Ceva sâmbure de adevăr poate fi aici. Îți spun cazul meu : Pe vremuri ( în copilarie) mergeam vara în vacanță la bunici, era un sat mai izolat ( mai prăpădit) nu era lumină noaptea, plus că satul era între două dealuri deci noaptea se făcea întuneric tare. Uite noi copiii ne adunăm noaptea și umblam pe drumuri, faza era că vedeam practic toate pietricele de pe drum. Concluzia e că omul are capacitatea de a se adapta la mediul înconjurător, păstrând proporțiile totuși nu va putea vedea niciodată precum pisicile.
Da, se poate imbunatatii. Nu o sa te apropii niciodata insa de performantele pisicilor.
Corpul uman se adapteaza la orice conditii, deci si in acest caz, daca ar fi nevoie sa se adapteze unei luminii foarte scazute ( sau semi-intunericului ) ar face-o.
In intuneric total nu cred ca putem vedea oricat am incerca asta, deoarece ca noi sa vedem un anumit lucru, lumina trebuie sa se reflecte de pe suprafata sa in ochii nostri pe scurt. Odata ce nu exista lumina DELOC... nu putem vedea.
Probabil ca ai observat faptul ca atunci cand iti iei ochii de la lumina si ii treci imediat in intuneric e mult mai greu sa vezi decat atunci cand petreci mai mult timp in intuneric, deoarece ochii nu se adapteaza imediat. Un exemplu concret pe care l-am observat eu: Cand stau seara pana tarziu la PC si merg la baie, abia vad sa merg prin casa, desi este la fel de intuneric ca si atunci cand nu stau la PC, dar ochii mei deja s-au obisnuit cu foarte multa lumina.
Totusi, putem percepe obiectele din jurul nostru si prin alte simturi nu doar prin vedere, deci asta ar putea fi de ajutor in intuneric.
Un truc pe care creierul tau il face este acela de a "sterge" imaginile pe care le considera nefolositoare, adica de exemplu daca in intuneric te uiti indelungat la un obiect pe care abia il zaresti, dupa o perioada va parea ca se contopeste cu intunericul si va disparea, dar este de fapt acolo si daca clipesti sau iti misti capul putin vei vedea ca reapare.
Ochiul percepe imaginile prin ajutorul "conurilor" si "bastonaselor". "Bastonasele" sunt responsabile pentru vazul in intuneric si sunt mai sensibile decat "conurile". Ele ofera mai putine informatii despre culoarea obiectelor, si o sa observi ca intr-o camera intunecata e cam greu sa diferentiezi culorile, desi poti sa vezi cat de cat obiectele.
Nu stiu ce sa-ti mai explic. Mai intreaba daca mai ai curiozitati. Poti cauta si pe internet, sau pe Youtube lectii de anatomie sau biologie in care se explica functionalitatea ochiului uman.
)) era lumina lunii, normal ca vedeai. Toata lumea vede noaptea, in conditiile astea.
Ideea e cu intuneric intuneric. Sa fii intr-o camera fara nici o sursa de lumina. Mai vezi ceva?
Ai vazut vreodata o eclipsa de luna cum e? ca eu am prins cateva
Se face bezna totala, Si daca nu sunt lumini pe strada sau lumini de la alte case, nu vezi absolut nimic.
1. Nu poti vedea nimic in intuneric absolut. Singurele animale care se descurca in intuneric absolut au alte mijloace de perceptie (ecolocatia de exemplu).
2. Copiii vad cel mai bine in intuneric, pupila se dilata pana la 8 mm. Cu timpul dilatarea maxima scade pana pe la 2 mm. Adica, de 16 ori mai putina lumina!
3. Pisicile si alte animale au o membrana reflectorizanta in spatele retinei, asa ca fotonii care nu sunt absorbiti de retina se mai intorc odata si au sansa sa fie re absorbiti. Oamenii nu au asa ceva, deci nu vom putea vedea niciodata cum vad pisicile.