.
Sistemul circulator este alcatuit dintr-o multitudine de vase tubulare (artere, arteriole, vene, venule, capilare), prin intermediul carora circula sangele, care iriga intreg organismul.
Circulaţia are două componente majore:
- circulatia arteriala,
- circulatia venoasa.
Circulatia descrie doua mari circuite:
- circulatia mare,
- circulatia mica.
Lichidul circulant este sangele, care este un ţesut lichid, compus dintr-o parte lichidă (plasmă -55%) şi una solidă (elemente figurate -45%), care circulă într-un sistem închis (sistemul circulator). Faţă de alte ţesuturi, celulele sângelui nu sunt imobilizate, ci ele "plutesc" într-un lichid vâscos (plasma). Datorită acestui fapt, sângele este un ţesut mobil care reuşeşte să se strecoare în toate părţile corpului.
Cele două componente ale sângelui, care iau nastere in urma hematopoiezei, sunt plasma şi elementele figurate.
.
• Plasma este componenta lichidă, lipsită de elemente figurate, atât a sângelui, cât şi al altor fluide din corp (lichidul cefalorahidian, limfa, lichidul seminal, lichidul interstiţial).
• Elementele figurate reprezintă partea solidă a sângelui (45% din volumul acestuia), fiind reprezentate prin 3 categorii de celule:
- eritrocite,
- leucocite (neutrofile, bazofile, euzonofile, monocite, limfocite)
- trombocite.
Ducumentatia este de aici:
http://blog.bioterapi.ro/? p=1346
La oameni, cel mai important element este inima (atrii si ventricule) care pompeaza sange. Ca si element mai este sangele, vasele sanguine (artere si vene)
Pfff...
http://omenesc.ro/circulator.html
http://www.ymed.ro/componentele-sangelui/
mihaelabest întreabă: