Salut! Corect este majoritatea femeilor aleg de oarece alege este doar una(singular) dar, aleg sunt mai multe(plural). Femeie e una iar femei sunt mai multe. Spor la scoala.Ozi placuta! Pa!
Majoritatea femeilor își aleg! Deoarece este la plural!
eu imi aleg
tu iti alegi
el/ea isi alege
noi ne alegem
voi va alegeti
ei/ele (femeile) isi aleg
funda te rog!
Cele doua propozitii erau la fel..doar ca verbul este diferit! Majoritate femeilor isi aleg -e Corect! deoarece ele isi aleg si nu ele isi alege..nu suna asa de bine si literar isi alege ...era corect daca spuneai : EL isi alege o casa! o zi frumoasa sa ai!
Este corectă prima variantă.
Cuvântul majoritatea are funcţia sintactică de subiect, iar cuvântul femeilor este atribut. În conformitate cu normele limbii literare, predicatul (alege) se acordă cu subiectul (majoritatea), şi nu cu atributul (femeilor). Deci, Majoritatea îşi alege...
Despre alte probleme de gramatică vezi aici:
http://limba-romana.ucoz.ro/
Raspunsul corect este: 'Majoritatea femeilor își aleg?'' - este la plural.
Funda?
Eu stiu ca merg ambele variante cu toate ca suna mai bine "isi aleg", avand intelesul unei colectivitati. Dar, spre exemplu "o clasa de elevi merge/merg in excursie"? Aici se spune "merge", nu? In acelasi fel poti sa spui "majoritatea femeilor isi alege". fiind corect d.p.d.v gramatical.
Majoritatea femeilor își aleg - daca esti roman
... daca nu, merge si cealalta varianta
Acordul se face intre substantiv si verb.Desi de obicei,subiectul se acorda cu predicatul,in cazul de fata,verbul "a alege" capata forma "isi aleg" pentru ca se acordeaza cu "femeilor",nu cu subiectul "majoritatea".E o disonanta lingvistica,ce face sa nu sune dezagreabil propozitia, cum s-ar intampla in primul caz. Daca ar fi fost "majoritatea isi alege", atunci ar fi fost corect, dar exista aici si acea particula suplimentara, ce se schimba modul cum se pune problema.
Pentru Mădă0611
Gramatica Academiei, 2005, p. 354:
Un substantiv colectiv la singular, aflat în poziţia de subiect, selectează forma de singular a verbului, conform acordului gramatical:
Un grup a sosit la aeroport.
Un stol de gânduri aspre trecu peste a lui frunte (M. Eminescu, Strigoii)
Mihaela esti o romanca adevarataaaa! Felicitari si mult respect, draga mea!
anaadiaconu întreabă: