Te uiti la verbe. Daca sunt la persoana a 3-a si se refera doar la ceea ce face,ce zice personajul,e vorba de narator obiectiv,detasat, omniscient si omniprezent.
Daca verbele sunt la persoana I:"Eu fac, eu dreg"ai de a face cu un narator subiectiv, cu perspectiva narativa limitata:nu mai stie totul, spune doar ce stie din ceea ce i s-a intamplat lui.
Te uiti dupa verbe. 1) Daca verbele, adjectivele si pronumele sunt predominant la persoana a 3-a atunci inseamna ca ai un narator omniscient, sau in absenta, obiectiv care nu ia parte la actiune, el doar o povesteste. Si cazul 2) este atunci cand verbele si toate celelalte sunt la persoana intai. Aici este vorba despre un narator care este si personaj si ia parte la actiune.
Daca in text intalnesti verbe, pronume sau adjective pronominale la persoana I sau a II, gen:eu, mea, tu, am mers, mergeam, atunci naratiunea este subiectiva, iar naratorul este homodiegetic sau autodiegetic(e acelasi lucru). daca intalnesti verbe si pronume la pers a IIIa atunci naratiunea e obiectiva iar naratorul este omniscient, omniprezent, heterodiegetic. spor la invatat!
Adi1987 întreabă: