| MlutzaGabitza a întrebat:

Spuneti-mi ce trebuie sa fac ca sa devin o jurnalista perfecta? Ce trebuie sa citesc? Si cum sami imbogatesc vocabularul?

6 răspunsuri:
| BTWIN a răspuns:

Sa inveti cuvinte din dex si sa le folosesti in viata pentru a le tine minte cat mai mult happy

| pufilina94 a răspuns:

In primul rand sa inveti cum se scrie "sa-mi"

| mixxjim a răspuns:

Trebuie sa-ti citesti orice, in primul rand literatura (beletristica) foarte mult, de preferat de autori romani clasici. Cand citesti stai cu dictionarul la indemana, cum nu stii un cuvant il cauti in dictionar, eventual le si notezi, pentru a le retine cat ma usor. Spun de literatura in general clasica si de romani pentru a-ti forma fluenta si a deprinde corect limba romana (traducerile sunt deseori facute mai in viteza, fara a se acorda maxim de atentie stilului). Citeste stiri, sa fii la curent cu ce se intampla, dar sa vezi si stilul folosit in jurnalism. Precum ziceam, citeste orice prinzi si foarte mult, asa capeti usurinta in exprimare si iti poti forma un stil al tau. Spor la lecturi! happy

| MlutzaGabitza explică (pentru pufilina94):

Sriu cum se scrie cuvintul,, sa-mi,, a fost o mica greseala tongue

| corolav a răspuns:

Pentru îmbogăţirea vocabularului sînt numai două soluţii.
1) Citeşte cît mai multe cărţi cu diverse subiecte, de literatură beletristică sau documentare.
2) Încearcă să înveţi pe de rost DEX-ul şi un dicţionar enciclopedic.
Sau dacă nu, cumpără aceste două lucrări :
a) Enciclopedia Universală Britanica - 16 volume.
b) Dicţionarul Universal Ilustrat al Limbii Române - 12 volume.
Cînd întîlneşti un cuvînt şi nu ştii ce înseamnă cauţi acolo.

| corolav a răspuns:

Domnişoară, cel mai sigur mod de a a-ţi îmbogăţi vocabularul este să citeşti foarte multă literatură română, iar pentru meseria de jurnalist cei mai indicaţi autori ar fi:Nicuţă Tănase, Eugen Barbu, Teodor Mazilu, I.D. Sîrbu ( "Adio, Europa!"), Emil Brumaru, Panait Istrati, Michael Hăulică, Marin Preda, Fănuş Neagu, Miron Radu Paraschivescu, George Topîrceanu, Ion Pribeagu, Cezar Ivănescu, Caragiale şi, în mod cu totul deosebit, Rodica Ojog - Braşo veanu. Aceasta din urmă cu pixul în mînă şi caietul de notiţe alături.
Citeşte, din aceasta, "Poveste imorală". Întrece, în vocabular, multe din cîte s-au scris în literatura română în ultimii 150 de ani. Este ...superbissimă.
Vezi că s-a turnat şi un serial după aceasta. Se dă pe programul doi, în fiecare zi de la ora 16.
P.S. : Treaba cu " sămi" nu e "o mică greşeală". E una chiar mare. E intrată în reflex ( în subconştient) şi nu cred că te poţi dezbăra uşor de ea.
Iar să o iei din nou, de la zero, e ca şi cum te-ai învăţa să mergi cu rolele la vîrsta de 80 de ani.