| NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios a întrebat:

Salut.
Sunt a 11 a la filologie si ma gandesc sa dau la academia de forte terestre / ofiteri. Vreau sa devin politist de frontiera, dar nu am note de 9 si 10. Am intre 6 si 9 note la materiile importante: romana (8, 9), engleza (8-10), istorie 6 pentru ca nu imi prea place.
Am sanse sa ajung acolo? De ce nota am nevoie in bac? Doresc informatii, as aprecia sa fie cat mai adevarat.

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Trebuie sa ai 9 la purtare. In rest este examen si nu conteaza cat ai luat in liceu. Atentie: examenul medical si psihologic este mai strict acolo. Eu am dat la AFT "NB" Sibiu de la uman. Am invatat singur matematica de real. Formarea initiala a ofiterilor de frontiera proveniti din sursa interna se realizează prin cursuri de zi, în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" – Facultatea Poliție de Frontieră, cu durata de 3 ani în domeniul „Ordine şi Siguranţă Publică", respectiv 4 ani în domeniul „Drept". Ei pot proveni si din alte surse (Acad. Th. Militara, Acad. Navala M. cel Batran sau AFT Sibiu) dar in masura in care politia are nevoie si dupa rapoarte peste rapoarte. Eu am avut sansa sa trec la politie dar am fost prea orgolios: am zis eu sunt militar nu politist. Bine! Erau alte conditii atunci. Ti-am primit mesajul si ti-am raspuns aici.

14 răspunsuri:
| Magyccc a răspuns:

In general, Bac-ul te ajuta numai la departajare. Ce e important e sa treci testele de admitere cu note cat mai mari.

| NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios explică (pentru Salontanul):

Am inteles, dar daca termin AFT de la Sibiu, voi ajunge ofiter militar si voi avea dreptul la trecerea la politia de frontiera? Daca mi-ai putea explica ce trebuie sa fac ca ofiter militar, si nu politist, as fi recunoscator

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru NuAmNicioIdeeDeNumeVorbescSerios):

Ca ofiter MApN. ai diferite atributii functie de arma: eu am fost, la inceput, comandant apoi spre iesire la pensie am fost ofiter de birou. Ca si comandant am trecut prin doua trepte si in fiecare aveam atributii diferite. Prin insusi cuvant se subintelege ca imi exercitam functia de comanda: conducere, indrumare, verificare, instruire, etc. Ca ofiter de birou nu prea pot sa-ti explic. Erau functii cu specific militar si nu ai avea cum sa le intelegi. Doar cand am fost la calculatoare aveam rolul de a pune in documente diferite activitati care se desfasurau si la aplicatii sa transpun ordinele si alte acte pe hartie. Si acolo este cu specific militar si nu-ti pot explica prea multe. Oricum este mai complicat si mi-ar lua mult sa te fac sa intelegi.

Am inteles, nu aveti idee ce noroc am sa intalnesc un om cu atata experienta in domeniu care sa ma ajute?
Acum singura problema e admiterea, ca odata ajuns tot ce am de facut toata ziua e invatat.
Nu sunt sigur daca stiti, dar este adevarat ca sunt doar 5 locuri la stiinte administrative? Daca da, eu care nu sunt un elev bun, adica notele mele sunt ok la romana si bune la engleza. Daca urmez meditatii anul urmator, voi avea sanse sa iau probele cu 9 si sa ma inscriu? 5 locuri suna destul de complicat, si chiar vreau sa urmez o cariera militara. Sunt la filologie, deci matematica nu intra in subiect. Ma bazez pe romana si engleza. Unde ar trebui sa incerc, sa am o sansa mai mare de admitere? Dupa cum am spus, la stiintele administrative de la M.A.I sunt doar 5 locuri si oricat as vrea, nu cred ca pot fi admis

Salontanul

Multumesc pentru apreciere. Pacat ca nu te pot ajuta mai mult! Nu stiu cate locuri vor fi la anul. Locurile nu sunt fixe in fiecare an. Pot sa fie si 20. Da! La stiinte administrative nu-ti trebuie matematica. Atentie! La engleza (la MApN)trebuie sa ai minim 6.00.Adica (daca s-ar intra cu 7.50 prin absurd) degeaba ai 10 la romana si ai 5 la engleza, nu intri. Media de intrare 9minim) nu se poate afla pentru ca depinde numarul de locuri si numarul de candidati. Eu zic sa mergi cu speranta daca asta iti doresti. Noi am fost aproape 24 pe loc dar mai mult de jumatate au picat la vizita medicala si proba fizica. Eu am avut si neseansa de a fi facut sectia umana si am invatat matematica singur. Cu toate astea mi-a ajutat Dumnezeu si am intrat. Am mers cu speranta de a reusi deoarece si tatal meu a fost ofiter. Acum, daca as putea, as lua-o de la capat fara nici o tagada.

Nu cred ca funda asta arata cat de mult apreciez sfaturile acordate. Nici macar informatiile de pe site nu se compara cu spusele unei persoane cu atatia ani experienta.
Totusi, daca aleg Stiinte Administrative, aveti idee despre ce materii vor fi predate? Chiar sunt curios de ce voi face daca trec cu brio de admitere

Salontanul

Multumesc pentru apreciere! In primul rand vei face pregatire militara. Apoi contabilitate, leadearship si management, tehnologia informatiilor, notiuni de drept. Nu le stiu eu bine ca am fost comandant. Noi eram foarte multi si nu prea aveai timp de schimb de informatii cu alte specialitati.

Contabilitatea nu consta in matematica? Eu termin profil real si nu fac matematica, nici probele nu sunt la matematica. Sa inteleg totusi ca am scapat de materiile din scoala si liceu? Sau doar se adauga unele noi?

Salontanul

Contabilitatea are ca suport aritmetica si algebra dar nu este necesara algebra superioara. Sunt doar lucruri care le-ai invatat in clasele I - VIII. Contabilitatea consta in invatarea documentelor necesare administratiei si modul de lucru cu ele.

Pai am mers la uman sa scap de matematica pentru ca nu o inteleg si nu imi place. In schimb totul e bine. M-am interesat si ma voi pregati bine pentru cele doua probe. Fara niciun fel de pregatire am reusit sa iau 5 in proba de la romana, din 2019. Consider ca daca fac meditatii si ma voi pregati mai mult voi avea sanse la 8-9. Nu am favut gramatica deloc in liceu, fiindca materia se axeaza pe bac.

Salontanul

Si eu credeam ca nu inteleg matematica. In anul intai facea toata lumea la fel si aveam un profesor care, daca greseai, spunea: "N-am nici eu, nici impratu', bani sa-mi cumpere baiatu'. Doi du-te si s-a dus!" si-ti dadea 2, 3 sau 4. Aveam noroc ca intelegeam perfect geometria (geometria neavand rubrica separata)si luam 9-10. Apoi, la uman, profesoara era o femeie deosebita si am reusit sa inteleg. Si-mi zicea: "hai sa te pregatesc sa treci la real!". Eu ziceam: "stati doamna linistita! Iar ma intalnesc cu Popescu Serban si raman repetent". In anul ala in care am stat acasa luam carti de la colegii care erau la liceu si am invatat singur matematica de real. Pe vremea noastra nu prea aveai tupeul sa-i ceri unui profesor sa iti dea meditatii mai ales ca erau ilegale. Acum face fiecare ce vrea!

Oricum odata ajuns tot ce am de facut e sa invat, alta oculatie in afara de invatat si exercitii sportive / alte lucruri specifice. Dar clar fara pierdut vremea?

Salontanul

Nu. Pe vremea mea se mai faceau munci agricole. Acum nu se mai fac In rest doar carte, instructie si curatenie.

E bine, acum sa ajung acolo. Nu cred ca poate fi descrisa in cuvinte experienta