Bună.
Să lămurim cu media.
Deci, vei da examen la limba română și la matematică.
Se va face media din examene, și se adună cu media 5-8, după care se împarte la 2.
Eu media 5-8 am avut-o 7.95, și în examen la română am luat 8.40 și la matemată 6.30
8.40 + 6.30 = 14.70 : 2 = 7.35. Asta e media din examene.
Media din examene se adună cu media 5-8 și rezultă media de admitere.
În cauzul meu, 7.35 + 7.95 = 15.3 : 2 = 7.65
Deci 7.65 este media de admitere, media finală cu care voi intra la liceu.
Sper că ai înțeles.
Acum, cu liceele.
Deci, cam o lună înainte de examene ți se va da o fișă, unde sunt trecute toate liceele din județul tău și toate profilele liceelor respective, dar și ultima medie cu care s-a intrat în anul precedent.
Eu am optat pentru profilul filologie, al Liceului Pedagogic Tulcea, unde ultima medie din 2010 era 7.61.
Această fișă ți se dă cu scopul de a te orienta după mediile de anul trecut. De exemplu dacă tu ai 7.20 și la liceul X s-a intrat anul trecut cu 8.50, e puțin probabil să intri. aproape imposibil.
Deci fișa aia doar o păstrezi, și te uiți acasă cu părinții, vă gândiți cam unde te-ai încadra. ( la momentul respectiv tu nu vei ști media de admitere, pentru că asta se va întâmpla înainte de examene ).
După câteva zile de la afișarea notelor examenelor ( când știi clar și media de admitere ), te va chema la școală pentru completarea fișelor cu opțiunile tale ( adică să pui în ordine liceele care le vrei ).
Fiecare profil al unui liceu are un cod ( diferit bineînțeles ). Tu vei completa cu codurile ( nu îți imagina că scrii acolo liceul și profilul în cuvinte ).
Eu am vrut la Pedagogic - Filologie. Codul este 124. Am completat primele 3 căsuțe cu numarul 124, și tot așa.
Deci vei pune în ordine codurile profilulelor liceelor pe care le dorești.
Se pun minim 10, căci dacă nu intri la primul să intri la al doilea.
Bună!
Trebuie să ai medie de trecere ( minim 5 - media de admitere ) şi TREBUIE să dai probe eliminatorii ( vocaţionale )!
Media finală a celor admişi depinde şi de concurenţă...
Trebuie să dai Evaluarea Naţională normală ( Română + Matematică ) şi, în plus, TREBUIE să dai ( în luna mai 2015 ) Probele de aptitudini pentru "vocaţional" ( pedagogic ) - vezi detalii despre probele de aptitudini în Anexa nr. 3 la ordinul M.E.N. nr. 4432/29.08.2014 de la linkul :
http://www.edu.ro/index.php/legaldocs/22040
Dacă există vreo specializare care are bilingv/intensiv engleză, atunci, pentru a te putea înscrie la specialitatea respectivă, TREBUIE să susţii şi proba de bilingv ( tot în luna mai 2015 - vezi Calendarul de la linkul anterior ).
Toate cele bune.
Curiosul999 întreabă: