Legea nr.51/1995 actualizata:
"Art. 20
(1) Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de U.N.B.R., anual si la nivel national, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat. "
Deci, dupa finalizarea facultatii si obtinerea diplomei de licenta pentru a deveni avocat definitiv dai un "examen de primire in profesia de avocat"( vezi aici :http://www.unbr.ro/index.php?id=16). Daca reusesti la acest examen, dobandesti calitatea de "avocat stagiar", lucrezi ca stagiar intr-un cabinet de avocatura( DACA vei gasi unul ca sa te accepte!) si, in paralel, urmezi cursurile timp de 2 ani la INPPA--- la finalizarea cursurilor, respectiv a stagiaturii, sustii examenul "de definitivare" in urma caruia, daca il promovezi, obtii titulatura de "avocat definitiv".
Pentru a profesa ca avocat, NU este nevoie sa urmezi cursurile Institutului Superior al Magistraturii --- este un alt traseu profesional pe care il pot urma absolventii facultatii de drept (cu diploma de licenta) in vederea obtinerii dreptului de a profesa ca judecator sau procuror.
P.S. pentru profesia de avocat, partea cea mai grea este gasirea unui" avocat indrumator"( vezi conditia din art.18, alin(1) din Lege :http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_profesiei_avocat.php).A gasi un "avocat indrumator" presupune indeplinirea uneia din cele 3 conditii nescrise/tacite ( asta, pentru ca bransa avocatilor este "deschisa pentru unii, putini la numar, si "inchisa" pentru altii care, in fapt, sunt majoritatea absolventilor de drept!):
- ori esti un absolvent de drept exceptional, care iese in evidenta din marea masa a absolventilor
-ori ai rude apropiate in bransa care sunt dispuse sa te instruiasca fara a plati
- ori dispui de suficiente resurse financiare( mii de euro!) sa-ti platesti avocatul indrumator pentru "efortul" de indrumare.
După examenul de licență (care se dă la orice facultate, la terminarea ei), mai trebuie să dai și un examen de barou parcă, unde trebuie să obții un anumit punctaj, examen care este extrem de greu și pe care puțini îl iau, apoi 2 ani trebuie să fii sub supervizarea unui avocat ca sa poți obține dreptul de liberă-practică!
Iti mulumesc pentru raspuns! Insa, celalalt a fost putin mai complet. Apreciez insa foarte mult pentru ca ti-ai luat din timpul tau pentru a-mi raspunde mie.
Curiosul999 întreabă: