| Criptozaur2000 a întrebat:

URGENT: Am o nelămurire referitor la o lectie. Profesoara mea de meditatii la istorie mi-a predat de curand "Intre diplomatie si conflict" unde am 14 batalii si 13 tratate. La tratate nu am inteles ceva. Am 2 parti pe care mi le-a predat la aceasta lecție si nu-mi dau seama daca sunt 2 tratate diferite sau daca vin impreuna. Din prima parte reiese tratatul, dar nu-mi dau seama daca a doua parte este parte din prima sau daca e vreun tratat diferit. Ma puteti ajuta, va rog? Am sa pun aici cele 2 parti din lectie si va rog sa-mi spuneti daca sunt 2 tratate diferite, daca sunt, cum se numesc si tot ce stiti despre ele. VA ROG! E URGENT! Am intrebat si profesoara, dar nu mi-a raspuns laughing.

Prima parte:

Serban Cantacuzino, in 1685, la Făgăraș incheie un tratat cu principele Transilvaniei avand ca scop atat o alianta antiotomana, cat si una habsburgica. In contextul in care habsburgii înaintau in Ungaria si polonezii au fost invinsi in Moldova, scopul aliantei era apararea Tarii Romanesti si Transilvaniei.

A doua parte a lectiei:

Șerban Cantacuzino negociază o înțelegere cu habsburgii în contextul în care ei se apropriat de hotarul Țării Românești. Astfel, Șerban cerea restituirea raianelor de la Dunăre, păstrarea religiei ortodoxe, domnie ereditară in familia domnului, dar și posibilitatea de a se retrage în Transilvania sub protecție habsuburgica. Solicitările au fost acceptate de Leopold 1 în 1688, în Diplomele Leopoldine, dar tratatul nu a fost implementat din cauza otrăvirii lui Șerban.

5 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat