| eusebiu27 a întrebat:

Sunteti de acord cu invatamantul online? Eu nu inteleg nimic din el sincer.

59 răspunsuri:
| Lucian4 a răspuns:

Dar nu trebuie sa fi de acord sau nu, dezastrele naturale (epidemii,, pandemii, curtemure, incendii) ne face sa ne adaptam la alt mediu, mediu online. Chestia cu intelegerea este individuala... Poate ca cei care nu sunt prieteni cu IT si PC nu inteleg nimic chiar si din educatia online

| Violleta2022 a răspuns:

Cum adica, nu intelegi?
Cursurile online se fac in alta limba, nu romana?
Ce-i asa mare filozofie sa stai in fata ecranului si sa urmaresti ce spune profesorul, eventual luandu-ti notite?

suntserios
| suntserios a răspuns:

E o situatia in care exista variante? Asa ca e irelevant daca suntem de accord sau nu.

| Mosotti a răspuns:

E, cine vrea invata, cine nu nu invata nici online nici neonline, depinde si de elev, de vointa, dorinta, motivatie, capacitate. Am un prieten profesor si zice ca da de acasa ore dar nu video, doar audio, le explica, elevii la randul lor il intreaba, le da note dupa ce le da teme de facut. Nu toti dau video, multi dau doar audio.

Avantajul este ca mai poti fenta putin daca de ex nu te int o materie, poate sa-ti faca altul tema, sau din astea, cand te intreaba sa fie cineva acolo si sa-ti zica, etc.
Si te poti axa pe materiile care-ti plac.
Oricum si din toamna va fi la fel.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ce nu e de inteles din el? Daca esti mai tractorist la cap de felul tau, inteleg ca nu intelegi...

| eusebiu27 explică (pentru GabiDumitrescu):

Ia la mumu

| 33226633 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Ai dat cu bata in balta?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru eusebiu27):

Multumesc pentru confirmare. QED!

| Alverto a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Mă, de ce critici tu in neștiință de cauză? Poate nu ii place, poate are probleme cu depresia, in familie, financiare, sau poate pur și simplu nu vrea. Poate că are gândirea asta, dar în viitor s-ar putea să dețină o afacere

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Alverto):

Omul a recunoscut ca nu stie de ce s-a bagat in asta. Probleme cu... bla bla, sa fim seriosi. Uite, eu detin o afacere si nu am avut nici o tangenta cu inutilitatea aia de facultate. Cunosc o gramada de oameni cu afaceri... guess what? UNUL nu stiu care sa fi facut mizeria aia de facultate inutila. In schimb am o gramada de povesti, inclusiv proprii, cu potentiali angajati care vin la interviuri dupa ce termina ISE-ul si habar nu au efectiv pe ce lume traiesc.

| Celcestietot a răspuns:

Romania nu este o tara pentru invatamantul online, din motive evidente, deci nu sunt de acord.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Celcestietot):

Care sunt motivele alea evidente? Avem internet foarte rapid si ieftin. Ca sunt zone dezastru unde chiar daca nu s-ar face online tot nu invata nimic din motive de saracie si lipsa de educatie generalizata, asta e partea a doua.

| Celcestietot a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Consideram ca din cauza celei de-a doua parti.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Celcestietot):

Din cauza celei de-a doua parti ii lasam pe toti sa ramina in urma? Daca intr-o rezerva ai 8 bolnavi dintre care 4 sigur crapa si trebuie sa ii dai urgent afara sa ii lasi sa crape in curte, ca altfel ti-i infecteaza si pe ceilalti 4... ce faci? Ii lasi pe toti inauntru sa iti moara toti? Problemele satului sunt prea multe si nu avem spatiu aici de discutat, ideea e sa lasam pe cei care pot sa zburde. Aia de la sat cu sau fara invatamint online in 95% din cazuri tot la coada vacii ajung si vor crapa beti in caruta calcati de masina, intoxicati cu spirt, sau batute de barbatii betivi pana crapa, direct sau din cauza afectiunilor capatate in timp. Asta e realitatea. Slava celor 5% care reusesc sa iasa din infern, insa satul romanesc, cu foarte putine exceptii (unele bucati din Bucovina sau Maramures, si nu numai), ala e IADUL.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Nu, dar dacă altă soluție nu avem momentan, ce să facem?

| PainTech a răspuns:

Da, dar nu in modul in care e facut acum.

Acum sistemul e complet nepregatit, nu exista infrastructura, nu exista o platforma unica, nu exista materiale, profesorii nu sunt pregatiti... In concluzie nu prea exista nimic, toata lumea face de capul lor.

Un sistem asemanator cu KhanAcademy cu cateva modificari majore mi se pare mult mai ok pe partea de online. Desigur, asta ar insemna o restructurare completa a sistemului, ceea ce nu o sa se intample.

| Pricope_Marius_1997 a răspuns:

Cititul pe calculator scade vederea + ca sa zicem ca invat pe PC dar eu poate ma joc s-au ma uit la pornache.

| AnastasiaK a răspuns:

Da și nu. Explic mai jos ce si cum.

Da pentru ca:
1. Există într-adevar cursuri/ore care se pot face online. Personal am avut inclusiv in liceu profesori care ne trimiteau materialele pe mail (pp-uri si word-uri de zeci de pagini), iar la ore doar se discuta (un fel de ascultat fara nota, sa zicem).
2. Comparativ cu cursurile in amfiteatre de sute de studenti, online, daca sunt conditii optime, fiecare student primeste informatia in acelasi mod. Cred ca e un lucru bine stiut ca in amfiteatre, daca stai in spate de tot, e aproape ca si cand nu ai fost la curs.
3. Nu mai exista posibilitatea deranjarii orei de catre elevii plictisiti/agitati/intarziati. Cine vrea sa fie atent este, iar cine nu, nu.

Nu pentru ca:
1. Exact cum s-a precizat anterior, nu este accesibil tuturor, iar acesta este deja un motiv suficient.
2. Tin minte ca in liceu, la noi, s-a facut un experiment: o ora predata de un profesor unor clase, fara sa se afle fizic in clasa. El era intr-o alta camera si a fost filmat si s-a transmis audio-video in clase. Rezultatele au fost multumitoare, insa elevii din clasa care il avea ca profesor in mod normal, deci care faceau orele normale cu el pana atunci, au afirmat ca e o diferenta majora si ca e net superioara experienta orei cand profesorul se afla fizic in clasa. Lasand de-o parte exemplul acestui experiment, eu oricum consider in general ca interactiunea de aproape este diferita si superioara fata de cea la distanta.

Aveam mai multe argumente pro si contra in minte cand am inceput sa scriu laughing In fine, concluzia mea ar fi ca da, e misto sa ne ajutam de mediul online, ca putem folosi in mod benefic tot ce ne pune la dispozitie tehnologia in ziua de azi, dar ca nu putem inlocui sub nicio forma invatamantul clasic cu cel online.

| Yurisa a răspuns:

Bataie de joc domnule

| Digikey a răspuns:

Este un mod ca sa-si justifice si profesorii salariile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In Romania NU, categoric Nu o sa aiba rezultate bune. In primul rand nu toti copii au internet, sau la calculator (tableta, telefon performant etc) Desi ministerul a spus ca pana in septembrie o sa acorde tuturor scolariilor tablete gratis.
In al doilea rand copii nu au disciplina, + stilul roman de smecheras, manelist nu o sa dea rezultate pozitive

| Curious2 a răspuns (pentru anonim_4396):

De parca toti elevii din america au tableta si conexiune la internet.
Sa fim seriosi. In Romania sunt elevi si elevi ca peste tot in lume.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, e o pierdere de timp

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu sunt de acord pentru ca asta nu e carte, dar daca e sa o iei asa nici la scoala nu se facea mare lucru

| Stropdeploaie a răspuns:

Totul este doar o bascalie Romaneasca! nici nu trebuie sa te stresezi! Daca Vrei sa inveti ceva mai bine incearca pe cont propriu! totul este doar pentru profesori! Un fel de pretext ca au ceva activitate si nu primesc salariile gratis fara sa munceasca!

| Nume6 a răspuns:

O luăm logic... Unii n-au nici după ce bea apa, dacă le dai un laptop o să le trebuiască săptămâni să înveţe cum se aprinde, dar să folosească zoom-ul sau orice aplicaţie?

| gabriel2004o a răspuns:

Nu pentru ca nu toata lumea are telefon/pc acasa, nu se invata absolut nimic atata timp cat poti da copypaste iar tu la urma sa nu ai habar de nimic si profesorii uita ca mai sunt si alte obiecte la care trebuie sa lucram si singurul lucru la care se gandesc e ca suntem acasa si avem suficient timp dar nu este asa si dau ditai temele de innebunesti ca tu n-ai habar ce ti-au predat ca ai dat copypaste

Răspuns utilizator avertizat
| Katona_Claudiu_1999 a răspuns:

Nu, fiindcă nu toți copii au un laptop sau calculator acasă

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Katona_Claudiu_1999):

Cu asta ai dreptate, insa el a zis ca nu intelege nimic din el. Probabil marea lui belea e ca online toti copiii trebuie' sa trimita temele si nu prea mai ai cum sa scapi cu ea nefacuta...winking
P.S. Si fiica-mea e in situatia asta. Treaba cu "copiii nu au disciplina" e scuza de incompetent a parintelui! Imi ia cateva minute zilnic sa fac poza la tema si sa o urc pe Adservio. NU EXISTA SCUZE! Cu exceptia celor care nu au net/smartphone, de regula cei din mediul rural, din pacate.

| supadeceapa a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu doar în mediul rural, mulți care merg la școli bunicele în orașele mari participă la cursuri de pe telefon, că nu au PC-uri straight face și nu-s neapărat săraci.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru supadeceapa):

Pai care e problema? Pe Zoom poti intra bine-mersi de pe telefon, nu ai nevoie de laptop/PC. Eu ii dau fiica-mii telefonul cand are de intrat pe Zoom cu colegii si doamna, in rest primeste temele pe WhatsApp, intru de pe PC, vede documentul acolo, isi ia notite, se duce si isi vede de treaba la ea la birou. Cind e de trimis, le trimit eu pe Adservio de pe PC. Bineinteles ca ambele chestii mentionate aici ca folosind PC-ul se pot face fara probleme pe telefon.

| supadeceapa a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Așa am zis și eu, dar proiectele nu-s ușor de făcut pe telefon în ppt etc. Fratele meu are o clasă de copii cu Iphone-uri și până și înaintea pandemiei veneau la el să-și facă proiectele că se chinuiau de pe telefon. Mai sunt și familiile care au mai mulți copii și un singur PC sau stau în garsonieră și meh, e complicat din multe puncte de vedere, învățământul online nu e o soluție pentru mai mult de 50% din elevi. Mie mi-ar fi convenit să fac școala așa.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru supadeceapa):

Hai ca asta cu proiecte PPT e absurditate. Daca il scrie frumos pe hirtie si iti trimite poze ce are?

| supadeceapa a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Știu, dar unii profesori sunt cretini și chiar cer să li se trimită ppt-uri, pentru unii să faci un ppt e skill laughing

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru supadeceapa):

Problema e ca elevii sunt sclavi si inghit mizerii de-astea. Ah, ce rau imi pare ca nu am avut mai multi profesori de c*cat. Aveam una de info, era idioata. A venit directorul la ora, am umilit-o de fata cu el de se facuse verde la fata aia, directorul era pe jos de ris. Aia a fost ultima ei ora la noi. P.S. Am umilit-o din materia pe care trebuia sa ne-o predea, nu in alte moduri. In alte moduri o umileam cand NU era directorul la ora. happy

| anonimg a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

"Toti copiii trebuie' sa trimita temele si nu prea mai ai cum sa scapi cu ea(tema) nefacuta..."
Pai elevii pot sa isi trimita mai usor temele intre ei. Majoritatea elevilor se descurca mai bine decat parintii; chiar mai bine decat noi.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru anonimg):

Temele alea se fac pe caiet. In cel mai rau caz trebuie sa le copie, si ceva-ceva tot le intra in cap. La astia mici e mai simplu de controlat, ca a mea nu are telefonul ei si la cum se comporta cand scapa cu un telefon in mina nici nu o sa il aiba prea curand...

| Katona_Claudiu_1999 a răspuns:

Scuze nu știu ce să-ți zic, nu vreau să-ți dau un răspuns greșit

| Carolina1972 a răspuns:

Nu! Aia care nu ai acces la internet, ce fac?

| TheWolfOficial1 a răspuns:

Nu stiu ce sa zic. Mi se pare ok pentru persoanele cu anxietate ori probleme de genul, dar nu stiu cat de bine o sa mearga. La mine a durat 4 zile doar ca sa imi dea diriga un email.

| xandra0301 a răspuns:

Mi-a plăcut la început, probabil pentru ca era ceva nou. Acum nu îmi mai place.
Ocupa toată ziua, la modul ca am o ora la ora X, după 4 ore mai târziu și tot așa, nu una după alta. Inteleg ca "asta nu e o vacanța" dar totuși, la ora 2 maxim 3, orele erau gata.
Pe Zoom când intram, intram câțiva (chiar dacă avem examen anul asta) și fix de ora online au ei chef. Vorbesc unii peste altii, ba se întrerupe, ba nu se aude, ba nu știu ce.
Ma întreb cum se descurca copiii care nu au acces. Noi, ăștia de la mine din clasa avem și uite ca tot nu ne descurcam.
Acum ca sunt "monitorizați" s-au trezit toți profesorii care au stat pe bara pana acum și in loc sa ne înțeleagă ca avem un examen peste o luna și puțin ne încarcă cu sute de teme total aiurea, chiar dacă majoritatea aveam note și ne pot încheia mediile lejer.
E un haos, ce sa mai.

| eusebiu27 explică (pentru xandra0301):

Ai perfecta dreptate sincer sunt total de acord cu tine. Prefer învățământul clasic

| 1Hekate1 a răspuns:

Personal, in ceea ce priveste intelegerea materiilor, mi se pare la fel (sunt la facultate). Daca intelegeai la cursurile normale, intelegi si la cele online. Atata doar ca acum, fiind acasa etc, ai multe lucruri care iti distrag atentia, dar asta tine cel mai mult de student/elev
2 mari dezavantaje dupa parerea mea:
1) Practica. Dupa ce ca Romania sta f prost la partea de practica, acum s-a dus de tot. Eu am anul acesta vreo 4 materii legate de fizica, fiecare cu laborator si imi pare f rau ca nu putem merge (cel putin deocamdata) sa facem noi experimentele
2) Pe mine personal ma dor ochii de la atata stat in fata calculatorului. Oricum stateam mult si fara ore online, acum deja e mai mult decat pot suporta ochii mei.

| 33226633 a răspuns:

Daca nu intelegi nimic din sistemul de invatamant atunci cred ca trebuie sa te axezi serios pe o meserie cautata in zilele noastre cum ar fi : mecanic, meserias in constructii, tinichigiu, tammplar, brutar, bucatar, crroitor, apicultor, agricultor, zidar, zugrav sau pot fi si altele, alege-ti o meserie care crezi ca ti-ar fi drag sa o faci si usor usor invat-o, sper ca sfatul meu este bun. O duminica frumoasa iti doresc.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru 33226633):

Maturator, in principiu. Fie ca esti timplar, brutar, croitor, mecanic... par meserii low-level, dar daca vrei sa fii bun de ceva, trebuie sa fii deschis la nou si sa ai abilitatea de a invata chestii.

| Mosotti a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Foarte corect spus, nu e o rusine sa fi tamplar sau altele, nici o munca nu e o rusine. Eu asa gandesc. Nu sunt low level deloc meseriile astea! Taica-miu natural era inginer si cand punea mana sa faca ceva, facea praf, oricat se chinuia, iesea nasol. Nu ii iesea, trebuie si acolo un talent, o inclinatie.

Tala meu vitreg a fost instalator sanitar, avea 8 clase in Germania. Am zis "iar arata ma si mie ce faci tu pe acolo pe santieru` ala", vine, imi aduce ca o harta de cam 80/80 cm sau chiar 1/1 m si o pune pe masa. Ce era acolo m-a luat capu`.
Scheme de instalatii, complexe la un bloc intreg, cica nu e in real 100 % cum e acolo, trebuie sa ajustezi, sa inventezi, sa faci sa se potriveasca!

E low level doar strict pe scara oficiala de ierarhizare adica gimnaziu, scoala profesionala, liceu, facultate, masterat, doctorat. Dar nu altceva.

| fana1vulpitza2000 a răspuns:

E tare ca poti sa dormi in timpul lectiilor si ca poti cauta raspunsuri pe net dar ar fi mai bine daca s-ar desfinta scoala in totalitate happy

| Simpatic a răspuns (pentru fana1vulpitza2000):

Pai daca s-ar desfiinta scoala ar exista apoi numai oameni ca tine fani vulpita
Datorita existentei scolii mai exista si fani Mircea Eliadewinking

| Raul1472627 a răspuns:

E o porcarie! Ce sa mai...

| AuricaMircica155 a răspuns:

Eu nu inteleg nimic, si sunt la facultate.
Si dau si examen.
.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AuricaMircica155):

La ce facultate esti si ce nu intelegi? Cu ce te ajuta profesorul sa intelegi mai bine daca era in fata unui amfiteatru plin cu 150 de studenti?

| AuricaMircica155 a răspuns (pentru AuricaMircica155):

La ase...

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AuricaMircica155):

A, deci o facultate inutila de la care oricum iesi "lucrator comercial" sau "merchandiser" daca nu direct angjat la Mec sau KFC... Raspunde-mi la o singura intrebare: DE CE FACI FACULTATEA ASTA?

| AuricaMircica155 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Sa stii ca ai dreptate.
De ce o fac nici eu nu stiu, probabil ca daca am intrat in hora trebuie sa joc.
Sincer o urasc cu tot sufletul meu, profesori aiurea nu intelegi nimic, restante aiurea date (am scris la un examen cat de cat bine uitându-ma pe barem, iar pentru ca nu aveam "puncte in seminar" m luat 3)... chiar nu recomand nimanui facultatea asta.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru AuricaMircica155):

Pai nu iti pune nimeni cutitul la git sa joci. Fii inspirat, iesi, fa un CISCO, un curs de bucatar, ce vrei tu si te face sa te simti mai pe felie. Mai mult pierzi daca o duci pana la capat si te alegi cu o diploma buna sa te stergi cu ea la c*r.

| Mosotti a răspuns (pentru AuricaMircica155):

E, mai iei si tu de la colegi la examen si gata, scapi, te descurci, aia e. Oricum alta sansa n-ai! Vb de dinainte care da la aia, la ailalta, poate dai si tu la ceva, pai dar din totdeauna a fost asa, si pe vremea noastra la liceu. Unu invata la una, altul la alta, si ne dadeam reciproc la o adica. Ne interesau 1-2 materii, eram buni la alea, dar altele nu ne interesau.

Si cine zice ca nu-i iese, inseamna ca planul nu e profi facut. Dar daca nu stii cum se face, mai bine nu faci, dai restanta si gata decat sa te faci de cacao, deci aici depinde de voi.
Cine copiaza la examen si e prins, din mom ala proful sta cu ochii pe acela la restanta si reexaminare, deci e risc dar na.