| DeeyuAndrei a întrebat:

Îmi explică și mie cineva cum se face o ecuație chimică? Adică cum se realizează bilanțul atomilor. Nu am înțeles nimic în clasă(nu doar eu, majoritatea colegilor) deși am fost atenți, iar profesorul nu vrea să ne mai explice.
M-am uitat și în carte dar nu înțeleg nimic.
Vă rog să mă ajutați! Cu exemple sau site-uri sau chiar cum știți voi să explicați.
Mersi!

Răspuns Câştigător
| Protegent a răspuns:

O ecuatie chimica reprezinta scrierea cu ajutorul formulelor chimice reactiile chimice. Adica, unirea a doua substanțe reprezentata simbolic cu ajutorul formulelor. Uite un exemplu:

A+B->C+D sau A+B->C (acum difera si tipul de reacte care are loc)

Dupa aceea, ecuatia trebuie egalata. Cea mai usoara metoda de egalare este cea in care se folosește legea conservării numarului de atomi. Iata un exemplu (scuze ca nu am scris corect, dar scriu de pe telefon):

H2O+BaCl-->BaO2+HCl

Acum trebuie sa verifici daca numarul de atomi care participa la reactie este egal cu numarul de atomi care rezulta.

2 atomi de Hidrogen--->unul

un atom de Ba(bariu)--->rezulta tot unu

un atom de Cl--->tot unul de Cl

un atom de O(Oxigen)--->doi.

Dupa cum ai observat, la oxigen si hidrogen nu avem acelasi numar de atomi si in partea stanga si in partea dreapta. Trebuie un indice(un numar) care in asa fel sa faca ca numarul de atomi sa fie egal si in partea stanga si in partea dreapta.

H2O+2 BaCl--->BaO2+2 HCl

Sper ca te-am ajutatwinking funda?

4 răspunsuri:
| Steregoi a răspuns:

Cantitatea dinaintea ( din stanga ) reactiei se regaseste in partea dreapta ( dupa reactie ) conform principiului conservarii energiei: "nimic nu se pierde si totul se transforma". Intreaba-l pe prof daca se pot face 1000 reactii chimice in lant programate initial si la final sa rezulte un ARN.

| relian a răspuns (pentru Protegent):

Asdfjksklif uneopqufhn fjoi, n fopiwnquefjio ds

| relian a răspuns (pentru Protegent):

Ecuatia aratata de tine este egalata? Mie mi se pare ca n-ar fi, dar poate gresesc eu

| Protegent a răspuns (pentru relian):

Nu stiu, ca m-am grabit atunci cand am scris