Din punct de vedere stiintific:Fructele ies din ovarul florii, adica toate aliemntele ce se nasc din flori le numesti fructe: vinata, castravetele, rosie, ardei si altele.
Legumele sunt alte parti din planta; cum e tulpina, radacina(telina, morcov), frunze, etc.
Din punct de vedere culinar/modern. legislativ/al utilizarii (dar nu stiintific) le impartim altfel, de ex: rosia e leguma ca utilizare/legislativ, dar fruct stiintific. la fel se poate spune si despre castravete.
Sper ca te a ajutat.
Treaba a venit din necunoasterea biologiei si a botanicii, care din pacate nu se studiaza suficient in scoli! si eu am unele lacune din aceasta cauza!
ne invata wikipedia ce este rosia :
Roșia (pătlăgica roșie sau mai rar tomata), numită științific Solanum lycopersicum, este o plantă din familia Solanaceae, deci apropiată pe linie genetică de următoarele plante, de asemenea originare din „Lumea Nouă": tomatillo (Physalis ixocarpa), tutun (Nicotiana tabacum), ardei (Capsicum annuum), cartof (Solanum tuberosum), vânătă (Solanum melongena), lampionul chinezesc (Physalis alkekengi) și mătrăguna (Atropa belladonna).
Din punc de vedere botanic rosia este fruct, din punc de vedere "culinar" intra la categoria legume. De aici a aparut discutia. Multe plante considerate legume sunt de fapt fructe.
Oamenii cred ca e leguma, ca se pune in salata, dar de fapt e fruct.
La fel si castravetii, ardeii si vinetele.
Deoarece ea ca aliment este fruct, dar noi zicem ca este leguma, și eu personal o consider leguma