| nonny50 a întrebat:

Salutare, o problema de gramatica. E corect '‎'Majoritatea femeilor își alege' sau '‎'Majoritatea femeilor își aleg'?

20 răspunsuri:
| DryLeaf a răspuns:

Majoritatea femeilor isi aleg... ca sunt mai multe happy

| Fiction a răspuns:

Majoritatea femeilor isi aleg.

| AidaMaria a răspuns:

Corect este:
Majoritatea femeilor isi aleg.
funda?

| raffa0303 a răspuns:

Majoritatea femeilor isi aleg
CU PLACERE

| AidaMaria a răspuns:

Corect este:
Majoritatea femeilor iti aleg.
FUNDA?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Îşi aleg.

| LiliJB a răspuns:

Salut! Corect este majoritatea femeilor aleg de oarece alege este doar una(singular) dar, aleg sunt mai multe(plural). Femeie e una iar femei sunt mai multe. Spor la scoala.Ozi placuta! Pa!

| Aleeeexandra a răspuns:

Majoritatea femeilor își aleg.

| Anonimus11111 a răspuns:

Majoritatea femeilor își aleg! Deoarece este la plural!
eu imi aleg
tu iti alegi
el/ea isi alege
noi ne alegem
voi va alegeti
ei/ele (femeile) isi aleg

funda te rog!

| Mădă0611 a răspuns:

Majoritatea femeilor isi aleg si majoritatea isi alege tongue

| FataAmintirilor a răspuns:

Cele doua propozitii erau la fel..doar ca verbul este diferit! Majoritate femeilor isi aleg -e Corect! deoarece ele isi aleg si nu ele isi alege..nu suna asa de bine si literar isi alege ...era corect daca spuneai : EL isi alege o casa! happy o zi frumoasa sa ai! happy

| Mihaies a răspuns:

Este corectă prima variantă.
Cuvântul majoritatea are funcţia sintactică de subiect, iar cuvântul femeilor este atribut. În conformitate cu normele limbii literare, predicatul (alege) se acordă cu subiectul (majoritatea), şi nu cu atributul (femeilor). Deci, Majoritatea îşi alege...
Despre alte probleme de gramatică vezi aici:
http://limba-romana.ucoz.ro/

| DyNo a răspuns:

Raspunsul corect este: ‎'Majoritatea femeilor își aleg?'' - este la plural.
Funda?

| ls7 a răspuns:

Eu stiu ca merg ambele variante cu toate ca suna mai bine "isi aleg", avand intelesul unei colectivitati. Dar, spre exemplu "o clasa de elevi merge/merg in excursie"? Aici se spune "merge", nu? In acelasi fel poti sa spui "majoritatea femeilor isi alege". fiind corect d.p.d.v gramatical.

| Đϋffγ a răspuns:

Majoritatea femeilor își aleg - daca esti roman
... daca nu, merge si cealalta varianta

| Dumnezău a răspuns:

Acordul se face intre substantiv si verb.Desi de obicei,subiectul se acorda cu predicatul,in cazul de fata,verbul "a alege" capata forma "isi aleg" pentru ca se acordeaza cu "femeilor",nu cu subiectul "majoritatea".E o disonanta lingvistica,ce face sa nu sune dezagreabil propozitia, cum s-ar intampla in primul caz. Daca ar fi fost "majoritatea isi alege", atunci ar fi fost corect, dar exista aici si acea particula suplimentara, ce se schimba modul cum se pune problema.

| Mihaies a răspuns:

Pentru Mădă0611

Gramatica Academiei, 2005, p. 354:

Un substantiv colectiv la singular, aflat în poziţia de subiect, selectează forma de singular a verbului, conform acordului gramatical:
Un grup a sosit la aeroport.
Un stol de gânduri aspre trecu peste a lui frunte (M. Eminescu, Strigoii)

| Marco_Tozzer_1992 a răspuns (pentru Mihaies):

Mihaela esti o romanca adevarataaaa! Felicitari si mult respect, draga mea!