Tu citesti ce prostii intrebi? Cum adica e adevarata intrebarea? Omul a pus o intrebare pertinenta. Povestea crestina e plagiata dupa altele care au precedat-o. Care e ADEVARUL? Nici unul, mai avem un pic de asteptat pana o sa il aflam. Noi, ca rasa, ca tu sau eu cel mai probabil nu prindem momentul ala.
Ce ai vrut să spui numai tu știi ...nu am înțeles nimic din ce ai spus
Este adevarata jumate, sau o parte doar.
Intre Horus si Isus ar fi cam urmatoarele asemanari:
-Ambii se nasc din surse divine, adica din zeii, Osiris si Isis zeii egipteni, respectiv Dzeu si Maria(gazda doar) in cazul lui Isus.
-Ambii mor si invie, Horus este ucis de Seth si inviat de Isis, Isus, omorat de oameni si inviat de Dzeu.
-Ambii sau luptat cu fortele raului, Horus se lupta cu Seth iar Isus cu Satan
-Ambii au ca simbol lumina, Horus este asociat cu Soarele, Isus cu lumina lumii
-Ambii sunt nascuti pentru a salva omenirea, asta ar fi fost misiunea lor.
Ambele sunt legende, se pare inspirate de cultura egipteana. Exista dezbateri, nu-i nimic sigur ca legenda lui Isus ar fi fost inspirata din cea a lui Horus, mai ales in zilele noastre cand biserica crestina este la putere, daca putem spune asa, din pct de vedere religios.
Personal eu cred ca Legenda lui Isus a fost inspirata din cea a lui Horus.
De ce unia nu sunt de acord? Simplu, ar rasturna sistemul asta religios si nu se doreste asa ceva
Oamenii trebuie sa creada in continuare in povesti, in Isus nu alte povesti. Pina la Isus sa crezut in Horus si alti ca el, apoi acesti crestinozi au facut ei ce au facut si iau redus la tacere pe ceilanti ce fusese inainte.
Crestinismul a facut multe rahaturi sa poata ajunge unde este astazi, inclusiv sarbatorile, stiind sigur ca nu au sansa, de ar fi pus sarbatorile dupa legenda lor, ce au facut? Au pus sarbatoarea lor exact peste sarbatorile care deja existau asta a fost o miscare foarte buna, fie ca a fost intentionat facuta, sau la plesneala, se pare ca afunctionat, pe masura ce au adunat mai multi adepti, aceasta legenda a lui Isus a devenit majoritara si uite asa sarbatorile care existau au disparut, acesti crestinoizi punind sarbatoarea lor exact pentru ce se sarbatoarea deja, sau peste o sarbatoare mare, existanta.
In RO daca observi unele sarbatori vechi, inainte de crestinism inca mai dainuie, cum este 1 Martie peste sarbatoarea asta nu au mai avut inspiratie ce sa mai bage din legenda lui Isus, poate ca nici nu era importanta acasta sarbatoare, romanii sau Dacii nu erau cine stie ce bine vazuti, sau sa aiba o cultura, care sa poata fi impusa pe o zona foarte intinsa.
Toate astea le-au facut cei care au stapinit multe teritorii, adica Romanii, ei au si raspindit aceasta legenda si au suprapus si sarbatorile lor peste altele deja existente.
Dar in unele zone, asa cum am spus si de RO unele sarbatori mari, asta cu 1Martie este totusi o sarbatoare mare si uite ca nu-i crestina
Referitor la legenda lui Horus daca este mai veche ca cea a lui Isus? Logic ca este, e cu 2-3 mii de ani mai veche, asta cu dobvezi, exista scrieri, nu-i doar legenda populara, este ceva scris.
Normal ca n-ai inteles, atita vreme cit majoritatea intrebarilor tale sunt efectiv retarde.
Iisus nu este nascut pe 25 decembrie, este mentionat in sinoadele ecumenice (nu se stie exact data) dar ca sa decis sarbatoria pe 25 decembrie datorita sarbatorilor precestine si pentru a ajutat la increstinare si intelegerea sarbatorii + se suprapune cu solstitiul de iarna. Eu nu ma-si indoi de crestinismul care a rezistat la orice persecutie de mai bine de 2000 de ani. Cine nu crede, traieste fara sa traiasca, nu ofera si nu primeste, dar si asa Dumnezeu sa milostiveste. Vezi tu nimeni nu are explicatii pentru moaste, pentru minuni pentru cei ce se intorc din moarte clinica si marturisesc ce au vazut. Si sa stii ca si in Coran iisus este recunoscut ca si profet si acelasi date din biblie exista si la ei inclusiv despre Maica Domnului. Ba mai mult evreii au incercat sa demonteze toata idiologia prin modernizarea mormantului si analizele persoanei ce a fost in interior care si din punct de vedere chimic si fizic s-a demonstrat prezenta la acum 2000 de ani a unui om dar care in acelasi timp nu are acolo trupul, deci exista mai multe documente care recunosc acest aspect. Daca cineva nu crede nu crede dar sa vedem cine il mantuieste! Cine a putut sa se reinvie singur?
In al doilea rand, sursa invocata de autorul mentionat, nu exista, am verificat in biblioteca universiatii si cu chat gbt, exista zeul dar nu se zice nimic de fecioara, nu se zice de asa zisi magi, 80% din informatie e scorneala! Si sa imi zici si mie ce zeu puternic ca Hores se naste intr-un loc josnic? Crestinismul arata mai mult, arata inima omului si indeparteaza conceptiile de trend de, a trai in lux si degeaba,incurajeaza a trai normal si a avea grija in cultivarea bunatatii si interesului fata de apropele tau. Tu existi,dar degeaba daca nu ai rezultate, daca ai un copac in curte si nu rodeste, nu il tai? Si iata cat de mare e mila lui Dumezeu ca unii se trezesc in ultimul moment cum a fost cu Darwin care a negat tot cu cateva zile inainte sa moara, insa ucenicul sau la facut slab si nebun, dar ucenicul nu si-a dat seama de pasul catre necunoscut, catre moarte. Acea este alta lume si sa nu ai pretentii sa pasesti in ea daca nu ai inima curata ca si ingerii, vrea cineva un lup printre oi? Sincer nici eu nu sunt foarte ascultator ca om dar sunt 100% devotat ca dumnezeu chiar mi-a indeplit fiecare dorinta a mea cu intelepciune si m-a facut sa traiesc prin el bunatatea fara de limita chiar si cand am fost un nesimtit. Nu dau o clipa de bucurie Dumnezeiasca pe nimic de pe tot pamantul, si as se naste dragostea catre om catre fiinta in care Dumnezeu a investit si o iubeste nelimitat.
Problema este ca Hores nu are aceeasi poveste ca alui Iisus,autorul initial al textului a facut o afirmatie stintifica care nu exista. Insa despre Iisus avem carti precum :Biblia, Coran,Tora si chair si hiduitii din partea vestica au recunoscuta existenta lui Iisus si a miracolelor facute,nu toti il recunosc ca Dumnezeu dar il vad ca un om care a facut ce nu poate face un alt om. Nu vreau sa te contrazic,nici eu nu am crezut la un moment dat dar legea data e despre suflel,de aia a ajuns peste tot in lume, cam pare prea Dumnezeiasca, sa ierti nelimitat!, iar el s-a dat sisnesi exemplu, inca odata autentificat in prea multe carti ca sa ma indoiesc. Mai multe argumente gasesti in comentariul cat un senvis date de mine direct intrebarii puse.
Despre Isus sunt scrieri aparute la sute de ani de la evenimente.Horus este o legenda scrisa, nu-i orala, este scrisa in piatra, mai ceva ca biblia lui Isus, sau care isus ca biblia nu-i-a lui Isus este a lui Dzeu, Isus e doar putin la sfarsit, apare si el cand se termina filmul