| Sfaterly a întrebat:

Sunt în clasa a 8-a și nici acum nu știu funcțiile sintactice și cazurile. Niciodată nu le-am înțeles și trebuie neapărat să le învăț. O să încerc să învăț întrebările.dar problema mea este că nu înțeleg cui trebuie pusă întrebarea. Pentru care cuvânt? Nu știu dacă mă înțelegeți, of...

8 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pui întrebarea încât să îți răspundă cuvântul dorit.
"Mâine merg la școală".
Ce este "școală"?
* UNDE - merg mâine? *
Presupun că e complement circumstanțial de loc.

| SlimeAxe a răspuns:

Pai fiecare caz are o functie si fiecare functie are o intrebare! Acum trebuie sa stii intrebarile specifice cazurilor! Cazurile sunt :AC(acuzativ), N(nominativ), D(dativ), G(genitiv) si V(vocativ)! Mult noroc in a le invata!

| NarutoGokuIchigoHarryPotter567443 a răspuns:

Cum adică nu înțelegi cui trebuie pusă întrebarea? cuvintelor le pui întrebarea. Depinde de ce cuvânt te întreabă și din cuvintele propoziției.
De exemplu: Cămila merge la vale.
Mereu vei începe cu Predicatul (care mereu va fi un verb), adică MERGE în cazul ăsta. Care răspunde la întrebarea „ce face?" care va fi mereu pusă subiectului, în cazul ăsta, este CĂMILA.
Ce face cămila? Merge.
PREDICATUL pune întrebare SUBIECTULUI,
CINE (întrebare pentru subiect) merge? Cămila. Ce face cămila? Merge.
Pentru LA VALE vei pune întrebarea cum merge cămila? la vale. Dacă întrebarea este pusă predicatului, înseamnă că este Complement (circumstanțial de mod în cazul acesta)
Cauți întrebarea pentru ca acel cuvânt pe care vrei să-l determini să fie răspunsul. Dacă nu înțelegi ceva, întreabă-mă.
Înveți cel mai bine făcând exerciții.

| teoteo12 a răspuns:

In primul rand, stii sa identifici predicatul dintr-o propozitie? predicat verbal sau nominal nu conteaza, prima data asta se face, identifici predicatul. Apoi o sa afli subiectul punand intrebarea cine/ce pe langa predicat. apoi ar trebui sa stii cum identifici complementele si atributele. Daca vrei te ajut, cat mai tin si eu minte

| Sfaterly explică (pentru teoteo12):

Da, știu să le identific.

| teoteo12 a răspuns (pentru Sfaterly):

Asta e bine. ar trebui sa stii ca de fiecare data complementele trebuie sa raspunda la o intrebare pusa verbului, predicatului adica pentru ca mai sunt si verbe nepredicative. iar atributele trebuie sa raspunda la o intrebare pusa pe langa un substantiv din propozitie. acum stii si tu ca sunt multe tipuri de complemente si atribute. trebuie sa stii intrebarile specifice pentru fiecare tip de complement si atribut. de ex pe cine? ce? sunt intrebari pentru complement direct. Si e important sa inveti si prepozitiile, de obicei ele iti dau cazul. Daca as avea un exemplu clar as putea sa te ajut mai mult. De unde esti? Poate te ajut cu meditatii, nu iau mult

| Sfaterly explică (pentru teoteo12):

Din Iași.

| teoteo12 a răspuns (pentru Sfaterly):

Scuze ca raspund abia acum. eu nu sunt din Iasi dar am invatat acolo si am cateva fise care te-ar putea ajuta. lasa-mi un mesaj cu emailul tau si iti trimit fisele scanate cand am timp. bine, daca ai incredere