Buna! Eu sunt la filologie, in clasa a 11-a, si pot sa iti impartasesc cate ceva.
In legatura cu materiile, in clasa a 9-a, eu am avut intr-o saptamana:
- materiile din sfera umana:5 ore de romana, 4 ore de engleza, 2 ore de logica, 3 ore de franceza, 2 ore de latina, 2 ore de geografie, 2 ore de istorie; - materiile din sfera reala:2 ore de mate, 2 ore de fizica, 1 ora de chimie, 1 ora de biologie; 1 ora de TIC;
- materiile din sfera recreativa: 1 ora de sport, 1 ora de desen sau arte plastice, 1 ora de muzica, 1 ora de religie(religia e optionala), 1 ora de dirigentie.
In clasa a 10 a am avut psihologie in loc de logica, iar in a 11 a fac sociologie, pe care as vrea sa o aleg ca materie de bac. Din clasa a 11 a are loc o metamorfoza, in care se definitiveaza ariile specifice profilului ales. De exemplu, la filologie, dispar matematica, biologia, fizica si chimia, insa sunt inlocuite cu stiintele, o combinare intre acestea, dar mult mai simplificata si care contine mai putine exercitii practice, insa mai multe lucruri de cultura generala.
Dispare muzica, insa pare o materie noua, economia, din care faci 1 ora pe saptamana. In rest, se pastreaza cam aceleasi materii, depinde, uneori,si de scoala aleasa.
Trebuie sa te pui serios pe citit, iti recomand sa citesti toate cartile pe care ti-le da ca bibliografie profesorul la ora de romana sau la alte materii, intrucat vei avea o munca titatina de facut, sute de eseuri si degete tocite la scris(o sa iti apara bataturi?). La filologie, trebuie sa ai o inclinatie spre natura asta, de a interpreta si comenta, de a aprecia critic anumite creatii. Trebuie sa iti placa, iar daca iti place acest lucru, poti considera ca te vei descurca foarte bine.
Multi spun ca nu ai viitor cu filologia, insa poti face orice iti place. Cunosc oameni care, de la mate info au dat la litere, istorie sau drept, politie sau chiar literatura veche, mai cunosc si oameni care de la filologie au ajuns la medicina sau la biologie, la politehnica sau la IT.
Facultati, da, iti pot recomanda, de exemplu: drept, stiinte politice, litere, istorie, facultatea de sociologie, facultatea ee limbi moderne aplicate, jurnalism, politie, facultatea de geografie, dar poti da si la alte facultati, din alte domenii, daca te pregatesti. De exemplu, poti da la medicina, sau la farmecie. Important e sa te orientezi catre ce iti aduce implinire, caci nu poti face cu lehamite totul. Dupa cum vad, iti place engleza, asa ca poti da la limbi moderne aplicate, sau la litere, la jurnalism, la drept, daca as stii mai multe despre tine, ti-as putea da mai multe optiuni, insa alegerea sta doar in fiinta ta: tu trebuie sa simti pentru ce esti facut, nimeni nu iti poate impune sa devii chirurg, daca tu ai o inclinatie literara deosebita, daca lumea ta e din litere. Nu stiu cat de mult te-am ajutat, insa un sfat ar fi acela ca trebuie sa tratezi liceul ca pe o etapa a vietii, o etapa de pregatire: inveti sa pierzi si sa castigi de-o potriva, ca in viata, iti faci prieteni si suferi cand esuezi, ca in viata, te indragostesti si apoi realizezi ca a fost un miraj, ca in viata. Liceul trebuie tratat, dupa parerea mea, ca un loc in care exersezi viitoarele impliniri si dezamagiri, o etapa care sa te caleasca pentru viata, deoarece iei contact cu diferite tipologii sociale, cu diferite personalitati, inveti sa lucrezi in echipa, sa fii empatic, sa asculti si pe altcineva cand vorbeste. Spre ca te-am ajutat, nu stiu cat de mult o sa rezonezi cu ce ti-am transmis, insa sper din tot sufletul ca drumul tau o sa fie deschis spe nou, spre universul tau propriu, nu al altora.
Succes!
Felicitări pentru decizia ta. O să faci coadă la un nenorocit de loc de muncă dacă (chiar) o să termini filologia - liceu - etc.
materii?
https://www.click.ro/......-de-profil
Andrei2343434343434343 întreabă:
BraiRotSkibidi întreabă: