Paii, intotdeauna, la subordonata predicativa, trebuie sa fie un predicat nominal incomplet. Nu stiu daca te-am lamurit, dar cel mai bun exemplu e propozitia: Intrebarea este daca va pleca. Delimitam: Intrebarea este 1/ daca va pleca. 2/ Intotdeauna la predicatul nominal trebuie sa avem si numele predicativ. Adica, in cazul asta, trebuia sa avem: Intrebarea este frumoasa. In schimb, avem o alta propozitie. Asa ca, zicem ca "este" e predicat nominal incomplet.
La subordonata subiectiva, cel mai bun exemplu e: Se stie cand va pleca. Cauta sa pui "Se" inaintea verbului, la subiectiva.
Completiva indirecta: Se gandeste unde va pleca.
Desi si aici am pus "Se inainte", e vorba despre cineva: El se gandeste. La subiectiva, nu stim cine se gandeste.
Completiva directa: Nu stim unde vor pleca.
Raspunde la intrebarea "Ce?" Ce nu stim? Unde vor pleca.
Atributiva: Am vorbit depre prietenii care ne-au parasit.
La atributiva, se raspunde la intrebarile: Care, Ce fel de? Am vorbit despre prietenii aceia. Despre CARE prieteni?
Mai sunt si altele. daca ai nevoie de ajutor si la ele, spune-mi, te voi ajuta cu mare placere.
Si eu dau examen. Fi antent, inveti la fiecare propozitie subord. intrebarea care se pune si cumva la fiecare cate o conjunctie fundamentala.
Ms pentru raspuns, este clar ca tu meriti funda!
N-ai pentru ce. Cu ocazia asta, am mai repetat si eu subordonatele.
alexcatalin13 întreabă: