Ai ceva asemanator cu un complex de superioritate?
Eu aveam, pe vremea liceului. Ii vedeam pe colegi cum invata chestii de baza si cat se chinuie.
Gandeam... astia se joaca cu puta in nisip si uite cata importanta isi dau, se considera silitori, acum ii admira si profii. Eu daca nu invat ce invata ei, inseamna ca sunt prost?
O gandire cam gresita.
Mai bine ai gandi asa:
E normal ca orice elev sa se pregateasca acum, pentru ca vine bacul. La fel cum e normal ca vara unii sa se pregateasca pentru plaja, fie ca sunt bogati sau saraci, fie ca sunt bronzati sau albi.
Fiecare isi are nivelul sau de intelegere a vietii (implicit al materiei). Nu e corect sa judeci un om in functie de asta. Fiecare gaseste anumite lucruri utile, iar altele inutile. Ceea ce pentru tine e banal, pentru altul poate fi dificil si necesar sa-l inteleaga. Pregateste-te in functie de nivelul tau, nu al altora.
Diferenta ar trebui sa fie in modul de gandire, maturitate.
Tu poti sa iti faci o lista cu lucrurile pe care le stii, la fiecare materie de bac. O lista cu tipuri de intrebari si probleme pe care le cunosti. Ai sa intelegi mai bine ce stii si ce nu stii. Cred ca astfel o sa se risipeasca nesiguranta pe care o ai.
E normală o ușoară frustrare dacă ești foarte bun și greșești ceva banal. Dar asta e posibil doar dacă ești foarte stresat și neorganizat, ceea ce sunt trăsăturile tale de caracter. Dacă ești bun și ești pregătit, în mod normal trebuie să fii calm, pentru că știi că iei notă mare oricum.
Multumesc!
Organizat eu zic ca sunt, dar stresul a atins cote maxime, la modul ca ma mananca pielea si capul...
Nu confunda stresul cu anxietatea.
Stresul este resimțit de toată lumea, dar acesta apare doar în acele momente specifice și apoi dispare.
Din câte înțeleg eu, ai anxietate.
Multumesc din suflet pentru aceasta explicatie / ca ti-ai luat din timp sa-mi scrii.
Complex de superioritate... nu stiu ce sa zic. Nu vreau sa zic ca nu am, dar nici ca am, pentru ca de fel sunt modest si imi place sa ii ajut pe toti, mereu oferindu-ma si observand ca scriu toata ziua la niste chestii super banale pentru mine.
La treaba asta se mai adauga si frica de a nu intra la o facultate buna si vezi Doamne sa intri X-ulescu care 4 ani a fost neatent la ore si acum, spre final, avand bani de toate meditatiile sa ia note mari.
Multumesc inca o data de mesaj!
"lucrez non-stop, simt ca nu stiu nimic "
doar cine știe ceva realizează că nu știe (destule) deci ești pe drumul cel bun
N-ai pentru ce.
Cand se apropie perioada examenelor, e normal sa fii preocupat si sa te evaluezi singur. Incerci sa-ti dai seama cam pe unde te situezi, la ce nivel esti.
Ajungi sa te compari si cu ceilalti; iti imaginezi ca esti in competitie cu ei.
Insa e bine sa te evaluezi si in functie de tine insuti, cel din trecut, ca sa vezi cum ai progresat.
Intr-un final esti in "competitie" doar cu tine insuti. Asta conteaza cel mai mult, evolutia ta ca persoana.
Cred ca poti sa cauti si printre subiectele din anii trecuti, de la bac si de la examenul de admitere (sunt profi care au acces la subiectele date la admitere).
Pe masura ce va trece timpul, sunt sigur ca o sa ti se risipeasca teama, nesiguranta. Daca vei fi pregatit suficient, vei intra fara probleme. Doar facultatile sunt facute de oameni, pentru oameni ca tine si ca mine... nu pentru laureati nobel.
Crash94 întreabă:
daniel2987139 întreabă: