Se pare că e nevoie să stabilim niște aspecte de bază:
a) scopul întregului montaj e comanda unei rezistențe de încălzire;
b) rezistența de încălzire trebuie conectată între fază și nul, ca să funcționeze. E ca și cum ai pune-o direct în priză, dar releul îți permite să o comanzi fără să scoți fizic un ștecher din priză. Releul e de fapt un întrerupător inserat pe fază, e la fel ca un întrerupător pe cablu de la o veioză. Numai că întrerupătorul de veioză e acționat manual, în timp ce releul e comandat electronic. Dar funcția lor în circuit e exact aceeași;
c) orice ai vrea să măsori, vei măsura în esență între fază și nul. Nu poți măsura nimic între fază și fază și nici între nul și nul, pentru că rezultatul va fi inevitabil zero, în asemenea situații;
d) dacă ai avea nul pe pinul 1 și fază pe pinul 2, atunci ai ajunge să măsori între fază în pinul 3 și fază în pinul 2 când releul e conectat, deci indicația obținută va fi zero. Chiar dacă rezistența funcționează în timpul ăsta, ea fiind conectată corect, între fază și nul;
e) "3-nul 4-nul", cum ai scris în comentariul ăsta, e lipsit de sens. În întrebarea inițială ai scris corect, faza e în pinul 4, iar pinul 3 e ieșirea comandată de releu. Rezistența de încălzire vine conectată între pinul 3 și nul, iar dacă ai nulul în pinul 2, atunci măsori exact între pinul 3 și pinul 2, exact cum ți-a zis acel cineva. Pentru că exact acolo e conectată și rezistența.
Problema e alta: tu nu ești familiarizat cu funcționarea unui circuit simplu la 220V, cum ar fi o veioză cu întrerupător pe cablu. Asta face releul tău, e în rolul acelui întrerupător de pe cablu. În timp ce rezistența de încălzire e în rolul becului de la veioză.
Conectează două fire la o dulie de bec de 220V, montează un întrerupător pe unul dintre fire, după care conectează cele două fire într-o priză, în toate modurile imaginabile între fază și nul. Doar așa te lămurești de ce se aprinde când se aprinde și de ce nu se aprinde când nu se aprinde. În cazul releului, tu nu înțelegi ce face el de fapt, de asta nu ești lămurit nici după atâtea comentarii.
Înlocuiește rezistența de încălzire cu un bec de 220V, în felul ăsta ai să vezi clar când se aprinde și când nu. Dacă ieșirea aceea duce 14 amperi, cum scrie acolo, poți pune becul în paralel cu rezistența, becul consumă foarte puțin. Dacă becul de 220V e cu led, consumul lui chiar e neglijabil, comparativ cu reziștența.
Nu ai ce să măsori între pinii 2 și 3, chiar nu comunică nimic acolo. Circuitul de sarcină al unui releu e ca un întrerupător montat în serie cu sarcina. Sarcina e rezistența de încălzire, în cazul tău. Tensiunea pe un întrerupător e zero, când întrerupătorul e ON, deci chiar n-ai ce să măsori.
Ai putea măsura chiar pe rezistența de încălzire, pe ea trebuie să ai 220V când funcționează, dar aparatul de măsură are impedanță foarte mare. Mai bine verifică cu becul de 220V pus în paralel pe rezistență.
Nu pot sa pun un bec de fiecare data când vreau sa masor ce iese dintr-un controller. Trebuie sa se poată măsura cumva. Nu?
Nici pentru mine nu are sens sa masor pe 2 și 3 și totuși, cineva a făcut asta și părea ca a reușit sa determine dacă releul din controller e defect. Și chiar era defect.
Nu pricep.
Orice se poate măsura cumva, dar ai nevoie de o măsurătoare reliable (pe care să te poți baza, nu știu cuvântul cel mai potrivit în românește).
Rezistența de încălzire e într-un circuit cu ambele capete conectate la 220V (fază și nul) dar unul din capete (ideal ar fi faza) e trecut și prin contactele releului. Deci tu trebuie să măsori 220V pe capetele rezistenței, atunci când releul e anclanșat. În montajele reale chiar așa se confirmă prezența tensiunii de 220V pe capetele rezistenței, cu un bec de semnalizare de putere mică (1-2W la 220V) conectat în paralel cu rezistența. În zilele noastre poți folosi un led, dar ideea era că trebuie un oarecare consum acolo, pe circuitul de semnalizare. Aparatul de măsură ar putea să indice 220V sau o valoare oarecare, întrucât are impedanță foarte mare, de asta nu poți pune bază pe măsurarea cu aparatul.
Ar mai fi necesar încă un mic detaliu: releul tău chiar e un releu electromecanic, cu bobine și contacte? Sau e de fapt un triac care simulează comportarea unui releu?
Știu ca pot măsura la capetele rezistentei.
Gândește-te ca nu am nimic în controller în afara de alimentarea lui și alimentarea releului.
Vreau sa vad dacă releul deschide sau nu. În cazul nostru, dacă am alimentarea pe 4, pe 3 ar trebui sa am 220v. Deci, o sonda pe 3 și cealaltă unde? Asta nu pricep eu.
Și cineva mi-a zis ca sondele sunt pe 3 și pe 2. De ce? Nu știu, asta nu pricep.
Deci, probabil avem asa.
1 - nul
2 - faza
3- nul
4-faza
Nu poți avea nul pe pinul 3 și fază pe pinul 4, fiindcă ar face scurtcircuit când anclanșează releul.
După cum arată conexiunile din schemă, poți avea fază pe pinul 4 și aceeași fază se regăsește pe pinul 3, când releul e anclanșat. Deci pinul 3 ar fi ieșirea comandată, acolo vine capătul rezistenței de încălzire.
Dacă pinii 1 și 2 sunt invers decât ai scris tu, cu faza pe pinul 1 și nulul pe pinul 2, atunci se justifică ce-a zis acel cineva. Tu trebuie să măsori între ieșirea comandată și nul, iar între pinii 3 și 2 exact asta ai avea.
Dacă e un releu electromecanic obișnuit, atunci ar trebui să-l auzi clănțănind când conectează sau când deconectează sarcina. Așa e la imprimantele laser mari (Xerox 6600, 6605) au releu electromecanic și se aude releul clănțănind când intră sau când iese imprimanta din stand-by.
Dar dacă în realitate acolo e un triac (așa-numitul "releu electronic") atunci nu se aude nimic. De asta am întrebat.
Asa e, nu pot avea faza si nul pe 3 si 4, voiam sa scriu 3-nul 4-nul.
Si pe 1 e faza, 2 e nul.
Da, in controller e un triac, am uitat sa scriu.
"Dacă pinii 1 și 2 sunt invers decât ai scris tu, cu faza pe pinul 1 și nulul pe pinul 2, atunci se justifică ce-a zis acel cineva. Tu trebuie să măsori între ieșirea comandată și nul, iar între pinii 3 și 2 exact asta ai avea."
Asta nu inteleg eu, de ce masor acolo. Si daca am fi avut 1- nul 2-faza? Nu mai puteam masura?
Încă un mic detaliu, pe care îl scriu separat fiindcă ar fi creat o confuzie totală în comentariul precedent: în practică, poziția ștecherului în priză nu contează. Un montaj corect realizat va continua să funcționeze și dacă faza și nulul sunt inversate (asta se întâmplă când inversezi poziția ștecherului în priză).
Într-o asemenea situație, ai putea avea faza pe pinul 2, atunci nulul din pinul 4 ar fi cel controlat de releu, iar montajul ar funcționa normal. Însă și în cazul ăsta, tot între pinii 3 și 2 trebuie să măsori, fiindcă tot acolo e conectată rezistența de încălzire, chiar dacă pe capetele ei faza și nulul sunt inversate.
Nu știu cum ai dedus ca nu știu ce face un releu sau ca as vrea sa masor între nul și nul.
As fi întrebat dacă nu as fi știut. Am întrebat lucruri mai proaste decât astea.
Singurul lucru pe care nu îl intelegeam eu e ce legătură are alimentarea controlerului cu releul din controler, de se măsoară 3 cu 2.
Apropo. Cam tot ce am desfăcut eu era un fiasco. Aparent, oamenii folosesc cablu albastru și maro cum ii taie capul.
In controllerul despre care vorbeam aveam asa:
1-Albastru
2-Maro
3- Maro
4- albastru
Și de-aia ma tot încurcam în nul și faza.
Cred ca am priceput acum, oarecum, de ce se măsoară între 2 și 3.
Albastru e corect folosit pentru fază, atât în pinul 1 cât și în pinul 4. Maro e corect folosit pentru nul în pinul 2.
Singura problemă e că în pinul 3 nu trebuia folosit maro. Fiind o ieșire comandată trebuia folosită altă culoare. Roșu, de exemplu. Probabil că la asamblare au avut la dispoziție doar cablu bifilar cu maro și albastru, așa că au folosit maro fiindcă doar asta le rămăsese disponibil.
În general nu e bine să te iei după culorile firelor, de multe ori electricianul pune și el ce are la dispoziție.
Se pare că e nevoie să stabilim niște aspecte de bază:
a) scopul întregului montaj e comanda unei rezistențe de încălzire;
b) rezistența de încălzire trebuie conectată între fază și nul, ca să funcționeze. E ca și cum ai pune-o direct în priză, dar releul îți permite să o comanzi fără să scoți fizic un ștecher din priză. Releul e de fapt un întrerupător inserat pe fază, e la fel ca un întrerupător pe cablu de la o veioză. Numai că întrerupătorul de veioză e acționat manual, în timp ce releul e comandat electronic. Dar funcția lor în circuit e exact aceeași;
c) orice ai vrea să măsori, vei măsura în esență între fază și nul. Nu poți măsura nimic între fază și fază și nici între nul și nul, pentru că rezultatul va fi inevitabil zero, în asemenea situații;
d) dacă ai avea nul pe pinul 1 și fază pe pinul 2, atunci ai ajunge să măsori între fază în pinul 3 și fază în pinul 2 când releul e conectat, deci indicația obținută va fi zero. Chiar dacă rezistența funcționează în timpul ăsta, ea fiind conectată corect, între fază și nul;
e) "3-nul 4-nul", cum ai scris în comentariul ăsta, e lipsit de sens. În întrebarea inițială ai scris corect, faza e în pinul 4, iar pinul 3 e ieșirea comandată de releu. Rezistența de încălzire vine conectată între pinul 3 și nul, iar dacă ai nulul în pinul 2, atunci măsori exact între pinul 3 și pinul 2, exact cum ți-a zis acel cineva. Pentru că exact acolo e conectată și rezistența.
Problema e alta: tu nu ești familiarizat cu funcționarea unui circuit simplu la 220V, cum ar fi o veioză cu întrerupător pe cablu. Asta face releul tău, e în rolul acelui întrerupător de pe cablu. În timp ce rezistența de încălzire e în rolul becului de la veioză.
Conectează două fire la o dulie de bec de 220V, montează un întrerupător pe unul dintre fire, după care conectează cele două fire într-o priză, în toate modurile imaginabile între fază și nul. Doar așa te lămurești de ce se aprinde când se aprinde și de ce nu se aprinde când nu se aprinde. În cazul releului, tu nu înțelegi ce face el de fapt, de asta nu ești lămurit nici după atâtea comentarii.
Adi1987 întreabă:
Îţi mulţumim pentru răspuns!
Înainte de a confirma te rugăm să mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinţa de a avea o comunitate cât mai utilă şi cât mai plăcută te rugăm ca răspunsurile tale să respecte 3 reguli minimale:
- o exprimare corectă gramatical (toate propoziţiile încep cu litere mari şi se termină cu semne de punctuaţie, fără prescurtări de tipul "nush", "acm", "adik" şi fără dezacorduri flagrante).
- ne amuzăm, dar nu ne batem joc de ceilalţi;
- să lăsăm obscenităţile pentru cei mai puţin inteligenţi;
Îţi mulţumim din suflet pentru dedicarea şi implicarea ta
Comunitatea TPU
ATENŢIE! Postarea repetată de întrebări/răspunsuri ce încalcă regulamentul TPU va duce la suspendarea sau chiar la anularea contului.
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
ATENŢIE! Ai multe greşeli de scriere în postare. Dacă vei continua în acelaşi stil, contul tău va fi suspendat sau anulat
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (18.191.223.30) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Eşti sigur că doreşti să postezi acest mesaj şi îţi asumi toate riscurile?
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
95% din întrebările de pe TPU au primit cel puţin un răspuns