Istoria este o materie care îţi poate da mari bătăi de cap la şcoală şi pe care ajungi să o consideri chiar dificilă, cu atât mai mult dacă nu ai nici profesorul potrivit care să o predea şi să te facă să îţi placă. Istoria este însă o materie importantă în programa şcolară, indiferent de profilul pe care îl urmezi, contribuind semnificativ la cultura generală pe care orice elev trebuie să o dobândească în şcoală, dar şi pentru că ajută la o înţelegere mai clară a realităţii.
Dacă vrei să reţii cât mai multe date din istorie şi evenimente care au avut loc de-a lungul timpului, iată câteva tehnici care te-ar putea ajuta:
Fă conexiuni şi dezvoltă idei
Felul în care îţi organizezi materialele şi notiţele este foarte important atunci când înveţi la istorie și te va ajuta foarte mult.
Istoria se bazează pe o succesiune de evenimente pe care va trebui să le ştii în ordinea în care au avut loc, atunci când înveţi la această materie. Ia notiţe cu atenţie în timpul orei de istorie şi acordă o atenţie deosebită cronologiei evenimentelor. Încearcă să reţii cât mai multe date din timpul orei, iar atunci când studiezi, împarte notiţele pe care le-ai luat în funcţie de subiect, ani, zeci de ani, secole.
Citește și:
Cum să îţi faci mulţi prieteni la şcoală
Un alt aspect atunci când înveţi la istorie este felul în care selectezi importanță informaţiei pe care o citeşti. De regulă, cărţile de istorie conţin o mulţime de detalii despre evenimentele istorice, dar nu e necesar să reţii chiar totul. Încearcă să înveţi făcând în permanență conexiuni între datele evenimentelor istorice. Evenimentele ar trebui să aibă o ordine logică pentru a putea înţelege şi memora informațiile.
Memorarea celor mai importante date din istorie
Nu de puţine ori, atunci când eşti ascultat la oră sau când dai o lucrare de control, trebuie să răspunzi la întrebări legate de date istorice importante sau poate chiar personaje istorice. Pentru a trece cu succes peste astfel de întrebări, abilităţile de memorare sunt necesare şi chiar obligatorii atunci când înveţi la istorie, așa că, dezvotă-le și perfecționează-le continuu.
Filmele istorice te pot ajuta
Uită-te la filme istorice! Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode atunci când înveţi la istorie. Filmele şi documentarele istorice acoperă multe evenimente importante care s-au petrecut de-a lungul timpului. Filmele sunt un mod plăcut de a învăţa, chiar şi la istorie. Înainte să te uiţi la un film istoric, fă o mică cercetare pe internet pentru a te asigura că filmul respectiv prezintă fapte istorice reale.
Citește și:
Cum construiești o sarbacană
Istoria dintr-o nouă perspectivă
Atunci când înveţi la istorie este important să memorezi o mulţime de informaţii. Înainte de o lucrare de control pe care o dai la această materie, verifică-ţi cunoştinţele şi fă câteva teste grilă. În felul aceasta vei vedea dacă ai memorat corect datele istorice şi evenimentele importante. De asemenea, poţi să colaborezi şi cu colegii de clasă, să faceţi împreună teste sau concursuri fulger pe teme istorice, pentru a vedea şi perspectiva lor asupra istoriei.
Eu cred ca daca vrei sa inveti nu trebuie sa ai ceva anume cu ce sa iti ocupi timpul si sa iti placa... Cand creierul iti zice „bai da hai odata" o sa vezi ca o sa iveti prin orice modalitate. Sa existe vointa...
Bună!
Te înțeleg în mare parte. La mine a fost exact opusul, mie mi-a plăcut mult istoria.
Pur și simplu am învățat-o ca pe o poveste.
La fel ca și matematica ea este logica trebuie doar sa fi concentrat și sa ii urmezi firul logic.
Ai istoria romanilor nu?
Uite spre exemplu eu la domnitori nu puteam retine anii, am avut mereu o problema cu asta, asa ca m-am uitat la documentare. Și anii se tot repetau.
Sau mai țin minte ca mai făceam niște fișe (scheme) și scriam evenimentele în ordinea lor cronologica.
Te ajuta sa reții dacă îți e greu.
Mie, repet, mi-a fost greu doar la domnitori.
În rest sincer nu prea am învățat căci am prins din clasa, acasă făceam doar subiecte de bac.
Daca tu crezi ca te descurci la celelate aproape de perfect, atunci zic sa te ocupi un pic mai mult de istorie. E păcat sa îți tragă în jos media la examen!
Mai ai timp, nu te alarma. Ia-o ușor ușor!
Numai bine! Și mult succes la bac, de asemena mult spor la învățat! Va fi bine! Gândește pozitiv!
Curiosul999 întreabă: