Dcei.Un verb cu valoare copulativa formeaza impreuna cu un nume predicativ un predicat nominal. Fata este frumoasa.,, este e vrebul copulativ iar frumoasa e numele predicativ.Verbele cu valori copulative sunt a fi, a parea, a insemna, a deveni, a iesi, a se face.Verbul a fi cu valoare predicativa este asa El este in casa.Este are sensul de a se afla undeva sau de a exista.Ca valoare copulativa ti-am explicat.
Problema ta nu este numai ca ai lipsit de la nu stiu ce ora. Tu stai rau cu gramatica. Scrii "sa predat" in loc de "s-a predat"; scrii "explicati.mi" in loc de explicati-mi". Incearca sa te pui la punct cu chestiile astea, ca ai nevoie de ele toata viata.
Un verb are valoare predicativa cat formeaza predicat in propozitie; de exemplu: Eu mananc. (ce se spune despre eu? mananc).
Un verb are valoare copulativa cand formeaza predicat nominal in propozitile alaturi de numele predicativ. Cand spun: Eu sunt acasa, are valoare predicativa deoarece se poate inlocui cu verbul a se afla. Daca spun: Eu sunt inginer, nu se poate inlocui si spunem asa: sunt: verb copulativ "a fi", iar inginer este numele predicativ (intotdeauna sta in cazul nominativ). Cel mai usor de observat este la verbul "a fi"; nu este obligatoriu sa fie numai la timp prezent.
Buna!
Un verb este copulativ atunci cand intra in alcatuirea unui predicat nominal. Verbele copulative arata intotdeauna o insusire si nu un loc. Ele sunt:
a deveni
a ajunge, a se naste, a se face, a iesi (atunci cand se pot inlocui cu "a deveni")
a ramane, a fi (atunci cand nu arata locul)
a parea
a desmena
a insemna( cand nu are sensul de a face un semn cu ochiul sau de a scrie)
Un verbe presiativ atunci cand are singur inteles.
De exemplu,
Am devenit medic. Verbul e "am devenit" dar are inteles singur? "Am devenit", ma pot referi la orice, nu numai la medic, nu s eintelege ceea ce vreau. Aici este copulativ.
O seara palcuta!
Te uiti la prediat sa vezi ce fel este. Daca este verbal are valoare predicativa verbul. Daca verbul are valoare copulativa are pe langa el un nume predicativ.