| iutucu a întrebat:

Sunt in clasa a 9a. Si nu inteleg la repartizarea pe staturi cum vine cu elctroni necuplati(cum se cupleaza)? Repede maine am test

Răspuns Câştigător
| NICKSOOO a răspuns:

Pai se ocupa cu cate un orbital fiecare electron liber ( orbitalul se reprezinta printr-o casuta; si ai 4 tipuri de susbstraturi: de tip s; p; d; f; Orbitalul de tip s are un orbital, adica maxim 2 electroni, conform regulei ca intr-un orbital intra maxim 2 electroni; orbitalul de tip p are 3 orbitali; max 3X2=6 electroni; de tip d are 5 orbitali; max 10 electroni si de tip f are 7 orbitali; max 14 electroni). Acuma...cum se grupeaza? Pai de exemplu ai axa acea pe care trebuie sa o stii: 1s2s2p3s3p4s3d4p5s4d5p6s4f5d6p7s5f6d7p; asta asa se invata; acum ai de exemplu F (flor), Z=9, inseamna ca i 9 electroni; si ai conform axei, stratul 1s 2( 2 il scrii sus la s, ca un patrat) -pentru ca intr-un substrat de tip s intra max 2 electroni; si vine 1s2 2s2 2p5 (intr-un orbital de tip p intra max 6 electroni, dra aiic intra doar 5 pentru ca 2+2+5=9; nr tau de electroni. Si reprezinti un patrat pentru 1S2 incare pui 2 electroni(unul cu sagetaa in sus, altul cu sageata in jos); apoi alt patrat pentru 2S2 cu 2 electroni; si acum 3 patrate legate unulde altul ( de ce?-pentru ca intr-un orbital de tip p sunt 3 orbitali); si pui o sageata(un electron)in primul orbital, una in al doilea, una in al treilea; iar apoi o iei iar de la capat 1 in prima casuta, 1 in a doua; conform regulei: se ocupa cu cate un electron fiecare orbital liber, iar apoi are loc cuplarea electronilor. Sper sa fi inteles!

2 răspunsuri:
| NICKSOOO a răspuns:

Multumesc mult! Sper ca ti-au fost de folos explicatiile mele!kiss

| AndreiGU a răspuns (pentru NICKSOOO):

MULTUMESC mult! chiar daca nu am pus eu intrebarea dar maine dau test si chiar m-ai ajutat! MS mult!