare. De exemplu ca(oh)2, aici calciul are valența 2 iar gruparea oh are valența 1, formula nu poate fii scrisă sub forma CaO2H2, pentru că nu al mai fii cluparea OH, de așa se pun paranteze ca să arate că gruparea are indici 2 și nu elementele grupării. Dacă vrei să-ți explic cum e cu valența pentru că eu cred că te-am indus în eroare, poți întreba.
Deci maine dau test la chimie din saruri, si nu stiu cum sa invat reactile. Adica eu le-am invatat cuvant-cu-cuvant si nu logic. Adica tot ce este dupa egal (CuSO4+Fe= FeSO4+Cu) nu invat logic pentru ca nu stiu care e logica!
O să-ncerc să-ți dau concret pe exemplu tău.Tu ai o sticlă în care ai CuSO4 și peste ea pui pilitură de fier.Fierul se va combina cu SO4 iar Cu se fa depune.Aici Fe a înlocuit cuplu scoțându-l pe acesta afară. Logica este că un atom îl înlocuiește pe altul dintr-o substanță. Dacă înveți devinația și nu exemplele va fi foarte ușor.Mai logic decât devinația nu poți învăța, totul ține să o înțelegi.Baftă!
BraiRotSkibidi întreabă: