Am terminat scoala de ceva timp, nu mai stiu cum arata subiectele. Bac-ul n-a fost niciodata greu de luat, mai ales pe filo, daca citeai ceva luai en-fanfare.
Sincer mi se pare ca bacul se da din niște tâmpenii, dar asta e partea 2. Ar trebui sa ia bacul cine are cultura generală. Cel puțin la romana. Mi se pare ca se da din niște chestii banale, știți de ce? Pt ca in loc sa se facă gramatica in liceu, sa învețe tot prostul limba romana, ne bagă pe gât niște opere vechi, romane vechi, pe care sincer eu le am citit cu sila. Pe unele nici nu le am citit. Țin minte ca doar enigma Otiliei și o scrisoarea pierdută am citit. La
Restul am citit doar rezumatele.
Pt ca dacă iei 10 in bac la romana nu înseamnă ca știi romana, înseamnă ca ai citit niște porcarii și ai învățat sa le comentezi. Dacă x ia 4 in bac la romana nu înseamnă ca e prost. Bine, in unele situații mai sunt ai prosti, dar sunt ai oameni care prefera sa citească autori străini și chestii mișto, nu Caragiale și Eminescu, sincer... Nu era bine in generală? Făceam la gramatica... știau și cei mai slabi din clasa gramatica.
Acum depinde și de la persoana la persoana. Sunt persoane care nu învața deloc și iau note mici (eu vb strict de bacul la romana ca am fost la filo și asta a fost baza gen). Sunt persoane care nu citesc și reușesc sa ia bacul. Eu de ex nu știu dacă am citit calumea ceva pentru bacul la romana pur și simplu nu mi se pare interesant, dar de comentat ma pricepeam sa aberez mai ales la tema și viziune. Am luat 8, 80 in bac la romana, nu ma intreba cum. Din punctul meu de vedere la subiectul 3 am aberat in vreo 6 pagini de mi-a venit rău și după cum vezi asta vor ei. Asa au considerat ei ca este bine și mi au dat 9 in bac la romana. Pe niște cacaturi mai pe scurt.
Sper sa se schimbe programa la bac și sa realizeze o data toată lumea ca gramatica este cea mai importantă, nu literatura lui peste.
In schimb bacul la geografie mi se pare super, adică romanii chisr trebuie sa știe țările capitalele, județele, orașele, râurile. Trebuie sa ne cunoaștem țara. La fel și la istorie. Jos palaria. Trebuie sa avem cultura generală oameni buni. Și pentru părinți: opriți va din a va tortura copiii sa și încarce memoria cu niște tâmpenii. Deschideți le mințile și faceți oameni din ei, nu pampalai crescuți in cărți.
Dacă învăț sau mă duce capul, este ușor, dacă nu învăț și sunt incapabil să dezbat măcar firul logic al subiectului de bac, o să fie greu. La Bac contează și în mâna cui ajunge foaia de examen (a cărui corector), că pot fi corecturi indulgente sau mult mai exigente. Bacul este un joc de noroc atâta timp cât nu ai nicio referință despre materia la care susții proba, adică, te duci "bâtă" la examen, sperând că, după ce ai bătut câmpii 50 de pagini, corectorul să obosească de atâta "lecturat" și să-ți pună 5 de trecere. Nu toți corectorii au aceeași gândire.
Depinde de persoană, când am dat eu bacul, adică anul trecut, subiectele mi s-au părut accesibile, chiar ușoare, alții au susținut că au fost foarte grele și că au avut ghinion. Fiind pe tehnic (profil real) am susținut proba obligatorie la română (mi-a picat genul dramatic - comedia "O scrisoare pierdută", altora "fața"). Am mai dat la mate și a fost de asemenea, accesibil, și la biologie unde am luat maxim .
Cum am zis, depinde de fiecare cum interpretează subiectele, se fac sondaje de opinie, consider că bacul a fost accesibil întotdeauna. Nu poți să nu-l iei, este imposibil, pentru că, făcând încercări pe foaia de examen, corectorul observă acest lucru și-ți mai dă 0.5, doar pentru faptul că ai încercat, te-ai chinuit, ai depus eforturi pagini întregi ca să-ți iasă exercițiul. La română la fel, lizibilitatea, utilizarea corectă a limbii române (gramatica), așezarea în pagină. Corectorului îi va fi mult mai ușor să urmărească foaia de examen, îi simplifici munca, iar acest lucru îți poate aduce, de asemenea, un bonus la notă. Ține cont, căci sunt aspecte care fac diferența dintre 4, 99 și 5 sau 5, 99 și 6 (când ești pe muchie de cuțit).
Într-adevăr, cum spun colegii de mai sus, poate sunt și lucruri care n-au nicio relevanță cu cariera pe care dorești s-o urmezi, multă informație pe care o consideri inutilă, dar gândește-te că informația aceea te ajută să obții diploma de Bac. Primul lucru pe care un angajator ți-l cere este diploma de Bac, măcar pentru un job decent ai nevoie de diploma de Bac...
O prostie si cu bacul asta... Nu inteleg cu ce te va ajuta in viata sa stii ce credea unul de Luceafarul. Ar trebui ca asta cu romana [adica povestile si poeziile] sa fie la alegere. Dar gramatica ar trebui sa fie pusa obligatorie la BAC, parerea mea [poate reusea si Dancila sa vorbeasca corect, zic si eu].
Am dat în 2012 când camerele erau în toate liceele, nu doar în câteva cum era în 2011 și nu s-a picat mai mult ca în alți ani.
In anii 80' bacul era de 15 ori mai greu fata de cel din ziua de azi atunci nu iti permiteai sa faci contestatie ca asa vor muschii tai. Numai examenul din 1991 a fost asa de greu incat ministrul educatiei de la aceea vreme Mihai Șora a inceput proiectul pentru schimbarea programei scolare.
In 2001 a inceput ca examenele sa scada in numarul de subiecte si cantitate/continut de la an la an astfel incat in 2021 subiectul de bac o sa fie si mai usor fata de ce era in 2015-16.
In orice caz subiectele de bac care au fost inainte de 1989 erau asa grele incat daca le luai erai considerat stralucit.
Speranta de viata scade cu fiecare generatie si in fiecare an e din ce in ce mai usor bacul.
Ori cum bacul la noi e o prostie asa ca cu el sau fara tot faci foamea.
Sistemul de stat e prost pentru copii, nu il ajuta cu nimc ceea ce invata acolo pentru ca dupa 12 ani nu ramane cu nimic.
Tinerii din Romania care in perioada 1989-1995 aveau 18-19 ani au fost ultimii care au prins sistemul de bac dupa programa comunista ramasa imediat de la revolutie. Dupa 2001 a inceput ca in fiecare an sa aiba loc schimbarea programei scolare si a sistemului de invatamant in fiecare an.
Pentru ca nivelul scade de la generatie la generatie bacul o sa fie tot mai usor de la an la an incat in 2030-35 subiectul de bac va avea la romana 3 intrebari iar la mate 3 exercitii si la "biologie" tot 3 intrebari. Cu alte cuvinte vom fi tot mai prosti.
Personal,as transforma acest examen in 100 grile cultura generală. Chiar dacă le învața pe de rost, măcar rămân cu ceva util in cap. Nu cu ion care o babardea pe Ana, sau Arghezi care scria cu unghia pe tencuiala
Eu as face gramatica si matematica[dar nu exagerat] obligatorii la BAC. Si cine vrea poate sa mai aleaga niste materii. Apropo, istoria si geografia ar trebui sa fie obligatorii la BAC.
Da și matematica trebuie sa învețe prostimea. Și Exercițiile alea au rolurile lor. Ii pune pe oameni sa și puna mintea puțin la gândire, le dezvolta rapiditatea in gândire.
Da,dar nu trebuie sa fie exagerat de grea. Nu toti sunt Einstein.
Pe vremea cand se copia in draci era greu cu spume dar il luau 98%
acum e pe "invers" dupa ce au bagat supraveghere video, rata de promovare a scazut in ultima rautate, asa ca incearca sa il faca, cat mai usor ca sa poata fi luat
Nu, nu este. Poate ca acum ca l-am dat si am patruns in alta etapa a vietii. sa mi se para mai usor decat parea inainte. Poate ca se intampla acelasi lucru si celorlalte persoane. Cand ma duceam la pregatire imi povestea draga mea "profa" cu inima buna care ii lasa sa copieze de fiecare data la BAC pe toti si ca era foarte usor sa copiezi. Lucrurile nu s-au schimbat asa tare(materia), acum. daca e bafta lor sa le pice usor, bravo si mult succes inainte!
clausweet întreabă: