| Nina10b a întrebat:

Vreau sa-mi dati exemple din viata tinerilor in perioada comunista. Doresc niste lucruri deosebite si sa nu fie luate de pe Internet.

Răspuns Câştigător
| Radu284 a răspuns:

Nu stiu daca sunt deosebite, si nu stiu daca erau valabile pentru toti, dar here you go:

1. De obicei trebuia stat la coada pentru mancare (carne, lapte, oua, fructe exotice, uneori chiar si paine). De multe ori si copiii trebuia sa stea la coada, pentru ca parintii ieseau de la serviciu pe la 4. Daca aveai bunici, stateau ei, daca nu mai stateau si copiii.

2. La scoala.
a. Trebuia sa aduci maculatura, sticle, uneori flori de tei, and so on.
b. Se canta imnul la inceputul zilei.
c. Se mai facea 'munca patriotica/voluntara'. trebuia sa aduni hartii din parc, sa participi la culegerea recoltei, etc. Activitatile astea se faceau cu scoala sau clasa.
d. Desi teoretic ilegal, multi invatatori si profesori bateau copiii (palme, tras de par, dat cu capul de tabla, bataie cu linia/nuiaua la palma, etc.)
e. Daca erai pionier (clasa a 2-a+) trebuia d emulte ori sa vi imbracat in costum de pionier, sa faci antrenamente pentru diverse activitati (defilari), and so on.
f. Trebuia sa inveti cantece si poezi despre Ceausescu, partid, patrie.
g. Uniforma era obligatorie.

3. Saptamana avea 6 zile lucratoare, atat la scoala cat si la serviciu. Sambata era zi lucratoare.

4. Intr-un fel ironic, copiii erau, in general, mult mai liberi decat sunt acum. Ieseau singuri afara, se jucau, si se intorceau seara acasa.

5. Tot ce era strain (muzica, filme, haine) era mult mai greu de gasit, si se lua de obicei pe sub mana, la un pret mare. Putini aveau un video.

6. Aproape toti copiii erau egali, erau putini care aveau parinti bogati.

2 răspunsuri:
| Alin0001 a răspuns:

E cumva pentru ceva la istorie? o pagina de jurnal din perioada comunismului?

| Nina10b explică (pentru Alin0001):

Nu. Este altceva.