Te referi la SaP SeP SiP SoP?
A fost una din cele mai usoare materii pentru mine:
a si e sunt cele generale: toti
i si o unii
a si i sunt pozitive: "sunt "
e si o sunt negative: "nu sunt"
toti sunt: a toti nu sunt: e
unii sunt: i( gen cativa)
unii nu sunt(o)(gen cativa nu sunt)
Asta trebuie sa știu în general? la corigenta o sa am proba orala și în scris și îmi trebuie 5-5
Si acum sa o luam pe rand:
S a P e o propozitie in care S este ceva si P ceva
daca spun: toti iepurii au mustati atunci S sunt iepurii si P mustati si are forma SaP
Daca spun cei cu mustati sunt iepuri teoretic eu am folosit P mustati, toti P sunt S atunci(toti mustatiosii sunt iepuri) si propozitia devine PaS
acum sa o luam logic:
Eu am dat acum mult timp la logica, nu mai stiu daca mai era altceva in logica(acum 8 ani), dar cam in mare te ajuta sa intelegi de ce apar acele SaP si SeP, pe care multi nu le inteleg
Cel mai simplu mod: daca te intreaba:
SaP si PaS si te intreaba daca SiP
iti pui niste propozitii:
pentru ca PaS sa fie adevarata ca intotdeauna P sa fie S: intotdeauna 13vine dupa 12, de exemplu.
te gandesti la propozitii care sunt mereu adevarate sau le crezi mereu adevarate:gen toate stelele sunt stralucitoare
aici am pus ceva greu de facut pentru ca e cam greu sa faci o propozitie adevarata in care sa totul sa mearga si in revers, deci o sa merg ca toate stelele sunt stele(nu fa asta la examen, am facut asta deoarece e cam imposibil sa ma gandesc la o propozitie sa fie adevarata cu toti si in revers(ma refer cu toti).
dar daca toate stelel sunt stele, atunci sigur si unele stele sunt stele
Uite un exemplu mai usor: Sa zicem:
SiP, dar PoS, poate fi adevarata propozitia PiS?
ne gandim la caini, majoritatea au 4 picioare, dar unii au 3, deci exista si pe dinafaraSiP
PoS:unii cu picioare nu sunt caini, ceea ce stim deja,
Si apare intrebarea:
Unii cu 4 picioare sunt caini, si din ce vedem in natura, da.
Sa luam unul mai complicat:
SaP PoM MiS intrebarea e daca SaM sau SiM
toti oamenii mor(M e mor), sa ne gandim la o prop in care unii care nu mor: Cei care mor nu sunt deja morti.(daca puneai obiecte nu prea putea sa te ajute la ultima propozitie)
Unii din cei deja morti sunt oameni(pot fi si animale etc.)
uitate cum ajungea daca scriai obiecte: unele din obiecte sunt oameni (propozitiile trebuie sa aiba sens si fata de ceea ce avem in mediu, ceea ce gasim in natura, ceea ce intalnim, trebuie sa gasim exemple).
Sim:unii din cei care mor sunt oameni, ceea ce e adevarat,
SaM: toti cei care mor sunt oameni(pentru a spune ca e falsa, trebuie sa te gandesti la un contra exemplu: si animalele mor, si devine falsa)
O sa îmi scriu în caiet, În mare parte vad ca nu este greu doar trebuie atenție
Ai un Instagram sau ceva unde putem vb? mai am câteva întrebări
Mai este partea de genul(nu stiu daca intra)
p q r, dar nu mai stiu daca pica:
acelea cu 0 si 1, (¬ este non p non q non... )
daca ceva e 0 ¬ ceva e 1 si invers, ¬ceva ce e 1 devine 0
conjunctie e intersectarea ca la mate:& sau ∧, numai ca aici 0 ia locul multimii vide.
disjunctia:∨ reunirea: se iau toate elementele, iti e mai usor daca consideri 0 ca multime vida, si nu scrii 0, 1 ci doar 0 sau 1(are sau nu are elemente)
implicarea:p→q aici trebuie ca p sa fie adevarata si q falsa pentru ca p→q sa fie 0, in rest e adevarat
https://admitere.politice.ro/.......%20IX.pdf pagina 73 tabel
daca ai ceva de genul:
cea cu w, pagina 65, trebuie ca macar una sa fie falsa, ca sa fie adevarata propozitia: pwq(daca ambele sunt 0 sau 1, atunci pwq e falsa)
p↔q echivalenta: pag 66, cam opusul lui w, trebuie ca una sa fie falsa ca prop adevarata, invers e falsa.
Cred ca astea sunt cele mai importante, din toata materia.
Imi pare rau, am un examen, in cateva zile, nu cred ca te pot ajuta mai mult, daca ai nevoie de ceva scrie.
As putea sa sterg toate raspunsurile, si poate raspunde altul cand va vedea ca nimeni nu a raspuns, sau sa intrebi niste colegi, succes.
Îți recomand să deschizi caietul de la clasa și să înveți ce ți s-a predat, nu are cum să te asculte din ceva nou, în cazul în care nu îl mai ai sau ai absentat prea mult, roagă un coleg/ o colega de clasa care a fost prezent mai mereu sa îți trimită poze cu lecțiile.
În cazul în care nici aceasta metoda nu funcționează, cauta pe internet lectiile/ manualele pdf cu tot ce înveți în anul respectiv( bănuiesc ca ești a 9 a)
Cu siguranță nu o să te asculte doar din SIP, SAP, SOP, chiar dacă este important sa le știi.
Nu prea imi amintesc foarte bine ce le dadea la liceu, am pus ceea din ceea ce stiu ca se incurca cel mai tare elevii.
Am vrut doar sa ii explic treaba asta, sunt profesorii și profesorii, i am avut inclusiv și pe cei care își doreau cuvânt cu cuvânt din ce predase.
Știu de propozițiile categorice, dar țin minte personal care erau mai multe lecții pe baza lor( deci este prima lecție de baza ca să demonstreze că știe despre ce se vorbește) și pe baza lor - fie sa alcătuiască alte exemple,
- fie să identifice subiectul și predicatul logic.
Evident programa sau tot ce era de parcurs se găsește și pe internet, sunt convinsa.( Având în vedere că este o materie de bac, etc)