Ce-ti mai place verbul "a trebui"!
Pai e cam aceeasi chestie pe care am discutat-o ieri, cu persoana a treia plural. Deci "trebuiau sa fi ajuns pana la ora asta"
Buna!
Corect este ''trebuia sa fii ajuns''.
Poate fii folosit atat pentru pers intai cat si pentru pers a3a(plural)
''Trebuiau'' este incorect din punct de vede gramatical. Nu cred ca ai vazut vreodata vreo propizitie in care era scris asa.
Ok, NoSmile, asa e, "trebuia", insa pana sa ii ajuti pe altii cu gramatica, ce-ar fi sa intelegi si tu faptul ca se scrie "fi" si nu "fii". Pentru mai multe detalii, rog consultarea unui manual de clasa 5-a de limba si literatura romana. Cu placere
Multumesc pentru atragerea atentie!
Tin sa te anunt ca ma descurc foarte bine atat cu gramatica cat si cu literatura.
Am gresit din cauza neatentiei. Fiecare om gresete. Nu crezi?
Nu am nevoie sa ma documentez din manualele de clasa a5a,desi am numeroase carti despre gramatica.
O zi buna!
Da' bine, bine, doar ca tu ai repetat greseala... 2x "fii". Convinge-te singur. Asta nu e neatentie, sir.
Te rog sa te uiti aici http://adamaica.wordpress.com/2011/01/11/cum-e-corect-15-a-trebui/
La indicativ, imperfect, persoana a treia, plural (verbul "a trebui" +sa)
Hmm, Da tot esti avid de gramatica, se spune "2 i", nu "2 de i". No offense.
Nu am de gand sa raspund provocarilor tale. Sunt o pesoana civilizata, cu bun simt.
Am scris din neatentie. Cum am deschis ochii am intrat direct pe site.
Acum fiecare crede ce vrea si nu am niciun motiv sa-ti dau explicatii.
Sa ai o zi buna!
Si vezi ca-ti dai singura cu stangu-n dreptul. In primul link, se admite si forma "trebuiau" la pers 3 pl, conform DOOM-ului din 2005, deci cam cel mai recent.
In al doilea link, da, e trebuia+sa si la persoana a treia plural, dar e un trebuia impersonal, fiindca verbul "a trebui" este la prezent. Pe noi ne intereseaza forma de imperfect, pers 3
La imperfect, DOOM 2005 acceptă şi trebuiau, pe lângă trebuia: ei trebuia / trebuiau.
Mai sabin, da si tu o funda (nu neaparat mie, sa nu zici ca cersesc), zi ceva Ai aruncat piatra in balta si ne-ai lasat sa ne punem mintea pe bigudiuri. Mai avem putin si ne luam la bataie
Eu trebuie să fac
tu trebuie să faci
el trebuie să facă
noi trebuie să facem
voi trebuie să faceţi
ei trebuie să facă
Nu trebuie sa ne incredem in aparente(cum suna mai bine), ci sa cercetam, incercand sa ne cunoastem limba!
In primul tau link scrie: ei trebuia/ trebuiau sa faca. Se vede ca este acceptata si forma "trebuiau", dar din moment ce "trebuia" este pus primul, se intelege ca forma asta este preferata. Deci, cred ca ai dreptate, "trebuia sa fi ajuns pana la ora asta" este forma cea mai indicata. Si mai e o chestie. Mai depinde si de subiect, daca el apare in propozitie sau este subinteles. Ai vazut cum spune: "Ei a trebuit" este perceput ca dezacord. Dar daca ar lipsi subiectul, ar merge mai bine "a trebuit", decat "au trebuit". De ex.: A trebuit sa faca mai intai rost de bani (ei, tinerii). Cam acelasi lucru se deduce si din al doilea link, unde da exemplul: Ei au trebuit (deci, nu a trebuit) sa plateasca o despagubire. Daca subiectul "ei" ar fi lipsit, presupun ca mergea forma cealalta: A trebuit sa...
Multumesc de comentarii.
In linkul dat de tine, se da o singura varianta: "ei trebuiau sa stie"; nu zice nimic de varianta "ei trebuia sa stie", ca in linkul dat de NoSmile. Sunt putin derutat. Vezi, te rog, si raspunsul pe care l-am dat lui NoSmile. Se pare ca mai conteaza si prezenta sau absenta subiectului. Deci ar merge varianta: "Trebuia sa cunoasca (ei) matematica de clasa a 7-a". Referindu-ma strict la intrebarea titlu, inclin sa cred ca e mai corect "Trebuia sa fi sosit pana la ora asta" (cu subiectul subinteles). Daca era prezent si subiectul, atunci, intr-adevar, e corect "Copiii trebuiau sa fi sosit...". E o parere. S-ar putea si sa gresesc.
Multumesc de comentarii.
Si mie mi se pare la fel, "trebuia sa fi ajuns" (sa fi - cu un singur "i").
Totusi raman la parerea cu "trebuiau". Mai ales daca e prezent si un subiect pe acolo pe undeva. Mi se pare varianta cea mai corecta la persoana a 3 a plural. In rest, e "trebuia".
Eu trebuia sa fi ajuns la gara. (nu trebuiam)
Tu trebuia sa fi ajuns (nu trebuiai)
El trebuia sa fi ajuns
Noi trebuia sa fi ajuns (nu trebuiam)
Voi trebuia sa fi fi ajuns (nu trebuiati)
Ei trebuiau sa fi ajuns. Personal consider un dezacord Ei trebuia sa fi venit.
E ca si cum am vorbi ca prahovenii: Ei stie cel mai bine
Sa stii ca e corect sa spui "trebuia". eu am scris la un test, la limba romana,"trebuiau", iar d-na profesoara a taiat "u"-ul final...deci "trebuia"
Multumesc de observatie. Imi plac raspunsurile care vin dupa acordarea fundei, pentru ca astea nu sunt atat de mult interesate de obtinerea acelei funde, cat de dezbaterea subiectului in sine.
sabin89 întreabă:
anonim_4396 întreabă: