Gandeste-te ca facultatea de Management e practic facultate de "sefi", daca vrei sa iti faci firma e buna, altfel nimeni nu va angaja un sef.
Marketingul pe de alta parte este de viitor. Vor exista tot timpul produse sau servici care trebuie reclamizate. Orice firma care se respecta are cel putin un agent de marketing.
''Ce spun ei că te învață să faci
Facultățile astea reprezintă marele vis românesc. Astea-s instituțiile de succes unde se duc naivii care au impresia că, după absolvire, vor fugi angajatorii după ei ca să le propună să fie șefi. Pe site-urile facultăților de Marketing și Management din cadrul ASE-ului n-o să găsești niciun plan de încadrare a absolvenților în piața muncii și, în general, absolut nimic concret. Chiar de pe site-ul lor, afli că „Facultatea de Management are, printre scopurile fundamentale ce îi justifică existența, furnizarea de specialiști bine pregătiți în domeniul managerial pentru piața muncii". Și nu se opresc, continuă pe aceeași linie: „Eforturile corpului profesoral sunt dirijate, la ciclul de licență, pe furnizarea unor competenţe şi cunoștințe absolut necesare absolvenților noștri pentru a reuși în firmele în care aceștia se vor angaja". Practic, băieții îți promit, într-un limbaj academic, că îți arată ei ție cum să ajungi boss de boss.
Situația e aproape identică pe site-ul Facultății de Marketing, tot de la ASE, unde aflăm că facultatea își propune „să asigure educarea și formarea specialiștilor, managerilor și cercetătorilor în domeniul marketingului prin programe...[bla-bla-bla]". Deci, și de aici ieși tot boss de boss.
Ce se întâmplă când termini
Conform cifrei de școlarizare pentru acest an de la ASE București, sunt disponibile șapte sute de locuri la Management și alte 550 la Marketing. E aglomerație măricică și la admitere, normal. La Facultatea de Management din cadrul SNSPA, anul trecut s-au bătut cinci candidați pe un loc, iar la Marketing, la ASE, trei. Și asta în ciuda faptului că statisticile arată că facultățile astea sunt printre cele mai puțin căutate în piața muncii, iar absolvenții pleacă de acolo așa cum au intrat: fără să știe să facă ceva. Până la urmă, toți se califică pentru posturi de casieri, secretare sau agenți de vânzări, unde vor da, însă, de o concurență teribilă. În medie, pe site-urile de joburi sunt în jur de 150 de aplicanți pentru aceste poziții și probabil că toți ăștia au în CV fie Facultatea de Management, fie cea de Marketing, fie amândouă. Dacă nu-s pregătiți să coboare ștacheta (și se pare că nu-s, toți visând să devină manageri peste noapte), absolvenții de la facultățile astea vor sfârși prin a îngroșa numărul șomerilor.''
Sursa: ww.vice.com
O afacere a fost si ramane de viitor, daca esti tu un afacerist bun, din propria experienta si invatare PRACTICA. Gandeste-te,de ajungeau afaceristii sa-si intretina si sa-si dezvolte afacerile cum scrie la carte,probabil ca nu mai erau pe piata muncii. In societate,rezista cel ce este cel mai bun, din punctul asta de vedere,se perfectioneaza in viata si cauta sa fie original caci copiile ''trase la indigo'' nu fac fata si in niciun caz nu va fi sufiecient ce inveti in facultate. Daca vrei sa ai o cariera care sa-ti aduca un profit si statut social sigur, e nevoie sa muncesti mai mult si sa faci de preferat,altceva! Meseria/profesia este ''bratara de aur'',te va ajuta mereu la greu,afacerea...e posibil sa te bage in mai multe probleme daca nu o ai pusa la punct si te bazezi pe o carte. E adevarat ca acea carte te poate indruma,dar cu limita! Acolo sunt niste informatii general-valabile si altele care variaza,de la caz la caz,dar cati o termina si nici macar nu au o afacere? Teoria nu te ajuta sa o construiesti ci banul si istetimea ta,''arta'' de a te descurca. Eu iti recocamand sa te indepti,daca doresti sa lucrezi in functii mai decente,pe undeva in contabilitate,spre ex. Contabili se vor cauta mereu la cate firme apar sau poti sa te indrepti catre domeniul medical,ca farmacist,spre exemplu. Sa faci orice,doar sa stii ca nu iti poate lua altul locul care nu are scoala,pentru ca vei da peste situatii de genul in domeniul administratiei,in politica si actorie unde actori intra si cei care au doar talent dar nu studii cat despre politicieni nu iti mai spun. Cu administratia,fie publica,fie privata,eu ti-am spus. Ramane la alegerea ta ce decizi. Repet,ia in vedere facultati serioase,cum sunt Academia de Politie,un alt exemplu, care, pana la sfarsit, iti asigura si un loc de munca, pe langa o diploma. Sanatate!
BlueDog întreabă: