anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Stiu ca poate suna penibil insa tot voi inteba pentru ca pe viitor sa evit greselile.in cazul unei scrisori in care persoana respectiva mentioneaza numele unui bar sau pub acel nume se pune intre ghilimele? da e limba romana de baza si da ar trebui sa stiu deja asta insa se intampla sa nu stiu.

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Intr-o propozitie sau fraza (dintr-o scrisoare, in cazul de fata) se folosesc ghilimelele simple "" la indicarea :
*titlului unui articol, film, opere etc.
*numelui unei institutii(Universitatea"Babes-Bolyai")
* numelui unor evenimente (festivalul "Mamaia 2014", concursul national "Euclid")
*numelui unei firme (("Romtrans", "Royal Dutch Shell")
*numelui unui magazin, bar, strand, restaurant etc.("McDonald's","Atlantic-bar","Hanul cu tei","Abel's Wine Bar")

Vezi cateva citate care sustint ceea ce am spus si sursa lor:
"Se obisnuieste sǎ se punǎ intre ghilimele titlurile operelor literare de artǎ sau de stiintǎ, ale publicatiilor, numele institutiilor, firmelor etc.ATUNCI CAND aceste titluri sunt reproduse intr-o frazǎ--- vezi sursa:http://www.scritub.com/......T94152.php

Gilimelele :"in propozitii incadreaza nume de institutii, intreprinderi, titluri de publicatii etc. sau incadreaza un cuvant ori o sintagma carora subiectul vorbitor le evidentiaza sensul ironic prin intonatie, acestea urmand sa fie intelese cu sensul lor antinomic (antifraza)"--- vezi sursa:http://traduceri-spaniola.blogspot.ro/......limba.html

9 răspunsuri:
| express11 a răspuns:

Da,se pune ghilimele

| Radu284 a răspuns:

Ai vazut tu, vreodata, numele unui magazin, bar, oras, etc. pus in ghilimele? Daca da, unde?

| anonim191 a răspuns (pentru Radu284):

Tocmai de aceea intreb.sunt care spun ca se folosesc ghilimele iar altii spun ca nu.

| Radu284 a răspuns (pentru anonim191):

Nu conteaza ce spune oricine pe net. Uita-te si tu in viata reala, si zi-mi unde ai vazut tu asa ceva.

Nu ma refer pe net mai. vorbesc despre viata reala. unii spun ca da altii spun ca nu.si dupa cum vezi raspunsul de mai jos care are argumente solide poate fi considerat un raspuns util.multumesc oricum

Sursele citate de articolul de mai sus, unde se zice ca trebuie puse ghilimele, sunt veci de 30+ ani. Lucrurile se mai schimba.

Ok voi astepta mai multe raspunsuri desi nu este prima data cand aud ca de fapt se folosesc ghilimelele. oricat de ilogic ar parea.

De auzit am mai auzit si eu, dar de vazut cu ochii mei nu am mai vazut, decat poate in carti vechi.

| dary01 a răspuns:

Din cate stiu. da